коментар

Варна няма голяма частна болница

06-12-2023 11:20
Ние ще намерим кадри, сега внасяме сестри от Казахстан, а имаме и български лекари, които се връщат от чужбина, за да работят при нас, казва д-р Христо МазнейковВарна няма голяма частна болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болница "Св. София" иска да построи ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Мненията на здравните власти за това са противоречиви. Какви са намеренията на инвеститорите и има ли потребност от подобна болница в морската ни столица, попитахме д-р Христо Мазнейков, собственик на „Св. София".

- Д-р Мазнейков, предприемате една мащабна инвестиция, защо?

- Още не сме я предприели, но правим опити да разширим нашата болница в един огромен град като Варна, защото през лятото той е вторият по големина в страната, а през зимата – третият и забележете, там все още няма частна болница. Според нас има отчайваща нужда да се построи голяма, частна болница, за да може пациентите от Варна и региона да имат избор. Дори един от подписалите отказа - член на Районната лекарска колегия - е опериран при нас. Правихме му пластика на предна кръстна връзка - рутинна интервенция от подготвени специалисти при нас.
Защо да нямат по-удобен достъп до тази услуга варненци? Нашата болница с високите си технологии и отлични специалисти в лицето на доц. Гроздев, доц. Мазнейкова, доц. Благоева, д-р Разбойников, д-р Марчела Колева, д-р Деримвачковски, на мен, моите колеги ортопед-травматолози и доц. Михов, който е шеф на Дружеството по ортопедия и травматология, можем да предложим стандарти, които да повдигнат нивото на медицинско обслужване във Варна и да бъдат в полза за населението на региона. Ориентирали сме болницата към Аксаково, за да можем да помагаме и на пациенти от Добрич, Шумен, Разград.

- В същото време обаче РЗОК във Варна излезе с анализ, в който се казва, че използваемостта на леглата при повечето дейности е около 50%, къде е истината според вас?

- Истината е там, че трябва да гледате между редовете. Същите хора, които казаха, че нямат нужда от повече легла излизат със становище, че искат да вдигнат с 10% легловия фонд, защото има нужда от повече легла. Ние не отиваме хазартно във Варна, а след като сме направили доста обстойно проучване. Представете си да има град от половин милион население без голяма частна болница.

- Какво точно имате предвид, като казвате, че властите във Варна искат да вдигнат с 10% легловия фонд?

- Имам предвид бъдещата здравна карта, в която е заложено леглата да са с 10% повече. Защото когато се остойности всичко, тогава ще излезе наяве. Ние не сме тръгнали да правим болница в София, Бургас или Пловдив, където има големи частни болници, а във Варна, където няма голяма частна болница.

- Откъде ще вземете кадри за тази болница?

- Всички лекари, които идват да работят при нас, идват със екипите си. Ние ще ги подпомогнем. Освен това сега внасяме сестри от Казахстан, а и от Узбекистан, където бях наскоро, също можем да вземем сестри, така че ние знаем как да решим този проблем. Имаме и български лекари, които доскоро работеха в чужбина – но дали от носталгия, дали от желание да се върнат в Родината си, идват да работят в нашата болница. Наскоро дойде колега на много високо ниво - оберартс в Германия, но каза – мъчно ми е, искам децата ми да растат тук.

- Колко лекари и сестри са нужни за една такава болница?

- Общото число на персонала ще бъде около 600 човека, ще започнем с 250, после 400, докато стигнем до 600.

- Като те ще живеят във Варна, а няма да са гастролиращи специалисти, така ли?

- Да, те ще живеят във Варна, но една голяма част от лекарите – например хирурзите, ще отиват да работят там в четвъртък-петък или вторник-сряда, така се прави. Тази болница разчита много и на западно присъствие. Ние работим активно с „Ендоклиник", това е най-голямата клиника за протезиране в Европа, там се правят по 12 000 протези на година, като имате предвид, че толкова не се слагат в България на година. Проф. Герке е много голям приятел на България, иска да идва и да оперира тук, така че болницата ще се казва – „Св. София - Ендоклиник". И само хората, които не знаят какво е „Ендоклиник" няма да застанат прави и да козируват на такава болница.

- Лекарите и сестрите в страната са краен брой, за да се окомплектова една нова болница, не трябва ли да решим от колко болници имаме нужда и къде? Това преливане на кадри не води ли до проблем в системата?

- По моите разбирания това трябва да регулира пазарът. След като се види, че има болници, на които използваемостта е под 50%, значи трябва да ги затвориш, в нашата използваемостта е над 80%, а в някои клиники е над 90%, има дълги листи на чакащи и затова натовареността ни е голяма.

- Но средно за страната е около 50%?

- Затова обяснявам, че трябва да се дава път на болници, които може да работят, а не на такива, които не могат и това е политически проблем. Нашата работа е да направим болница и тя да работи, ако имаме 50% използваемост, тогава да дойдат и да кажат – д-р Мазнейков, имате ниска използваемост, затваряме ви болницата. Но моята сила не е в политическите решения, а в създаването на добри болници. Забележете нашата болница не струва нищо на хората, инвестицията е частна, но работи по същите КП, по които и останалите държавни и частни, какъв е проблемът.

- Достъпна ли ще бъде за всички, какво ще е доплащането?

- И болницата ни в София има най-ниските доплащания. Проверяващите всеки път ни поздравяват за това. Ние непрекъснато развиваме и дейността си, така че предлагаме нови услуги – сега на 18 декември, ще направим обучение за ортопеди от цяла България за ендоскопско лечение на дискови хернии. Ще дойде един от най-добрите специалисти в Европа, с него ще направим шест операции и вече се надявам да започнем да правим тези операции и сами, което ще е революция в гръбначната хирургия в България.

- С какво този метод е по-добър от конвенционалните?

- С това, че няма разрез, независимо, че сега се правят малки, един разрез все пак е травма за пациента, а с този метод няма такъв, има само една малка дупчица. Този метод е като артроскопията на коляното, вкарва се камера в гръбначния стълб през една дупчица в долния край на гръбнака, а в горния е отворът за работа, през който се вкарват инструментите и дисковите хернии се лекуват. Първата ендоскопска операция, която направихме в България, бе на дъщерята на моя учител д-р Велислав Стефанов, лека му пръст, и аз бяха много горд, защото помогнахме. И до ден днешен пациентката е без проблеми. Но този метод се налага трудно, защото се прави под частична упойка и е нужно дълго обучение на кадрите, което ние вече приключваме.

- В какво ще се изразява колаборацията ви с „Ендоклиник"?

- Нейният шеф – проф. Герке, е много добър наш приятел и е оперирал една голяма част от нашия политически елит, той обича България и ще предава знанията си на нашите млади колеги. Това е смисълът от контакта с един такъв голям световен хирург и ортопед – да получаваме знания и умения. Тук ще идва и Давид де Жур, също наш приятел, който е председател на нашата европейска асоциация по колянна хирургия и заедно с него овладявахме техниките за колянно капаче, за трохлеарна дисплазия и нестабилност на пателата и т.н. Но за всяко нещо трябва някой да те научи. Сега проф. Герке идва на нашите конгреси във Варна, но когато построим новата болница, сътрудничеството ни ще се увеличи и болницата във Варна ще носи и името на „Ендоклиник".


Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
Ще правят платформа за превод на жестов език

Ще правят платформа за превод на жестов език

Тя ще бъде национална и ще предоставя директна видео връзка на глухи и сляпо-глухи лица, съобщи зам.-министър Николай Найденов
Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Ножицата при заплатите ще расте до 15 пъти само, ако са изпълнени стойностите в КТД, предвиждат текстовете в обнародвания анекс на НРД

1 2 3 4 5 ... 534 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ