Региони

Искат кръвен център в Бургас

20-11-2023 10:22
Всички, от които зависи създаването му, да положат усилия това да се случи възможно най-бързо, апелират болниците в региона Искат кръвен център в Бургас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на Кръвен център. Те участваха в среща, организирана по инициатива на Областния управител на Бургас Пламен Янев. Конкретната причина е писмо, изпратено до Областна администрация, в които лечебни заведения молят съдействие. За трансформирането на отделението на УМБАЛ Бургас в Кръвен център са необходими около 15 млн.лв., които да бъдат заложени в бюджета на МЗ, казват още от областната управа.
Всички, от които зависи създаването на Кръвния център в Бургас, да положат усилия това да се случи възможно най-бързо, настояват болниците от региона. Проблемът с липсата на Кръвен център и невъзможността взетата в Бургас кръв да се обработва на място вече е изключително сериозен. Той поставя на изпитание ежедневната работа на лекарите и качественото лечение на пациентите.

 

„ОТХ Бургас функционира като

 

 „склад за кръв". Ние вземаме кръвта, след което тя се изпраща в Стара Загора за обработка и се връща тук в рамките на 3-5 дни. През това време пациентите чакат. Принудени сме да планираме потреблението 3-5 дни напред, което не се прави никъде другаде в страната. Няма как да се планира спешност и затова често сме принудени да даваме количества, които да предотвратят риска от смърт при кръвозагуба, а не количества, от които пациентът наистина се нуждае. Те се набавят впоследствие. Така „на ръба" работим в последните няколко години, откакто в областта бяха разкрити много нови болници. Това изнервя лекарите, пациентите и техните близки. 

 

Така повече не може да продължава. 

 

Ние сме надхвърлили в пъти изискванията за създаване на Кръвен център и молим цялата общественост да ни подкрепи", каза д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. Тя посочи и конкретен пример отпреди дни - новородено бебе на 6 дни е имало спешна нужда от преливане на кръв, но след тридневно чакане кръвта се оказва несъвместима с бебето. „Наложи се втора заявка до ЦТХ-Стара Загора, но тук идва въпросът дали бебето можеше да дочака кръвта", каза още тя.

 

Бургас е на първо място по брой кръводарители

 

 от всички отделения в страната. Дори в градове с кръвни центрове не се обслужват толкова много болници, колкото в Бургас – те са 11 към момента и се очаква да станат 13. Половината кръв, която се обработва в Стара Загора, идва от Бургас.

Участващите в срещата болници бяха единодушни, че проблемът наистина е сериозен и важи за всички тях. Заради чакането на транспорта от Стара Загора се отлагат операции и кръвопреливания. Това води до напрежение у лекарите, пациентите и техните близки, които и без това са стресирани и притеснени.

 

„Считам, че всички необходими условия 

 

за трансформирането на ОТХ в Кръвен център Бургас са налице. Не е човешко и хуманно да не можем да осигурим достатъчно кръв за болните, защото трябва да чакаме транспорт и да им даваме толкова, колкото да не загинат. И не бива да се оправдаваме с липсата на средства, а да ги намерим. 

 

Отпадането на необходимостта от постоянен

 

 транспорт би спестила финансов ресурс, който може да бъде насочен другаде", коментира Областният управител. Той се ангажира да информира народните представители от Бургаски регион с експертните становища от срещата, както и ресорните министерства, които да предприемат нужните стъпки.

За трансформирането на отделението на УМБАЛ Бургас в Кръвен център са необходими около 15 млн.лв., които да бъдат заложени в бюджета на МЗ. Част от тях са за строителство и ремонт на допълнителна сграда за лаборатории и производство, вече проектирана със средства на Община Бургас. Останалата част е за апаратура, нужна за обработката на кръвта.


Безплатни прегледи при уролог в Кубрат

Безплатни прегледи при уролог в Кубрат

Желаещите ще могат да се прегледат и при съдов хирург, те ще бъдат в МБАЛ, организира ги общината
Изследват с най-висок клас ехограф в Пазарджик

Изследват с най-висок клас ехограф в Пазарджик

Модерната диагностична апаратура е в Първо вътрешно отделение на МБАЛ, прави и неинвазивна оценка на чернодробно увреждане
Изследват с бърз имунологичен тест в София

Изследват с бърз имунологичен тест в София

Той е от ново поколение и е въведен в Банката за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска", съобщиха от лечебното заведение
 Безплатно тестване за ХИВ в Търговищка област

Безплатно тестване за ХИВ в Търговищка област

То ще е продължение на четири дни, анонимно е, желаещите ще бъдат изследвани още за хепатит В и С, както и за сифилис, съобщиха от РЗИ
Фелдшер изроди бебе в линейка

Фелдшер изроди бебе в линейка

Момченцето проплаща докато автомобилът преодоляваше заснежените пътища към болницата рано тази сутрин
Безплатен спорт за деца от центрове за семеен тип

Безплатен спорт за деца от центрове за семеен тип

Това предлага общинският съветник Симеон Ставрев от ПП-ДБ "Спаси София", но местният парламент все още няма председател
Безплатни изследвания за атеросклероза в Бургас

Безплатни изследвания за атеросклероза в Бургас

Препоръчват се на пушачите, диабетиците, хипертониците и хората с наднормено тегло, те са хората в риск
Пожар горя в Центъра по психично здраве в Пловдив

Пожар горя в Центъра по психично здраве в Пловдив

Иницидентът е възникнал вчера, няма пострадали и загинали граждани, казват от ГД ПБЗН
Безплатни консултации при репродуктивни проблеми

Безплатни консултации при репродуктивни проблеми

Те ще се проведат в Бургас, освен лекари, в тях ще участва и психолог-психотерапевт, предвиден е и семинар, съобщиха от „Искам бебе"
Безплатни урологични прегледи в Пазарджик

Безплатни урологични прегледи в Пазарджик

Консултациите започват от днес 22 ноември, съобщиха от болницата
1 2 3 4 5 ... 256 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ