Ендокринология

Захарта, този (не)приятел на мозъка

03-07-2017 07:03
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Захарта, този (не)приятел на мозъкаНарушената въглехидратна обмяна е рисков фактор за инсулт, алармира ендокринологът д-р Вера Карамфилова
Много малко са хората, които не обичат сладко, и за това си има научно обяснение. Дори най-върлите противници на захарта посягат инцидентно към нея, защото тя е най-бързото средство, чрез което организмът си набавя енергия. Тя му е необходима не само, за да издържи на физическите натоварвания, но и за да се справи с умствения труд. Кога "любовта" към захарта обаче може да се окаже опасна? Попитахме ендокринолога от "Александровска" д-р Вера Карамфилова.

Един от органите, който най-много се нуждае от захар, е мозъкът. Той представлява само 2% от телесната маса, но употребява около 20% от всички калории. Храни се основно с глюкоза, която си набавя от приетите с храната въглехидрати, в частност – захароза. Без нея функциите му се забавят, мисълта се замъглява и обикновено на човек му се доспива. Обратното, когато нивата на глюкоза в мозъчните клетки са нормални, се чувстваме тонизирани и дори щастливи, защото захарта увеличава освобождаването на невротрансмитера серотонин, известен още като „хормонът на щастието”. 

ВИЗИТКА

Д-р Вера Карамфилова е асистент и докторант към Клиниката по ендокринология на "Александровска болница" в София. Научните й интереси са свързани с метаболитен синдром и затлъстяване, захарен диабет, предиабетни състояния и техните усложнения. Участвала е в проект на Европейския съюз за превенция на диабет тип 2 в Европа чрез промяна в стила на живот, двигателната активност и стила на живот (DE-PLAN, 2006-2008), а в момента е част от друг европроект за ранна превенция на диабетните усложнения при хора с хипергликемия в Европа (е-PREDICE). 

Проблемите възникват, когато се подведем по приятните усещания, които ни носи сладкото, и започнем да прекаляваме с консумацията. Моментът, в който плодовете, медът и естествените подсладители бъдат заменени с кексчета, торти и кремчета, правим

първата крачка към затлъстяването

и се сблъскваме с всички рискове и последствия, които то носи след себе си. Най-големият проблем в случая е, че твърде високите нива на глюкоза бавно и постепенно увреждат всички клетки в човешкото тяло, включително и мозъчните.

„Високият прием на захар и захарни изделия води до свръхприем на енергия, която се натрупва под формата на мазнини в тялото, водещи до наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстяването от своя страна е сериозен здравословен проблем, който значително повишава риска от захарен диабет, високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, както и от други сърдечни и метаболитни заболявания”, отбелязва специалистът по ендокринология д-р Вера Карамфилова.

Индивидуалната любов към сладкото на всеки човек обикновено се „издава” от нивата на кръвната му захар. Стойностите не бива да са високи, тъй като товa

причинява сериозни увреждания на кръвоносните съдове

Това, от своя страна, води до редица сърдечно-съдови заболявания, както и до инсулт. „Състоянията, които могат да доведат до мозъчно-съдова болест и мозъчен инсулт от страна на ендокринологията, са свързани с дисгликемията, т.е. нарушенията в кръвната захар. Ако това състояние се комбинира с нарушения в холестерола и въглехидратната обмяна, затлъстяване и високото кръвно налягане, хората развиват т. нар. метаболитен синдром. Той може да доведе до атеросклероза, плаки и стесняване на всички съдове, включително и мозъчните. А от там да доведе и до инсулт”, допълва д-р Карамфилова.

Ето защо е изключително важно приемът на глюкоза да се ограничава, а

кръвната захар да се държи в норма 

дори при здрави хора. Нормалните й стойности на гладно (т.е. след поне 8 часа гладуване) не бива да надхвърлят 5,6 mmol/l, отбелязва ендокринологът д-р Карамфилова. По-високите стойности се свързват с преддиабетните състояния и напредналия диабет, които вече поставят кръвоносните съдове в риск.

Има две преддиабетни състояния – първото се нарича нарушена гликемия, когато кръвната захар на гладно е между 5,6 и 6,9 mmol/l. Другото е т.нар. нарушен въглехидратен толеранс – при него кръвната захар е между 7,8 и 11,1 mmol/l, след прием на 75 г глюкоза, разтворена във вода. В случай, че стойностите са над 11,1 mmol/l пациентът се диагностицира със захарен диабет. „Тестовете е важно да се правят, за да се хванат ранните нарушения на въглехидратната обмяна, когато още няма диабет и може да се превантира заболяването”, отбелязва д-р Карамфилова.

Разбира се, по този начин пациентите управляват и персоналния си риск от затлъстяване. В комбинация със спорт и здравословно хранене, всички по-сериозни проблеми могат да бъдат отложени във времето.

 

СЪВЕТИ

Слагайте мед в кафето



Как да намалим приема на захар? Ето и няколко прости, но полезни съвети от ендокринолозите:

  • Опитайте се да пиете чай или кафе без захар. Ако подслаждате, предпочитайте пчелен мед или кафява захар.
  • Не подслаждайте прясното и киселото мляко със захар.
  • Намалете поне на половина количеството на захарта, което използвате в готварските рецепти на десертите
  • Избягвайте честата употреба на безалкохолни напитки, съдържащи захар. Предпочитайте минерална или чешмяна вода.
  • Приемайте прясно приготвените натурални плодови сокове вместо нектарите, подсладени със захар.
  • Избягвайте консумацията на захарни и сладкарски изделия. За десерт избирайте пресни плодове.
  • Избягвайте честият прием на храни и напитки, съдържащи захар, между отделните хранения.  


3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

30 хирурзи от страната се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране
Над половин милион деца в света са с диабет

Над половин милион деца в света са с диабет

Увеличават се случаите на деца, които страдат от диабет, алармират специалистите. Какви са причините за това, попитахме д-р Галина Кисьова - един от утвърдените педиатри в Детско отделение на Болница „Тракия".
Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Какви са причините за появата на високото кръвно, попитахме кардиолога д-р Ленко Михов от Болница „Тракия".
Скрининг и обучение за диабет

Скрининг и обучение за диабет

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Над 50% от българите с разширени вени

Над 50% от българите с разширени вени

Започват безплатни прегледи в 8 града в седмицата между 10-ти и 14-ти юни
Липсва радиойод за изследване на рак

Липсва радиойод за изследване на рак

Учреден е Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни
800 жени годишно с рак на яйчниците

800 жени годишно с рак на яйчниците

Половината губят битката с тежкото заболяване, обясниха специалистите
Хранителен режим подпомага лечение

Хранителен режим подпомага лечение

Първите дни след празниците зачестяват случаите на хора потърсили медицинска помощ. Тежките трапези, често водят до проблеми със стомаха, жлъчката и панкреаса. Не са редките случаите и на различни хранителни алергии.
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019