Коментари

Променят се правила върху неприети наредби

24-03-2016 09:19
Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болнициПроменят се правила върху неприети наредби
Лекарите са на крачка от ефективни протести заради промените, които властта се опитва да им наложи едностранно. Какви са проблемите в системата, които ги притесняват най-много, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Сдружението на общинските болници.

Не знам дали има някой, който да е доволен от ситуацията в момента. На никого не е ясно по какви правила ще работим след 1 април. Всички колеги се питаме помежду си и нямаме отговор. Тази седмица Касата ни поиска броя клинични пътеки, по които смятаме да сключим договори, а ние не знаем по коя наредба да ги подберем и дадем. Това е така, защото не са ясни правилата – има стара наредба за пакета на касата, но на сайта на МЗ има проект за нова, която обаче все още не е приета.

Междувременно две други наредби се обнородваха в «Държавен всестник», така, галопирайки през нормативната база, не знаем накъде сме се запътили и това ни притеснява. Липсата на предвидимост и яснота в системата затруднява работат в нея. Когато не знаеш правилата, ти винаги си в риск да ги нарушиш и не можеш да играеш играта по тях.

Освен това смятаме, че решението на касата да наложи нов служебен договор е незаконосъобразно. В закона за здравното осигуряване (ЗЗО) изрично е регламентирано, че при неподписан рамков договор (НРД) за конкретната година, остава да действа предходният. Само за някои законодателни промени може да се направи анекс. В момента обаче не е така.

Това решение на касата реално променя сериозно доста голяма част от нещата в сегашния рамков договор. С него трикратно в годината НЗОК има право да променя стойността на пътеките. Тъй като при всички случаи ще има преразход за бюджета на касата, цените ще се намалят и ще стане така, че ще се окажем в положение да въртим само празни обороти. Предвижда се да не можем да прехвърляме неусвоени средства от лимита за месеца за следващия, тоест те ще изгарят. В момента не е така. Друг проблем е, че няма да можем да изтеглим авансово 5% от бюджета си за спешни пациенти, ще трябва да работим само в рамките на делегирания бюджета на месеца. Проектът предвижда да могат да се прекратяват договори с изпълнителите, когато е налице изпълнена дейност без да е имало медицински индикации. Дали е имало медицински индикации обаче, не могат да преценяват контрольорите на касата, те могат да правят финансови проверки. Въвеждането на пръстовия индентификатор също е новост, която не ни харесва.

Всичко това е една малка част от нещата, които се променят с решението на НЗОК и ни притесняват. В него се цитират и нормативни документи, които не са приети, а върху тях се правят новите правила. В същото време никой не знае как точно ще излязат тези нормативни актове в «Държавен вестник». На практика решението на касата стъпва на нещо, което тепърва ще се приема във времето. Затова колегите са притеснени и реагираха доста остро. Ние също ще обмислим какво ще направим, но най-вероятно ще се присъединим към писмото на общопрактикуващите лекари. Ние искаме да действа старото НРД и след това спокойно да се приведат нещата в ред. Искаме да се оставят системата така, както е в момента, за да не се обърква още повече.

Ако все пак промените се въведат еднолично заедно със здравната карта на този етап ми е трудно да предвидя какви ще бъдат последствията. Това ще зависи от оконателния вид на документите, какава дейност ще може да има една болница. Като цяло смятаме, че промените силно ще затруднят достъпа на пациентите до медицинска помощ, ще ограничат дейността ни и ще доведат до самозакриване на общински лечебни заведения.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Злупотребата е в размер на 12 900 лв. и е осъществена чрез документна измама, съобщиха от прокуратурата
Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Такава възможност предложи министър Ивайло Иванов на посланик Олеся Илашчук, подготвя се посрещането на 50 подрастващи и техни придружители
1 2 3 4 5 ... 451 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ