Профилактика

Скрининг за туберкулоза в страната

17-03-2023 15:54
Безплатни прегледи ще се провеждат в областните болници през следващата седмица по повод Световния ден за борба със заболяването, който е на 24 мартСкрининг за туберкулоза в страната
Clinica.bg

press@clinica.bg
Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в областните болници в страната през следващата седмица. Поводът е Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март, който тази година е под наслов - "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!"
В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 26.6 на 100 хил. население през 2012 г. до 14.8 на 100 хил. през 2022 г. по предварителни данни, съобщиха по-късно от МЗ.

Общият брой на регистрираните с туберкулоза през 2022 г. е 775 души. За сравнение през 2012 г. техният брой е 2 280. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е два пъти по-голям от този на жените.

 

Независимо от намаляването на

 

заболяемостта в България, все още има региони, в които тя е над средната за страната. Такива са областите Враца - 41.9, Видин - 33.2, Монтана - 32.0, Ловеч - 28.4, Разград - 27.9, Кюстендил - 26.6, Ямбол - 25.3, Пазарджик - 22.6, Благоевград - 22.2, Сливен - 22.1, Пловдив - 21.3, Смолян - 21.2, Силистра - 19.6, Търговище - 18.7, Габрово - 18.2, Велико Търново - 17.7 и Хасково - 16.5.


В България диагностиката, лечението и

профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. През следващата седмица се огранизира безплатен скрининг в страната.
В дните от 20-ти до 24-ти март 2023 г., между 8 и 15.30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации в МБАЛ-Смолян. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

Прегледите и изследванията

са напълно безплатни, включително и за неосигурените. От 8 до 12 часа и в отделението по пулмология и фтизиатрия на МБАЛ-Монтана всеки може да си направи безплатен профилактичен преглед без направление от личен лекар. Двойно повече са новооткритите случаи на туберкулоза през 2022 г. спрямо предходната година, като техният брой е 32 спрямо 16, каза лекуващият лекар д-р Цветан Петров. Високият ръст в заболеваемостта според него се дължи на пандемията от КОВИД-19, поради която хората се страхуваха от заразяване и отлагаха прегледите при лекар.

 

Добрата новина е, че няма нито един

 

починал през 2022 г. от туберкулозата, която продължава да е тежка болест, причинява трайна нетрудоспособност за дълъг период от време, понякога три и повече години. Дни на отворени врати се организират в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински"- Сливен от 20 до 24 март. През цялата седмица, всеки ден от 8 до 12 ч., ще се извършват прегледи за туберкулоза от д-р Снежана Колева.

 

Седмица на отворените врати ще се

 

проведе и в МБАЛ-Добрич или по-конректно в Пневмофтизиатричния кабинет към болницата. За повече информация може да се позвъни на следния телефонен телефон 0878109205.

Всички инициативи и лечебни заведения, които ще осъществятват безплатни прегледи може да видите в списъка ТУК.


Зелена светлина за център за редки болести

Зелена светлина за център за редки болести

Предложението той да се изгради в София е на общинските съветници от ГЕРБ и бе прието от Комисията по икономика към СОС
Безплатни очни прегледи в София

Безплатни очни прегледи в София

Те ще са за глаукома и ще се проведат в ИСУЛ между 11 и 15 март, съобщиха от лечебното заведение
Благотворителна изложба в Бургас

Благотворителна изложба в Бургас

Експозицията събира 30 картини, образи на жената, част от средствата ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция
Обновиха Кардиологията в УМБАЛ „Св. Георги

Обновиха Кардиологията в УМБАЛ „Св. Георги"

След основен ремонт Клиниката се завръща на своето място към Хирургичния корпус, съобщиха от болницата
Пациенти с 9 искания за редките болести

Пациенти с 9 искания за редките болести

Те настояват за равен достъп до иновативни лечения, клинични проучвания и включването им в националната здравна карта
47 фармацевти се дипломират

47 фармацевти се дипломират

Те са от Випуск 2023 на Медицинския университет в Плевен, отличниците сред тях са двама
НДК ще грейне за хората с редки болести

НДК ще грейне за хората с редки болести

Инициативата е част от кампанията „6000 причини за действие", която е по повод Световния ден за борба с тези диагнози
Форум за спокойни бебета в София

Форум за спокойни бебета в София

Лекари и акушерки ще отговарят на въпросите на родители за бременността, кърменето и здравословния начин на живот на детето
Пак проверка заради смъртен случай

Пак проверка заради смъртен случай

ИАМН ще инспектира спешна помощ в Добрич и Балчик, както и многопрофилната болница в морския град
Конференция за ендопротезирането  в София

Конференция за ендопротезирането в София

Форумът е международен, ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика
1 2 3 4 5 ... 480 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ