Решения

Над 7 млн. лв. за здравето на украинците

07-12-2022 15:58
България ще поддържа позицията си пред ЕС, че не иска да се пилеят средства за нови ваксини срещу КОВИД, ако има наличностиНад 7 млн. лв. за здравето на украинците
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 7 млн. лв. за заплащане на разходите за здравни услуги на украинците у нас бяха одобрени от МС. Te ще бъдат преведени по сметките на здравното министерство и здравната каса. С 6.8 млн. лв. oт тях ще се заплатят всички разходи за здравни вноски - за периода, откакто действат промените в Закона за здравното осигуряване, до края на годината.
Парите ще се прехвърлят към НЗОК като трансфер от държавния бюджет. Одобрени са и 447 590 лв., с които ще се заплатят оказаните медицински грижи за бежанците, преди да се приемат законовите поправки, според които държавата поема здравните осигуровки на бежанците. Те са одобрени като допълнителни средства към МЗ, които ще се прехвърлят по сметките на НЗОК.

Кабинетът одобри и позицията на

България за заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в част „Здравеопазване". България поддържа своето становище, че публичният ресурс, предвиден за закупуване на ваксини, следва да бъде разходван отговорно и рационално.

Страната ни застава зад позицията,

че ситуацията на свръхизлишък налага ЕК и фармацевтичните компании да предприемат необходимите действия за приключване на действието на сключените договори. В случай че бъде договорено редуциране на количествата, то следва да бъде с опция за поръчка на реално необходимите за 2023 г.

По-късно стана ясно, че здравният министър

д-р Асен Меджидиев е провел видеоконферентна връзка с еврокомисар Стела Кириакиду, като е заявил, че страната ни продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора между ЕК и Pfizer, за доставка на ваксини за периода 2022-2023 г. Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, стана ясно от изказването му.  Ако това не се случи, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза, предупреди той.
EK ще ни представляват
пред Астра Зенека

 

Кабинетът одобри ЕК да ни представлява в спор с Астра Зенека. С проект на протоколно решение Министерският съвет одобри Комисията да представлява страната ни при оспорване на издадената от компанията фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за производство, закупуване и доставка на ваксина срещу КОВИД -19 в Европейския съюз.

ЕК ще ни представлява и при извънсъдебното и съдебното уреждане на възникналия във връзка с тези допълнителни разходи спор.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 565 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ