Коментар

Искаме сигурност за децата и спокойствие за родителите

16-11-2022 17:11
Надяваме се в началото на януари да връчим първите устройства за деца със СОП, апелът ни е повече хора да се обръщат към нас, казва Георги Георгиев Искаме сигурност за децата и спокойствие за родителите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се предоставят проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП). Това предложение ще разгледа Столичният общински съвет. Какво точно представляват тези устройства и как може да са полезни на децата и родителите разясни днес председателят на СОС Георги Георгиев.
С колегите от всички политически групи в Общинския съвет внасяме доклад, с който вече работещата иновативна програма за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер, по която 15 семейства получиха устройства, да бъде разширена и подобрена, така че да можем следващия четвъртък да одобрим и деца с различни дефицити на развитието, да получат такива устройства.

 

Преди всичко целта е сигурност за децата

 

и спокойствие за техните родители. Затова предлагаме от една страна познатите часовници, а от друга и устройство, което може да бъде закрепено по различен начин, съобразно преценката на родителите и потребността на детето. Какво повече дават те на детето от мобилния телефон?

 

От една страна след като устройството

 

се подари напълно безплатно от общината, ние поемаме разноските и за мобилните данни всеки месец. За съответното устройство, се сваля приложение на телефона на родителя, като се задава една зона на сигурност, на безопасност, при напускането на която, родителите веднага получават съобщение, че детето не е в зоната. Това е много важна функция, в голяма степен се припокрива с мобилния телефон. На следващо място обаче са възможностите за SOS обаждане.

 

При по-пасивното устройство, има възможност

 

при задържане на бутон, да се инициира обаждане, тоест да се може да се говори през бързите номера, които са два и съответно са въведени от родителите, полагащи грижи. Същото се отнася и за часовника, който е по-интересен за децата и с повече функции. Отново отстрани има опцията за такова обаждане. Наред с това, нещо повече от мобилния телефон, което е важно, за да може повече родители да се обърнат към нас за подкрепа, е възможността за принудително обаждане от родителя. Така, ако родителя се обажда, а детето не отговаря, се инициира такова принудително обаждане, при което започва автоматичен разговор на високоговорител. Надеждата тук ни е, хората край детето, които видят и чуят това да могат да се намесят, за да се реагира.

 

Нашата цел е да гарантираме безопасността

 

на децата на София и спокойствието на техните родители с всички възможни средства. Каквито нови технологии излязат и могат да бъдат използвани, ще ги включим, в програмата. Тя вече работи за възрастните с Алцхаймер и деменция, което показва, че има възможност за нейното надграждане. И ние няма да жалим нито средства, нито усилия и се надяваме повече родители да разберат за нея. Идвам от 140-то училище в Обеля, където около 110 от децата са със специални образователни потребности. Там разговарях с техните родители, които много радушно приеха идеята. Спектърът е много широк. Говорим както за аутистичния спектър, така и за различните видове дефиците в развитието. Така че да помогнем на повече хора.

 

Условията за получаване на устройствата са

 

същите, каквито са в програмата – да се заяви желание, да се покаже медицинска епикриза, която да бъде разгледана от комисия в много бързи срокове, нетипични за Общината. Разглеждаме тези заявления, дигитализирали сме процеса, така че хората да могат да се възползват веднага, както за безвъзмездното предоставяне, така и за месечните такси. Включително поддръжката и необходимостта от съдействие се поемат от Столична община.

 

 Нямаме ограничения, нека видим какъв ще е

 

интересът. Ние предвидихме един бюджет от 30 хил. лв. за програмата в нейното начало и въпросът е каква е потребността. Но здравето и сигурността на децата са наш приоритет. Следващият четвъртък имаме заседание, две седмици след което програмата влиза в сила. Средата на декември започва кандидатстването. Амбицията и задачата, която сме поставили на администрацията, е в рамките на до три седмици да има произнасяне и вече да могат да се използват. Надяваме се в началото на януари да връчим първите такива устройства като тук апелът ни е повече хора да се обръщат към нас. Ако това ще даде, дори и малко спокойствие на родителите, нашата преценка с колегите е, че тази програма си струва.


Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Наречен е „Семе българско", ще бъде в Севлиево и ще набира средства за подпомагане на двойки за асистирана репродукция
Опитваме да направим нов ТЕЛК, нямаме избор

Опитваме да направим нов ТЕЛК, нямаме избор

Рисковано е да се разглеждат случаи само по документи, може да бъде ощетен или пациентът, или държавата, казва д-р Тодор Тодоров
Имплантираха пулмонална клапа

Имплантираха пулмонална клапа

Интервенцията бе извършена в Националната кардиологична болница за първи път в страната тази седмица
Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Искат 9 заплати за сестрите при пенсиониране

Искат 9 заплати за сестрите при пенсиониране

За това ще настояват синдикатите по време на среща със зам.-кметът на Столичната община Иван Василев, обмислят и социални придобивки
Удвояването на ТЕЛК-овете не стана

Удвояването на ТЕЛК-овете не стана

Днес изтече срока, в който държавните и общинските болници в страната трябваше да разкрият още 80 комисии, но това не се случи

Дни на Ехокардиографията в София

Дни на Ехокардиографията в София

Организатор на събитието е Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика
Информационен ден за болестта на Бехтерев

Информационен ден за болестта на Бехтерев

Той ще се проведе във Видин, събитието е част от информационна кампания за хора със ставни проблеми в областта
ИАМН проверява

ИАМН проверява "Сърце и мозък" в Бургас

Причината е съмнение за отчетенa, но ненаправена операция, съобщиха от контролния орган
Прегледаха 320 деца в Сливен

Прегледаха 320 деца в Сливен

Консултациите извършиха специалистите от "Детско здраве" - Пирогов, съобщиха от спешната болница
1 2 3 4 5 ... 353 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ