през 2020

15% по-малко антибиотици в ЕС

17-11-2021 12:53
Намалението не е равномерно за всикчи държави, в България отново има сериозен ръст в употребата им, което увеличава антимикробната резистентност15% по-малко антибиотици в ЕС
Clinica.bg

press@clinica.bg
С 15% е намаляла общата консумация на антибиотици в ЕС между 2019-2020 г. Това показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Тенденцията се наблюдава в повечето страни от ЕС, най-вече в първичната медицинска помощ и най-вероятно е резултат на множество фактори пандемията. Въпреки това заплахата от антимикробна резистентност (АМР) остава сериозна.

Нивата на АМР остават високи за няколко важни комбинации от бактериални видове и антимикробни групи, като най-високите проценти обикновено се наблюдават в страните в Южна и Източна Европа. Употребата на антибиотици за ЕС през миналата година е била средно 15.0 DDD на 1 000 души на ден, като е варирала от 7.1 в Австрия до 26.4 в Гърция.

България отново е сред двойкаджиите.

У нас консулацията на антибиотици през миналта година отново се увеличава, като достига 22.7 DDD на 1000 души на ден в болниците и извън тях. Само в извънболничната помощ е била 20 DDD на 1000 души. Употребата на антибиотици в страната ни бележи сериозен ръст през последните години, като за изминалите десет години консумацията е била най-ниска през 2012 г. - 17 DDD на 1000 души, показват още данните.

Намалението в другите държави

на консумацията на антибиотици в първичната помощ най-вероятно е резултат от ограниченията по време на пандемията, които са се отразили като колебание при търсене на медицинска помощ за по-леки инфекции или са довели до затруднение при получаване на час за консултация, смятат експертите.

Това най-вероятно е довело и до

по-малко предписани антибиотици за леки и самоограничаващи се инфекции. По-забележим ефект в това отношение има в страните, където прекомерната и неподходящата употреба са били често срещани преди пандемията. Това може също да е резултат и от по-ниската докладвана честота на инфекции на дихателните пътища, несвързани с КОВИД-19 в ЕС и ЕИП през 2020 г. В болничния сектор се наблюдава спад в потреблението на антимикробни лекарства между 2019 и 2020 г. в около две трети от страните и увеличение в останалите държави, които са докладвали данни.


„Антимикробната резистентност остава сериозно

предизвикателство в световен мащаб", категорична бе Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазване и безопасността на храните. По думите й това е тиха пандемия макар консумацията на антибиотици като цяло да е намаляла по време КОВИД-кризата. Затова е и необходим адекватен отговор от страна на общественото здравеопазване. „В ЕС засилваме действията си и направихме борбата срещу AMR наш приоритет. Това включва действия съгласно нашата фармацевтична стратегия, законодателството за ветеринарните лекарства и новия орган за готовност и реагиране при спешни здравни ситуации, HERA. Животи са загубени, защото лекарствата вече не работят и трябва спешно да засилим глобалните действия.


Инвестирането в здравето днес спасява животи

утре", каза още Стела Кириакидес. Директорът на ECDC Анреа Амон също е категоричен, че трябва да се продължат усилията за допълнително намаляване на ненужната употреба на антибиотици. В тази насока е необходимо да се подобрят практиките за предотвратяване и контрол на инфекциите в болници и други здравни заведения, за да се редуцира значително разпространението на устойчивите бактерии. В първичната медицинска помощ пък инфециите могат да се предотвратят с ваксинация, физическа дистанция и добра хигиена.


Бустерите защитават най-добре от Омикрон

Бустерите защитават най-добре от Омикрон

Доказват го три проучвания, всички те сочат, че неваксинираните са най-уязвими от новия вариант на коронавируса
Резистентност към антибиотиците погуби 1.2 млн.

Резистентност към антибиотиците погуби 1.2 млн.

Хората са починали само за година, специалисти предупреждават за задълбочаване на проблема след пандемията
Oграниченията за пътуване не са ефективни

Oграниченията за пътуване не са ефективни

СЗО апелира изискването за ваксина да се премахне като единствен начин за достъп в отделните държави
Отменят мерките в Англия

Отменят мерките в Англия

Зелените сертификати и маските вече няма да са задължителни, обяви премиерът Борис Джонсън
Омикрон чупи още рекорди

Омикрон чупи още рекорди

Новите случаи във Франция достигнаха почти половин милион, в Германия надхвърлиха 112 хил., а в САЩ ще раздават 400 млн. маски
Англия обмисля отмяна на карантината

Англия обмисля отмяна на карантината

Властите обсъждат план, според който хората няма да са законово задължени да се самоизолират, ако са с КОВИД
Раждаемостта в Китай намаля рекордно

Раждаемостта в Китай намаля рекордно

За да компенсира спада, Пекин разреши и три деца в някои региони, повиши и възрастта за пенсиониране
Англия съкрати карантината на 5 дни

Англия съкрати карантината на 5 дни

В Чехия позволиха на медиците с КОВИД, но без симптоми да работят, продължават протестите в Европа срещу мерките и ваксините
ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

2021 г. - рекордно гореща за 25% от света

2021 г. - рекордно гореща за 25% от света

Науката не оставя място за съмнение, изменението на климата е екзистенциалната заплаха на нашето време, казва Бил Нелсън, администратор на НАСА
1 2 3 4 5 ... 155 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ