медицина

Забравата издава Алцхаймер

21-09-2021 07:02
Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижиЗабравата издава Алцхаймер
Clinica.bg

press@clinica.bg

На 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Какво трябва да знаем за тази диагноза, какви са симптомите и лечението на болестта, попитахме д-р Костис Прускас. Той е главен клиничен директор на най-големия оператор за дългосрочни грижи за възрастни хора в Югоизточна Европа – Блокс Груп.

- Д-р Прускас, на 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Бихте ли ни обяснили какво представлява заболяването?

- Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което прогресивно засяга паметта и когнитивната функция, причинява психологически и емоционални промени и води до функционален спад. В хода на заболяването, членовете на семейството, които често са и болногледачи, също са сериозно засегнати на социално, икономическо, емоционално и физическо ниво.

- Какви са първите симптоми, за които трябва да следим?

- В повечето случаи първият симптом на болестта на Алцхаймер е липсата на памет, забравянето. Особено по отношение на скорошни събития, разговори или дейности. Обикновено се наблюдава първо спад - по-ниско ниво на функциониране на паметта. Пример може да бъде забравянето на рецепта, която се приготвя ежедневно, вчерашен разговор с някого или неспособност да си спомним къде е паркирана колата. Трябва обаче да отбележим, че първите симптоми невинаги се наблюдават, тъй като повечето хора не могат да направят разлика между нормалното когнитивно стареене и когнитивното увреждане.

- Какво да направим, за да избегнем болестта и възможно ли е изобщо да бъде избегната?

- Въпреки че научната общност все още не знае точните причини за развитието на болестта на Алцхаймер, ние успяхме да открием множество рискови фактори, свързани главно с начина на живот. В резултат на това, можем да кажем, че няма начин болестта да се избегне напълно, но със сигурност има начини да се намалят шансовете и да се забави появата ѝ.

- Колко бързо може да прогресира болестта?

- Не съществува само един начин, по който може да прогресира, тъй като развитието на болестта при всеки човек е различно. Със сигурност обаче знаем, че пациентите с Алцхаймер с течение на времето постепенно се влошават.

Визитка

Д-р Костис Прускас е главен клиничен директор на най-големия оператор за дългосрочни грижи за възрастни хора в Югоизточна Европа – Блокс Груп. Компанията има действащи центрове в България (Блокс Здравни и социални грижи) и Гърция (Актиос), където д-р Костис Прускас въвежда специален и уникален модел на грижа за хора с деменция, по който работят успешно и колегите му в България. Д-р Прускас е психолог с магистърска степен по психологическо оценяване. Има докторска степен по геронтология и е и научен директор на центъра за деменция на неправителствената организация Frontizo, както и външен ръководител на трите центъра за деменция на Атинската асоциация за Алцхаймер. Ако имате въпроси или се нуждаете от консултация със специалист за ваш близък, можете да се свържете с Блокс Здравни и социални грижи на посочените контакти.

Въпреки това, има хора, които живеят от 4 до 8 години след поставянето на диагнозата, докато други продължават живота си 20 или повече години след диагностициране с болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че когнитивните им възможности, социалните дейности и физическите упражнения забавят прогресията. От друга страна, нелекуваните заболявания, като хипертония и диабет, забързват развитието на болестта.

- В какъв процент от случаите се стига до развитие на деменция?

- Деменцията е общ термин, който включва болестта на Алцхаймер. Невъзможно е човек да страда от болестта на Алцхаймер без да има деменция.

- Колко широко разпространена е болестта на Алцхаймер?

- Смята се, че около 25 милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер. Доказателствата показват, че приблизително 6-7 от 10 души с деменция са диагностицирани с болестта на Алцхаймер. Разпространението на деменцията според възрастта е следното:

- 3% от хората на възраст 65-74 години;

- 17% от хората на възраст 75-84 години;

- Около 30% от хората на възраст 86-94 години;

- Над 40% от хората на възраст над 95 години;

- На каква възраст най-често се появяват първите симптоми?

- Повтаряме, че възрастта варира в зависимост от човека, но диагнозата на Алцхаймер започва най-често над 65-годишна възраст и става все по-често срещана при възрастните хора. Независимо от това, важно е да се отбележи, че сега сме наясно с предклиничното съществуване на Алцхаймер. То обаче може да бъде открито само чрез генетични тестове и измерване на биомаркери, тъй като когнитивните симптоми не са очевидни на този етап.

- Какво лечение прилагате?

- Многобройни проучвания доказват ефективността на лечения, които не включват медикаментозна намеса. В резултат на това, Aktios и Blocks предлагат голямо разнообразие от нефармацевтични лечения, включително арт терапия, творчески занимания, музикална терапия, ориентация в реалността чрез четене на вестници, групови дискусии и много други. През цялото време се опитваме и да запознаем нашите пациенти с новите технологии (например провеждане на видео разговори с техните близки).

Засега няма сертифициран план за медицинска намеса при болестта на Алцхаймер. Научната общност в момента работи върху разработването на нови медицински интервенции, за да забави напредъка на болестта и да подобри някои от симптомите ѝ, като делириум, тревожност и проблеми със съня. Както обаче споменахме по-горе, вече има някои начини да се забави началото на болестта и да се предотврати максимално.

- Разкажете ни повече за методите, които вие използвате в процеса на лечение на пациентите ви?

- Aktios и Blocks използват динамичен модел на работа. Ние предлагаме широк спектър от услуги за различни нива на когнитивна функция, както и много различни дейности и лечения, тъй като нашият модел се фокусира върху мобилизацията и активирането, а не върху пасивната грижа.

Нашите грижи се делят на два сектора или направления. Първият е за т.нар. сестрински грижи и вторият е психосоциален сектор - те работят заедно, за да осигурят грижа на изключително високо ниво. Нашата среда се състои от специални пространства, пълни с цветове, светлина и музика. Динамично променяща се декорация, заедно с картини, осветление и фотографии подпомагат живота на нашите резиденти и им помагат да се ориентират във времето и пространството. Намерението ни е да пресъздаваме атмосферата и енергията на детска градина, място, изпълнено с живот и здраве, не искаме да прилича на конвенционално отделение за грижи за възрастни хора.

- Кога е необходимо хората да потърсят специализирана помощ?

- Всеки с фамилна анамнеза за деменция/Алцхаймер и хора на средна възраст, които забелязват промени в когнитивната си функция, трябва да посетят своя лекар, за да открият болестта възможно най-бързо. Превенцията е ключът към повечето медицински състояния. Това важи и за болестта на Алцхаймер. В допълнение, семейните болногледачи също трябва да потърсят помощ. Многобройни проучвания показват, че болногледачите страдат от множество негативни емоции (като мъка за любимия човек например) и губят своята идентичност и социален живот. Болката в семейството не се дължи единствено на загубата на паметта. Тя идва най-вече заради промените в личността и поведението на човека с деменция. Тези промени бележат края на една връзка и началото на нова.

- Какво бихте посъветвали всички хора, които се притесняват или колебаят да потърсят помощ за свой близък с болестта на Алцхаймер?

- Аз лично бих ги посъветвал да се информират и да научат повече за самата болест. След което да потърсят специализирана помощ за своя близък възможно най-скоро. Това не само ще помогне на болния, но ще помогне и на болногледача да се научи как да се справя с тази нова ситуация. Нормално е да се тревожите или да се страхувате от състоянието, но понякога всичко, от което се нуждаем, е да приемем реалността и да направим това, което е най-добро за нашите близки.

- Какъв екип от специалисти се грижат за болните от Алцхаймер във вашата структура?

- Нашият екип се състои от специализирани интернисти (специалисти по вътрешни болести), гериатри (изучават възникването и развитието на деменцията), невролози, пулмолози, психолози, геронтолози, невропсихолози, физиотерапевти, медицински сестри, ерготерапевти (които предотвратяват загубата на способности, като когнитивни например) и социални работници.

- Има ли някакви упражнения или активности, които хората могат да правят, за да предотвратят появата на болестта?

- Изследванията показват, че има много начини за забавяне на мозъчната атрофия и когнитивния спад, причинени от болестта, но да се твърди за напълно предотвратяване на появата на болестта е меко казано съмнително. Някои от активностите, които помагат на пациентите с Алцхаймер, включват редовни упражнения, регулиране на медицински състояния като хипертония и диабет, здравословна диета, богата на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини, избягване на тютюнопушене и консумация на вещества (алкохол, наркотици и др.), здравословен сън и накрая, поддържане на социална и умствена ангажираност през целия живот.

- А какви активности помагат при вече напреднал Алцхаймер и доколко състоянието може да се подобри?

- Всяка дейност, която стимулира мозъка, със сигурност може да помогне, но е трудно да се определи колко точно. Правилното хранене и дейности, които включват движение (например упражнения или рисуване) могат да помогнат на индивида да запази своите двигателни умения и да забави мускулната атрофия. Освен това, може да се помогне на пациента и чрез слухова и визуална стимулация. В резултат на това, воденето на разговори с пациенти в напреднала фаза на деменция или слушането на музика стимулира мозъка им, оказвайки положително въздействие върху тяхното състояние.

- Изследвания твърдят, че музиката подобрява състоянието на дементните. Вие какво мислите? Прилагате ли музикална терапия?

- Да, музиката е много ефективен инструмент в борбата с деменцията и ние също я използваме като терапия всеки ден. Музиката не само стимулира слуховата кора и мозъка, но също така осигурява на пациентите приятни чувства на радост и еуфория. Не на последно място, ние се опитваме да пускаме музика, съответстваща на възрастта и културата на нашия пациент. Имало е случаи, в които хора, които не могат да функционират правилно, са си припомняли текстовете на песни или мелодии. Това за мен е невероятно.


Младите се грижат по-добре за сърцата си

Младите се грижат по-добре за сърцата си

В света вече са променени много от препоръките за контрол на кръвна захар и лош холестерол, в това отношение лекарското ни съсловие малко изостава, казва д-р Борислав Борисов
Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Най-добре добре лекуваният пациент е този, които е открит навреме, затова скринингът на пациентите с прояви на сърдечна недостатъчност е изключително важен, казва проф. Мария Токмакова
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Уникална операция на дете с рядък тумор

Тя е извършена от специалистите от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, малкият пациент е изписан здрав, казват от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ