медицина

Забравата издава Алцхаймер

21-09-2021 07:02
Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижиЗабравата издава Алцхаймер
Clinica.bg

press@clinica.bg

На 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Какво трябва да знаем за тази диагноза, какви са симптомите и лечението на болестта, попитахме д-р Костис Прускас. Той е главен клиничен директор на най-големия оператор за дългосрочни грижи за възрастни хора в Югоизточна Европа – Блокс Груп.

- Д-р Прускас, на 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Бихте ли ни обяснили какво представлява заболяването?

- Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което прогресивно засяга паметта и когнитивната функция, причинява психологически и емоционални промени и води до функционален спад. В хода на заболяването, членовете на семейството, които често са и болногледачи, също са сериозно засегнати на социално, икономическо, емоционално и физическо ниво.

- Какви са първите симптоми, за които трябва да следим?

- В повечето случаи първият симптом на болестта на Алцхаймер е липсата на памет, забравянето. Особено по отношение на скорошни събития, разговори или дейности. Обикновено се наблюдава първо спад - по-ниско ниво на функциониране на паметта. Пример може да бъде забравянето на рецепта, която се приготвя ежедневно, вчерашен разговор с някого или неспособност да си спомним къде е паркирана колата. Трябва обаче да отбележим, че първите симптоми невинаги се наблюдават, тъй като повечето хора не могат да направят разлика между нормалното когнитивно стареене и когнитивното увреждане.

- Какво да направим, за да избегнем болестта и възможно ли е изобщо да бъде избегната?

- Въпреки че научната общност все още не знае точните причини за развитието на болестта на Алцхаймер, ние успяхме да открием множество рискови фактори, свързани главно с начина на живот. В резултат на това, можем да кажем, че няма начин болестта да се избегне напълно, но със сигурност има начини да се намалят шансовете и да се забави появата ѝ.

- Колко бързо може да прогресира болестта?

- Не съществува само един начин, по който може да прогресира, тъй като развитието на болестта при всеки човек е различно. Със сигурност обаче знаем, че пациентите с Алцхаймер с течение на времето постепенно се влошават.

Визитка

Д-р Костис Прускас е главен клиничен директор на най-големия оператор за дългосрочни грижи за възрастни хора в Югоизточна Европа – Блокс Груп. Компанията има действащи центрове в България (Блокс Здравни и социални грижи) и Гърция (Актиос), където д-р Костис Прускас въвежда специален и уникален модел на грижа за хора с деменция, по който работят успешно и колегите му в България. Д-р Прускас е психолог с магистърска степен по психологическо оценяване. Има докторска степен по геронтология и е и научен директор на центъра за деменция на неправителствената организация Frontizo, както и външен ръководител на трите центъра за деменция на Атинската асоциация за Алцхаймер. Ако имате въпроси или се нуждаете от консултация със специалист за ваш близък, можете да се свържете с Блокс Здравни и социални грижи на посочените контакти.

Въпреки това, има хора, които живеят от 4 до 8 години след поставянето на диагнозата, докато други продължават живота си 20 или повече години след диагностициране с болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че когнитивните им възможности, социалните дейности и физическите упражнения забавят прогресията. От друга страна, нелекуваните заболявания, като хипертония и диабет, забързват развитието на болестта.

- В какъв процент от случаите се стига до развитие на деменция?

- Деменцията е общ термин, който включва болестта на Алцхаймер. Невъзможно е човек да страда от болестта на Алцхаймер без да има деменция.

- Колко широко разпространена е болестта на Алцхаймер?

- Смята се, че около 25 милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер. Доказателствата показват, че приблизително 6-7 от 10 души с деменция са диагностицирани с болестта на Алцхаймер. Разпространението на деменцията според възрастта е следното:

- 3% от хората на възраст 65-74 години;

- 17% от хората на възраст 75-84 години;

- Около 30% от хората на възраст 86-94 години;

- Над 40% от хората на възраст над 95 години;

- На каква възраст най-често се появяват първите симптоми?

- Повтаряме, че възрастта варира в зависимост от човека, но диагнозата на Алцхаймер започва най-често над 65-годишна възраст и става все по-често срещана при възрастните хора. Независимо от това, важно е да се отбележи, че сега сме наясно с предклиничното съществуване на Алцхаймер. То обаче може да бъде открито само чрез генетични тестове и измерване на биомаркери, тъй като когнитивните симптоми не са очевидни на този етап.

- Какво лечение прилагате?

- Многобройни проучвания доказват ефективността на лечения, които не включват медикаментозна намеса. В резултат на това, Aktios и Blocks предлагат голямо разнообразие от нефармацевтични лечения, включително арт терапия, творчески занимания, музикална терапия, ориентация в реалността чрез четене на вестници, групови дискусии и много други. През цялото време се опитваме и да запознаем нашите пациенти с новите технологии (например провеждане на видео разговори с техните близки).

Засега няма сертифициран план за медицинска намеса при болестта на Алцхаймер. Научната общност в момента работи върху разработването на нови медицински интервенции, за да забави напредъка на болестта и да подобри някои от симптомите ѝ, като делириум, тревожност и проблеми със съня. Както обаче споменахме по-горе, вече има някои начини да се забави началото на болестта и да се предотврати максимално.

- Разкажете ни повече за методите, които вие използвате в процеса на лечение на пациентите ви?

- Aktios и Blocks използват динамичен модел на работа. Ние предлагаме широк спектър от услуги за различни нива на когнитивна функция, както и много различни дейности и лечения, тъй като нашият модел се фокусира върху мобилизацията и активирането, а не върху пасивната грижа.

Нашите грижи се делят на два сектора или направления. Първият е за т.нар. сестрински грижи и вторият е психосоциален сектор - те работят заедно, за да осигурят грижа на изключително високо ниво. Нашата среда се състои от специални пространства, пълни с цветове, светлина и музика. Динамично променяща се декорация, заедно с картини, осветление и фотографии подпомагат живота на нашите резиденти и им помагат да се ориентират във времето и пространството. Намерението ни е да пресъздаваме атмосферата и енергията на детска градина, място, изпълнено с живот и здраве, не искаме да прилича на конвенционално отделение за грижи за възрастни хора.

- Кога е необходимо хората да потърсят специализирана помощ?

- Всеки с фамилна анамнеза за деменция/Алцхаймер и хора на средна възраст, които забелязват промени в когнитивната си функция, трябва да посетят своя лекар, за да открият болестта възможно най-бързо. Превенцията е ключът към повечето медицински състояния. Това важи и за болестта на Алцхаймер. В допълнение, семейните болногледачи също трябва да потърсят помощ. Многобройни проучвания показват, че болногледачите страдат от множество негативни емоции (като мъка за любимия човек например) и губят своята идентичност и социален живот. Болката в семейството не се дължи единствено на загубата на паметта. Тя идва най-вече заради промените в личността и поведението на човека с деменция. Тези промени бележат края на една връзка и началото на нова.

- Какво бихте посъветвали всички хора, които се притесняват или колебаят да потърсят помощ за свой близък с болестта на Алцхаймер?

- Аз лично бих ги посъветвал да се информират и да научат повече за самата болест. След което да потърсят специализирана помощ за своя близък възможно най-скоро. Това не само ще помогне на болния, но ще помогне и на болногледача да се научи как да се справя с тази нова ситуация. Нормално е да се тревожите или да се страхувате от състоянието, но понякога всичко, от което се нуждаем, е да приемем реалността и да направим това, което е най-добро за нашите близки.

- Какъв екип от специалисти се грижат за болните от Алцхаймер във вашата структура?

- Нашият екип се състои от специализирани интернисти (специалисти по вътрешни болести), гериатри (изучават възникването и развитието на деменцията), невролози, пулмолози, психолози, геронтолози, невропсихолози, физиотерапевти, медицински сестри, ерготерапевти (които предотвратяват загубата на способности, като когнитивни например) и социални работници.

- Има ли някакви упражнения или активности, които хората могат да правят, за да предотвратят появата на болестта?

- Изследванията показват, че има много начини за забавяне на мозъчната атрофия и когнитивния спад, причинени от болестта, но да се твърди за напълно предотвратяване на появата на болестта е меко казано съмнително. Някои от активностите, които помагат на пациентите с Алцхаймер, включват редовни упражнения, регулиране на медицински състояния като хипертония и диабет, здравословна диета, богата на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини, избягване на тютюнопушене и консумация на вещества (алкохол, наркотици и др.), здравословен сън и накрая, поддържане на социална и умствена ангажираност през целия живот.

- А какви активности помагат при вече напреднал Алцхаймер и доколко състоянието може да се подобри?

- Всяка дейност, която стимулира мозъка, със сигурност може да помогне, но е трудно да се определи колко точно. Правилното хранене и дейности, които включват движение (например упражнения или рисуване) могат да помогнат на индивида да запази своите двигателни умения и да забави мускулната атрофия. Освен това, може да се помогне на пациента и чрез слухова и визуална стимулация. В резултат на това, воденето на разговори с пациенти в напреднала фаза на деменция или слушането на музика стимулира мозъка им, оказвайки положително въздействие върху тяхното състояние.

- Изследвания твърдят, че музиката подобрява състоянието на дементните. Вие какво мислите? Прилагате ли музикална терапия?

- Да, музиката е много ефективен инструмент в борбата с деменцията и ние също я използваме като терапия всеки ден. Музиката не само стимулира слуховата кора и мозъка, но също така осигурява на пациентите приятни чувства на радост и еуфория. Не на последно място, ние се опитваме да пускаме музика, съответстваща на възрастта и културата на нашия пациент. Имало е случаи, в които хора, които не могат да функционират правилно, са си припомняли текстовете на песни или мелодии. Това за мен е невероятно.


Децата развиват „виртуален аутизъм

Децата развиват „виртуален аутизъм"

При замяната на реалния свят с електронен директният говор, интонация, поза, поглед, мимика, жест постепенно губят мястото си в комуникацията, казва проф. Иван Иванов

Необходима е програма за детското здраве

Необходима е програма за детското здраве

Трябва да има повече разяснителни кампании, сега много родители не изпълняват съветите на лекарите, казва д-р Веселина Димова
Не се отказвайте от мечтите си заради диабета

Не се отказвайте от мечтите си заради диабета

Ключът към успеха е целенасочената работа, талантът сам по себе си никога не е достатъчен, казва Андреа Перон

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция
20% са с алергичен ринит

20% са с алергичен ринит

Издават го сополите и кихавиците, ако не се лекува правилно, той може да прерасне в астма, предупреждава доц. Светлан Дерменджиев

Реконструират матки по метода рибена кост

Реконструират матки по метода рибена кост

Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново"
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

1 2 3 4 5 ... 50 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ