Интервю

СЗО ще продължи да подкрепя здравните реформи в България

26-01-2017 08:08
Служебният здравен министър може да направи всичко, казва доц. Михаил ОколийскиСЗО ще продължи да подкрепя здравните реформи в България
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Какви са глобалните заплахи за човечеството и как СЗО се бори с тях. Какви цели си поставя българското представителство на организацията и как смята да си сътрудничи с институциите в страната, попитахме доц. Михаил Околийски. Той е ръководител на офиса на СЗО в България.
- Доц. Околийски, какви цели си поставя българският офис на СЗО през 2017 г.?

- Целите и активностите на СЗО за 2016 и 2017 г. са описани в двугодишното споразумение за сътрудничество с Република България и с Министерството на здравеопазването. Най-общо приоритетите са около десет. На първо място е борбата с незаразните хронични заболявания, защото знаем, че те са един от най-големите бичове в страната ни, които водят до смърт, преждевременна загуба на работоспособност поради ракови, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това приоритет е психичното здраве и постепенната деинституционализация. С помощта на нашия регионален съветник по психично здраве д-р Мат Мюън, партньорите ни от Националния център за обществено здраве и анализи разработиха нова национална политика за психично здраве 2017 – 2021 г. Знае се, че има огромна нужда да се инвестират средства и усилия в решаването на проблемите в областта на общественото здраве.

Българското население е и с доста изразена тенденция за увеличаване на теглото в последните години и това засяга дори децата. Там също полагаме големи усилия възможно най-рано в училище, в семейството да се случи промяна в храненето, за да се предотврати по-късното възникване на различни заболявания, свързани със затлъстяването. Защото от изследванията на СЗО е ясно, че затлъстелите деца стават затлъстели възрастни.

- По какви други теми работите?

- Други важни тема, по които също много интензивно работим, са борбата с тютюнопушенето и инфекциозните заболявания. Разработихме нова политика за справяне с антибиотичната резистентност с нашите партньори от Националния център за заразни и паразитни заболявания. Работим по т. нар. международни здравни правила – това е предотвратяването на пренасяне през граница на всякакъв вид заболявания.

Важна е и темата за здравната информация и информационните системи. Успяхме да включим в двугодишното споразумение разработването на един профил на страната, който да покаже развитието на всички трендове на здравните индикатори за българите. Те ще послужат за актуализирането на Националната здравна стратегия, която беше приета наскоро. В тази връзка успяхме да включим България в една много ценна мрежа, която се казва EVIPNet. Става въпрос не просто да дойдат някакви експерти отвън и да помагат или да дават ноу-хау, а български експерти да бъдат обучени как се създава информирана от доказателствата здравна политика. Много е важно, за да може да се разходват адекватно доста оскъдните налични ресурси, те да бъдат насочени към сферите, където най-ефективно могат да повлияят на здравето на българите.

Имаме двугодишно споразумение и в област, която се казва „Национална здравна политика". В нея, както предоставихме помощ за създаването на тази здравна стратегия, така работим и по детерминантите на здравето на хора със специфични потребности, като роми, мигранти.

- Амбициозни цели. Сега сме на половината на този двугодишен период. Какви са резултатите на този етап?

- На 2 февруари ще имаме среща за мониторинг в МЗ, на която всички национални координатори по тези теми ще представят напредъка си в работата и ще дискутираме какво има да свършим до края на годината. Има неща, които могат да бъдат представени като добри практики даже за други страни.

- Може ли да дадете няколко примера?

- Например, постиженията в сферата на психичното здраве. Има ноу-хау, което се събира в МЗ и НЦОЗА, за това как да бъдат обучени общопрактикуващите лекари в разпознаване на депресията и тревожността. Имаме безценен опит по отношение на превенцията на самоубийствата. В много малко страни има платформа, която да събира информация за всички опити за самоубийства, защото тя е много важна, за да бъдат планирани интервенции и нов подход за всяка една възрастова група, пол и образование. Защото българите имат доста висок процент на извършени самоубийства, спрямо общите опити. Обикновено в Европейските страни това е 1:10, а в България е 1:3, т. е. голяма част от самоубийствата са успешни. За съжаление тази решителност, която се наблюдава, трябва да бъде повлияна. Според СЗО основната задача на националните правителства е да инвестират средства и усилия в това да не се стига до фаталните заболявания, да може те да се превантират и да не се харчат след това огромни средства за лечението им. Доказателствата са, че те могат да бъдат предотвратени в поне 50-60% от случаите.

- В какви други области имаме добри постижения?

- Споменах темата за храненето. Имаме доста усилия в сферата на реформулирането на храните в България, особено за деца и вече имаме определени успехи. Задържани са с наша помощ индексът на затлъстяване и приема на нездравословни храни, защото много ефективно НЦОЗА и МЗ прилагат политиките за здравословно хранене в училищата. Диетите са променени, хранителните компоненти - също. Много се инвестира и в това да се работи с индустрията, за да могат да променят съдържанието на сол и захар в храните. И това се случва. Проведохме наскоро един много успешен семинар с регионалния съветник по хранене на СЗО, д-р Жоао Бреда и с представители на индустрията, за да има интерес бизнесът да съобрази продуктите си с изискванията на Световната здравна организация. И препоръките бяха приети.

- В България достъпът до антибиотици е лесен, можем да си ги купим от всяка аптека. Как се справяме при това положение с резистентността?

- Не съм съгласен напълно с вас, защото в няколко аптеки не ми продадоха антибиотик за дъщеря ми без рецепта, затова се наложи да се върна вкъщи и да я взема. Има препоръки както към фармацевтите, така и към общопрактикуващите лекари, да не допринасят за увеличаване на резистентността към антибиотиците. Колегите от Националния център по заразни и паразитни болести правят едни невероятно качествени анализи на приема на антибиотиците и на разпространението на инфекциозните заболявания. Цялата тази политика и отделните стъпки е основана на доказателствата. СЗО отпусна средства за тази област и има ефект. За мен това е един пример как трябва да се случват нещата, а и това е една от областите, за които в момента има голяма чувствителност от политиците в Народното събрание. Направихме кръгла маса, организирана от председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, на която присъства и нашият регионален съветник по антимикробна резистентност д-р Данило Ло Фо Уонг. Това е пример за добри практики, но има още възможности, които не са използвани. Имаме разговори да работим съвместно с Регионалния офис на СЗО в Копенхаген и това вече е съгласувано със Световна банка и представителството на ЕС - да помогнем на реформата в здравеопазването. Здравният министър беше на посещение в Копенхаген, където това също беше дискутирано. Предстои да бъде финализирано като споразумение, защото има много специфични и важни препоръки на Европейската комисия и те трябва да бъдат изпълнени. Точно по тях СЗО има идеи как да станат успешни, защото подобни усилия има вече в страни, които са близо до нас. Примерно в Кипър, в Румъния, Гърция. Така че това предстои през тази година.

- Може ли да изброите някои от препоръките за бъдещи реформи?

- Първо, това е идеята за дейности, които да не бъдат базирани в болниците, т.е. засилване на извънболничната помощ. В момента се правят стъпки и усилия за реформи, които аз не мога да коментирам колко са ефективни и как се случват, но знам, че би могъл да бъде използван опит в рамките на СЗО от другти страни – членки. Например опита в Прибалтийските републики, където има много добри примери за създаването, въвеждането и работата по информационната система. Става въпрос за пациентските досиета, които да бъдат електронни и лекарите да имат различни нива на достъп до тях.

- Смятате ли, че това може да се случи скоро у нас. За електронно здравеопазване говорим вече доста години без особен резултат?

- С помощта на СЗО сме правили информационна система за психично здраве и тя беше много успешна. Цетровете бяха свързани, така че не е много трудно това да се направи, стига да има политическа воля. Въпросът е да има консенсус между професионалистите, да има средства за реализацията и да има воля тя да бъде изградена. Смятам, че това може да се случи в измерими граници.

- Вие подкрепихте идеята на министерството за въвеждане на такса за храни с нездравословно съдържание. Защо?

- Въвеждането на такива такси в Унгария за газираните напитки и храните с много голямо съдържание на захар и сол, веднага дадоха изражение в подобрени здравни индикатори. Дори само в рамките на една година човек може да види, че нещата се променят. Това е идеята и мисията на СЗО – да има видими резултати, за да може хората да бъдат вдъхновени към по-добър живот. Има много изследвания, примерно как всяка една крачка на човек, направена пеша, води до допълнителни секунди живот. Изкачването по стълби, а не ползването на асансьор, използването на велосипед, спирането на цигарите. Един трилион годишно губи световната икономика от последствията от тютюнопушенето. Това е от една страна заради загубата на живот на хората, а от друга - повишените инвестиции на здравните системи за лечението на тези хора от последствията от тютюнопушенето – рак, сърдечно-съдови заболявания. 80% от хората, които пушат в световен мащаб са в бедните страни със средни и ниски доходи. България се смята за страна със средни доходи.

- Имат ли реален успех политиките към намаляване на този навик у нас?

- За съжаление в България не се спазва този добър закон, който беше приет. Не се прилага, не се инвестира в това да се правят проверки и да се налагат глоби. Да бъдат наказвани ресторантьорите, които създават тези оградени места, в които хората пушат и не само те се тровят, но тровят и сервитьорите, които работят там. И дават много лош пример на децата. Има успех с картинките, които бяха сложени на кутиите с цигари. Много хора се шегуват, че не им пречат, но самият факт, че ги слагат в табакери показва, че се притесняват от тях. Те стигат на подсъзнателно ниво като послание, че това е нещо, което е смъртоносно.

- Има нова идея във Великобритания - да се произвеждат кутии без отличителни знаци. Какъв е ефектът?

- Не е само във Великобритания. Това са т. нар. опростени опаковки. На Световния ден против тютюнопушенето ги представихме, съвместно с неправителствени организаии. Идеята е да нямат тази атрактивна реклама на съответното лого. Ще има само бели кутии с предупредителни надписи и страшни картинки. Ефектът е поразителен. Намалява се с около 10% броят на хората, които пушат, но по-важното е, че се намалява броят на хората, които предстои да пропушат. Защото това е една много мръсна игра на индустрията – да прави тези послания и реклами атрактивни за младите хора и за децата. Скоро приключи едно изследване на СЗО, което се казва „Здраве на децата в училищна възраст", което обхваща всички страни в Европа. Според него България е на първо място по употреба на цигари и алкохол, като тук впечатляващото е, че момичетата пушат повече от момчетата. Това са поразяващи факти, защото знаем как тютюнопушенето влияе на репродуктивното здраве на жените. В тази ранна възраст се зараждат усложнения, които след това водят до проблеми в репродукцията и до този демографски срив, който наблюдаваме в България. И това не е само за цигарите. Повечето деца в България, въпреки че се намираме в прекрасна държава, която има възможности за спорт, за прием на зеленчуци и плодове, тези дадености се използват в много малка степен. Голяма част от децата не се хранят здравословно, въпреки че все пак има малка промяна в този хранителен режим, за която ви споменах. По отношение на сексуалното здраве също има страхотно много работа, която трябва да се свърши. Нещо много обнадеждаващо щях да пропусна да кажа. Създадохме една коалиция, която положи много усилия за въвеждане на здравното обучение в училищата. Това най-накрая ще се случи с новия стандарт за гражданско и здравно образование. Здравното обучение ще влезе във всички училища в България. Децата имат огромен интерес към тези теми и когато има адекватното послание, те го чуват.

- Виждам, че работите добре с повечето здравни институции. Срещате ли и проблеми?

- За щастие има страхотни експерти, с които работим. Опитваме се да въвлечем администрацията на Министерство на здравеопазването в изпълнението на тези задачи. Има още ресурси, които не сме използвали. С президента Росен Плевнелиев работихме много добре. Това беше една светла институция и с неговите здравни съветници направихме съвместно доста неща като дейности, като идеи. Много се надявам, че ще работим добре и с екипа на новия президент. Световна банка, които правят анализи на ситуацията в България, казват, че много неща са направени, но здравеопазването им остава приоритет. Което от една страна показва, че има още какво да се работи в сектора, но това е и една възможност за офиса на СЗО в България, съвместно с българските ни партньори да правим преломни неща, които да се усетят, да се видят, да се запомнят.

- Може ли да се каже, че човечеството победи Ебола и докъде стигна борбата със Зика?

- С Ебола като че ли за момента успяхме да се преборим. Зика също е овладяна до голяма степен, но винаги има риск от появата на нови инфекциозни заболявания. Готовност за бързо действие беше подобрена с реформата в СЗО, която беше извършена, за да не се губи време, а много бързо да има екипи, които да отиват на място и да работят със съответната страна.

- СПИН вече хронична болест ли е?

- Иска ми се да мога да го кажа, но за съжаление не е така. В България Глобалният фонд за СПИН, туберкулоза и малария приключва финансирането на дейностите и се наблюдава една тенденция на запазване на броя на новооткритите хора с ХИВ. Много голяма е групата на мъжете с хомосексуално поведение, които са се заразили и това е, защото не се прави достатъчно в превенцията на ХИВ/СПИН в тази група. Те са над 51-52% от заразилите се. Това завръщане на СПИН не само у нас, но и в Европа, може би идва от успокоението, че СПИН вече е хронична болест и хората не се страхуват толкова и не се пазят достатъчно, но това далеч не е така. Все още много хора умират от СПИН, така че не става въпрос за нещо безобидно. Същото важи и за хепатит С, за което не се говори толкова много, а хепатит С води до повече смърти, отколкото ХИВ в момента в Европа. Затова мисля, че не би трябвало да има рестрикции в лечението.

- Какво може да направи един служебен здравен министър в краткото време, което има, в областите, които изброихте?

- Може да направи всичко. Имаме много добър опит от предишния служебен кабинет – с д-р Мирослав Ненков работехме много добре. Разчитаме на една активност от страна на бъдещия служебен министър, а също и на следващия, който ще бъде назначен след изборите. Има нужда от специално внимание към проблемите на общественото здраве. Защото много често хората, които стават здравни министри, разбират от лечебната медицина и се опитват там да интервенират и да бъдат много ефективни. А също толкова важна е превенцията на заболяванията и промоцията на здравето. Това е една от основните задачи на всяко здравно министерство – да има усилия в превантивни програми, в национални програми. Това ще се опитаме да дискутираме с новите ръководства, за да работим с тях ефективно.

- Кои са глобалните здравни заплахи за човечеството през 2017 г.?

- Както казах по-рано, антимикробната резистентност е един глобален проблем,

който става все по-сериозен, поради неправилната употреба на антициотици, но също така и причинените от човека конфликти и природните бедствия могат сериозно да застрашат здравето и живота на хората в глобален аспект. СЗО чрез редица мерки и чрез провежданата в момента реформа оптимизира работата си, така че съвместно със страните членки да отговори максимално ефективно на тези предизвикателства.


40 милиона искат действия за здравето

40 милиона искат действия за здравето

Това стана по време на конференцията на ООН за климата COP28, която се провежда в Дубай от 30 ноември до 12 декември
Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

352 млрд. лв. за научноизследователска и развойна дейност e изразходвал Европейският съюз през миналата година
Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Тя предвижда ръст от още 4.5% по това перо догодина, но индивидуалното увеличение ще варира между 0 и 13%, предложението може да спре стачките на консултантите
Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Организират я СЗО и Международната федерация за заболяването, 64 млн. души са засегнати от него в Европейския регион, до 2030-та ще бъдат 76 млн.
 Френска полева болница за ранени от Газа

Френска полева болница за ранени от Газа

Лазаретът е разположен на борда на кораба, който е с хеликоптерна площадка, на която да кацат вертолетите с пациенти
Лекарите в Гърция започват стачка

Лекарите в Гърция започват стачка

Те са от болниците и настояват за увеличаване на заплатите и на броя на наетите служители
2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
Нов свински грип във Великобритания

Нов свински грип във Великобритания

Това е първият такъв случай регистриран при човек в Обединеното кралство, пациентът се е възстановил напълно
Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

През 2022 г. те заедно със средствата за социална закрила при болести са били най-високи във Франция – 10% от БВП, а най-ниски в България – 4.2%, показват данните на Евростат
Спряха грейки за крака и зимни чехли

Спряха грейки за крака и зимни чехли

Забраната важи за европейския пазар, а причина за нея е завишено количество фталати и олово в състава им причиняват рак и безплодие, казват от „Ние потребителите"
1 2 3 4 5 ... 109 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ