Позиция

Спрете политическите заигравки с търговете

02-11-2020 08:04
Здравната каса ще плаща околекарствата на по-ниската стойност между договорената в рамковото споразумение на МЗ и тази в болниците, независимо дали са възложители по ЗОП, казва Свилена ДимитроваСпрете политическите заигравки с търговете
Clinica.bg

press@clinica.bg

Задължението частните болници да правят търгове отпадна от промените в закона за обществените поръчки по пътя между МС и Парламента. Поправката трябваше да намали цените онколекарствата, които плаща касата и с които някои клиники спекулираха. Поправки с аналогичен ефект обаче се внасят със закона за бюджет на касата. Какво мислят за това частните болници, публикуваме становище на адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.

По повод на обсъжданите изменения в нормативната уредба касаеща доставките на медикаменти за лечебните заведения, в т.ч. Закона за обществените поръчки, в последните месеци се направиха много неверни внушения, които подвеждат общественото мнение относно начина на провеждане на дейността на частните болници.


Истината е, че като субекти, които

се ръководят от правилата на свободната търговия и конкуренцията, частните лечебни заведения така или иначе закупуват лекарства и консумативи на най-добрите възможни цени, за да могат да имат ефективност на разходите от една страна, а от друга – защото финансовия ресурс, заплащан от НЗОК по Клинични пътеки е лимитиран – независимо на каква цена се придобие едно лекарство, с което се лекува "по каса", това няма да промени цената на Клиничната пътека, която ще получи лечебното заведение, вложило лекарството за съответния пациент. Политическите заигравки с този въпрос издишат пред простата аритметика и икономическа обусловеност.


Що се отнася до скъпоструващите

онкологични лекарства, за които бившият управител на НЗОК твърдеше, че прави "разкрития", съгласно промените в Закона за здравното осигуряване, предвидени в ЗБНЗОК за 2021 г., НЗОК ще заплаща по-ниската стойност между договорената в рамковите споразумения, сключени от министъра на здравеопазването в качеството му на Централен орган за покупки в сектор „Здравеопазване", и стойността, на която лекарствените продукти са доставени на изпълнителя на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки. Приветстваме тази промяна, защото както многократно сме споделяли, лечебните заведения не печелят нищо от тези лекарства – те се реимбурсират на цената на закупуване.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ