Позиция

Готови сме дори да съдим Касата

12-01-2017 07:00
Решението на здравната каса не засяга само лечението на Хепатит С, а всички биологични терапии, казва Деян ДеневГотови сме дори да съдим Касата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната каса реши да затегне режима за изписване на безинтерфероновите терапии за Хепатит С. С промените се въвеждат три линии на лечение, като преминаването от първа на втора или трета ще става с одобрение от Надзорния съвет. Има ли място за безпокойство, попитахме Деян Денев, директор на АРФАРМ.
Основният проблем в това решение на здравната каса е, че говорим за няколко терапии, които не са взаимно заменяеми. Касата въвежда първи избор за молекули, които са с различен профил на ефективност и безопасност. По този начин лекарите са задължени да използват тази терапия, която е икономическа най-изгодна за касата, а не най-подходяща за пациента.

Проблем има и от гледна точка на законодателството. Касата няма право да прави подобни промени. В законодателството много подробно са определени процесите, които водят до реимбурсацията на лекарствата – както на включването им за реимбурсация, така и за определяне нивото на заплащане, как и какви отстъпки се договарят. Никъде не се предвижда процедура в резултат, на която касата да може да каже този е първи, този е втори, този е трети избор. Фактът, че НЗОК го прави, означава, че се нарушават законите и при съдебно оспорване това ще доведе до отпадането на тази промяна. Това решение може да бъде атакувано от лица с правен интерес, каквито пациентските организации, лекари или компании.

Когато подобни процедури се въвеждат в други държави, има три условия, които трябва да бъдат изпълнени. Първото е продуктите да са напълно взаимно заменяеми и в кратките им характеристики да пише, че терапевтичният им ефект е един и същ. В случая липсват данни, че те трите молекули имат един и същи терапевтичен ефект. Здравната каса досега не е дала подобни аргументи.

Освен това в държавите, където се прилага тази процедура, органът, който я прави, има съответните правомощия за това. Тоест, уредено е в закон или наредба какво и как може да се класира като първа, втора или трета линия на лечение. Отново обаче казвам - органът, който го прави доказва, че става дума за молекули с един и същ терапевтичен ефект.

И трето – има ясни правила, по които участниците се състезават в рамките на определен период. Този, който спечели, става първи избор. Но много рядко се определя само един продукт за първи избор. В другите държави се определят за първи избор група продукти, които са с минимална разлика в цената, да кажем в рамките на 10%. Защото, ако разликата е само 1 стотинка между една и останалите терапии, означава ли това, че всички други трява да минават за одобрение пред Надзорния съвет на НЗОК. Лекарят трябва да може да избере продукта, който е най-удачен за пациента. Не е в компетентността и правомощията на Надзора да разрешава лечението на пациенти с други терапии.

Има и още нещо. При тази състезателна процедура конфиденциалността на стойностите на терапиите трябва да се жертва в името на прозрачността. Сега отстъпките са конфиденциални, защото обявяването им ще доведе до оттегляне на продукти от българския пазар. Но, когато искаме да се прави подобна състезателна процедура, няма как да бъдем максимално конфиденциални, защото тя се приближава до търга.

Още по-притеснителното е, че решението на здравната каса в случая не засяга само лечението на Хепатит С, а всички биологични терапии. Следващата стъпка на рестрикции са именно те.

Ние винаги сме вярвали в конструктивния диалог с институциите. През последните две години беше налице такъв диалог с МЗ и НЗОК, но имаше много изненади. Това е такава изненада. Сега изпратихме писмо до двете институции, в което изложихме нашите аргументи против това решение на Надзорния съвет, но до момента нямаме отговор. Затова, ако се наложи, ще минем към други действия – включително и съдебни процедури.


Хепатитът в Раковски отшумява

Хепатитът в Раковски отшумява

Само един случай е регистриран за последните три дни от 21 ноември досега, каза Кирил Ананиев

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатитите А, Б и С могат да са изключително опасни и сериозно да застрашат здравето ни. За какво да внимаваме и как да се предпазим разговаряме с проф. Красимир Антонов.
Седем деца с хепатит А в старазагорско

Седем деца с хепатит А в старазагорско

Малчуганите са хванали заразата в детската градина и училището в село Черна Гора
Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Безинтерфероновото лечение дава 99% успеваемост, отчитат медиците
Две нови лекарства за хепатит С

Две нови лекарства за хепатит С

ЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Касата маха ограниченията за хепатит С

Касата маха ограниченията за хепатит С

Благодарение на разширяването на критериите през тази година модерната терапия ще получат 650 души
Временно спряха рестрикциите за хепатит

Временно спряха рестрикциите за хепатит

Мярката е само, докато трае делото, което заведе сдружение „ХепАктив" срещу ограниченията на НЗОК
Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

През март ще стане ясно дали ще отпаднат спорните критерии за избор на терапия
Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

От Асоциацията на иновативните компании искат касата да отмени новите правила за лечение
Новите правила затрудняват пациентите и лекарите

Новите правила затрудняват пациентите и лекарите

Хората трябва да получат най-доброто лечение, а специалистите да бъдат свободни да го назначат, казва Силвана Лесидренска

Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ