Зима

Пипер в чорапа и тюленско месо сгряват на -22 градуса

06-01-2017 07:00
В Сибир се топлят със супа от елен, на Антарктида - с антифриз в кръвта
Снимка: Amos Chapple
Пипер в чорапа и тюленско месо сгряват на -22 градуса
Clinica.bg

press@clinica.bg
-22 градуса ви карат да настръхнете от ужас? Пробвайте да карате зимата на -71 градуса – до толкова пада живакът в Далечния Изток на Русия. Как оцеляват в най-мразовитите кътчета на света? Елате с нас на пътешествие в Източен Сибир, Аляска и Антарктида.

- 50 градуса. Толкова в средната температура през зимата в Оймякон – най-студеното кътче в света, където постоянно живеят хора. Името на градчето, чийто буквален превод – по ирония на съдбата – значи „незамръзваща вода”, е на два дни път с кола до сибирския мегаполис Якутск – други рекордьор по ниски температури. В Оймякон, известен още като „Полюсът на студа”, живеят около 500 души, а най-голямото предизвикателство за местните са... погребенията. Понякога това им отнема по 3 дни, разказва фотографът Амос Чапъл, тръгнал на пътешествие из ледената пустиня на Сибир. Земята е толкова вкочанена, че погребални клади трябва да горят по 72 часа, за да я размекнат и ковчезите да бъдат положени в пръстта. В Оймякон GSM-и няма, тъй като батериите им падат за секунди. А

очилата с диоптри са табу – защото буквално залепват за лицето


Земята под Оймякон е безплодна – в студа не вирее почти нищо. Местните рядко вкусват зеленчуци или плодове – с изключение на боровинки, но изумяват изследователите с перфектното си здраве. В града има и столетници. Учени смятат, че тайната се крие в млякото на местните крави – чийто минерален състав е много по-богат. Менюто в Оймякон пък е предизвикателство за традиционния вкус. Очаквано, основа част от менюто им е суровата риба. Най-питателна пък е супата с еленско месо, а големият специалитет – паста с конска кръв, която местните замразяват.

Най-големият лукс в тази част на Сибир са кожените палта. Цената им е космическа за стандарта на живот – дългите стигат до $1500 и мнозина си ги купуват на изплащане, разказва журналистът от BBC Адам Минот в репортаж от Якутск. Скъпо на местните излиза и отоплението – те са принудени да греят и гаражите си. А онези, които нямат такъв, са принудени да не гасят колите си денонощно, защото рискуват да не ги запалят повторно.
По на запад, в Аляска, където температурите падат до -27,5 градуса през февруари, нямат финансови драми при попълването на гардероба си. Въпреки това прибягват до трикове, за да се стоплят в най-мразовитото време - например на -22 градуса. Да речем – като сипват лют кайенски пипер в чорапите и ръкавиците си. Мазните риби – като сьомгата, гигантските раци и скариди, тюленското месо,

бургерите с бизонско и хот-дога от елен

пък им дават енергия през изтощителната зима. От китова мас пък в Аляска правят запазената си марка – ескимоски сладолед по прастара рецепта. Името му е „акутая” и опиталите го се кълнат, че е много вкусен. Приготвя се за минути – маста се обърква със захар и боровинки и се оставя да „стегне” за няколко минути на минусовите температури.

Далеч по-скучно, оказва се, е менюто, на учените, които всяка година изследват най-студеното кътче на планетата – Антарктида. През 1983 г. живакът там пада до -89,2 градуса. Проф. Христо Пимпирев, който поема на 25-тата си експедиция до Ледения континент, признава, че в базата ни на о-в Ливингстън се хапват предимно месо, ориз, картофи, макарони и ръчно приготвен хляб. Хубавото на Южния полюс е, че 

там вируси и бактерии няма


Затова пък учените ни се прибират изнежени у  дома и лесно падат в плен на грипа. За да се  подготви за експедицията сред ледовете, проф.  Пимпирев обикновено прави 15-километрови  планински преходи в планината и плува по 2 км  на ден. Част от местните жители на Антарктида  пък – като рибите, имат уникален ензим в  кръвта си, който буквално действа като  антифриз и не позволява в кръвта й да се  образуват ледени кристали.  


Лекари – писатели на Панаира на книгата

Лекари – писатели на Панаира на книгата

Те ще представят свои книги и ще разговарят с читателите си за своите творби и бъдещо творчество
МУ-Плевен с ИИ в библиотеката

МУ-Плевен с ИИ в библиотеката

В приложението ще бъдат качени учебници от всички специалности, първоначално ще бъде достъпно за студенти от IV и V курс и преподавателите
Мобилен кръвен пункт с пари от капачки

Мобилен кръвен пункт с пари от капачки

Той е осигурена чрез кампанията „Аз Вярвам и Помагам" и е за Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора, съобщиха от кампанията
Байдън е с рак на простата

Байдън е с рак на простата

Диагнозата е била сложена в петък, след като бившият американски президент е имал съответните симптоми

Столична болница шампион в турнир с кауза

Столична болница шампион в турнир с кауза

Футболният отбор на УМБАЛ „Лозенец" стана пръв в срещите под флага на инициативата „Твоето сърце е наша грижа", съобщиха оттам
 Откриват паметна плоча на проф. Милан Миланов

Откриват паметна плоча на проф. Милан Миланов

Тя ще бъде в сградата на Столичната лекарска колегия, нейния автори са скулпторите Евгени и Илия Гоцкови, съобщиха оттам
Ново Нордиск отстрани ключов шеф

Ново Нордиск отстрани ключов шеф

Главният изп. директор Ларс Фруергард Йоргенсен бе освободен, поради опасения, че компанията губи предимство на пазара на лекарства за отслабване
39 г. от първата сърдечна трансплантация

39 г. от първата сърдечна трансплантация

Тя беше извършена през 1986 г. от покойния проф. Александър Чирков, съобщиха от УМБАЛ „Света Екатерина"
Незрящ на маратон за кауза

Незрящ на маратон за кауза

Виктор Асенов преодоля 80 км под дъжда по Асеновградските баири, класира се за състезание в Хелзинки
Събраха 14 000 лв. на бал за болница

Събраха 14 000 лв. на бал за болница

С тях ще бъде подпомогнат ремонта на I-во Вътрешно отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 133 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли здравната каса да плаща биомаркерите за хората с рак?

Май 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм