Любопитно

Ледена баня за здраве през 2017 г.

30-12-2016 11:00
Ледена баня за здраве през 2017 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg

Остават броени часове до посрещането на Новата 2017 г. С настъпването на 1 януари ще вдигнем тост с шампанско като си пожелаем здраве и благоденствие в дома. Всеки народ по света има свой обичай за този момент, запазен през годините. Ето кои са най-известните традиции, подбрани от „Дейли Мейл“.

Ледена баня за здраве. Това обичат да правят в Русия и Сибир, когато посрещат Новата година. Желаещите се събират на групи и с тичане се гмуркат в някое езеро, държейки ствол на дърво, поставено под леда. Смята се, че болестите ще бягат от тези, които издържат най-много в ледените води. Всъщност тази традиция се нарича още студова терапия и се практикува от много хора.  Тя може да предотврати уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите най-вече след дълги и интензивни натоварвания, например бягане. Учени са доказали, че при потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни слоеве, близо до костите, за да ги предпази от екстремната температура.

Много японци смятат, че ще се пречистят от греховете си, ако чуят камбанен звън в новогодишната нощ. Затова всички будистки храмове в цялата страна възвестяват началото на годината със 108 камбанени удара, по един за всеки човешки грях.

Лош късмет и проблеми със здравето грозят всяко китайско семейство, в което някой е успял да се пореже на празненството за настъпването на новата година. Затова всички ножове тогава се крият. Входовете на вратите пък се боядисват в червено, което символизира щастие и късмет.

Живеещите в Сингапур пускат сфери с желания в едноименната река. Здраве, успех, любов са сред желанията на хората за новата година, написани върху сферите, които се носят по водата.

В Армения жените пекат специален обреден хляб, който е нещо подобно на нашата питка с късмети. В него те поставят желанията си за здраве, щастие и благоденствие за семейството.

На входната врата на всяка къща в Гърция се окача кромид лук. Той е символ на прераждането за новата година. На следващата сутрин родителите събуждат децата си, като намазват главите им с лука, за да са здрави.

На трапезата на естонците в новогодишната нощ има седем, девет или 12 ястия. Колкото повече ядат, толкова по-изобилна ще бъде храната през следващата година и ще ги пази от болести.

Интересна традиция имат датчаните. Те обичат да хвърлят чинии на прага на съседа в първите минути от новата година. Колкото повече чинии са счупили, толкова повече здраве и късмет ще имат през новата година.

Общо 12 гроздови зърна пък изяждат много испанци и латиноамериканци в последните 12 секунди до полунощ. Този обичай им гарантира щастлива Нова година.


Педиатър с приз „Ангел на благодарността

Педиатър с приз „Ангел на благодарността"

Тя е доц. Ирен Цочева от "Пирогов", а сред наградените от фонация "Искам бебе" е и зам.-здравният министър доц.  Петко Стефановски
Болница с детски конкурс за рисунка

Болница с детски конкурс за рисунка

Той е по повод Световния ден на здравето и се организира от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали, съобщиха оттам
Сребро на Световното за хора с увреждания

Сребро на Световното за хора с увреждания

Второ място спечели състезателят ни с Даун Александър Асенов, медалът му беше връчен от първата дама на Франция Бриджит Макрон
Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Той вече може да управлява компютърна мишка само с мисъл, казва основателят на Neuralink
Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Александър Асенов, който е двукратен шампион на европейското през 2023 г. ще се състезава за златото във Франция
Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Създаде го водещият пулмолог д-р София Ангелова, тя отговаря лично на пушачите, които искат да скъсат с вредния навик
Украйна легализира канабиса

Украйна легализира канабиса

Употребата ще е за медицински цели, законопроектът е подписан от президентът Володимир Зеленски и е подкрепен от здравното министерство
Честит празник на виното и любовта

Честит празник на виното и любовта

На 14 февруари Православната църква отбелязва и Успението на свети Константин Кирил – Философ
ЧРД на болница

ЧРД на болница "Тракия"

Днес се навършват 15 години от създаването на най-голямото частно лечебно заведение в Ст. Загора
Oтговорността е секси

Oтговорността е секси

Под този наслов започва втория етап на антиспин кампанията, зад инициативара застава актьорът Александър Сано, казва от МЗ
1 2 3 4 5 ... 96 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ