Интервю

Цените на биологичните продукти ще падат все повече

12-12-2016 07:57
Лекарят трябва да има избор каква терапия да предпише на база медицинска, а не икономическа целесъобразност, казва д-р Кирил НиколчевЦените на биологичните продукти ще падат все повече
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Нови рестрикции във финансирането на биологичните критерии предлага Надзорният съвет на НЗОК. Според тях право на реимбурсиране ще имат най-евтините терапии за редица тежки заболявания. Правилно ли е това, какво се случва с паралелния износ у нас, ниски или високи са цените на лекарствата, попитахме д-р Кирил Николчев. Той е генерален директор за България на фармацевтичната компания АбВи.

- Д-р Николчев, смятате ли, че последните идеи за промени и затягане на критериите за реимбурсиране на биологичните продукти са в правилната посока?

- Тези промени още не са факт, те са само една идея. Напълно съм съгласен, че публичният ресурс трябва да стигне за повече пациенти, но не може да се изменя основният принцип, по който системата е работила толкова лесно и бързо. Досега се изпълняваха купища изисквания, за да започне реимбурсацията на един медикамент - даване на най-ниска цена, допълнителни преговори, последната година се въведе и оценката на здравните технологии. От там нататък обаче винаги изборът за лечение е бил на лекарите, в случая това няма да е така.

- Ако влязат в сила новите предложения, какво ще се промени за пациентите?

- Ако това се случи буквално както е написано в протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, защото може да има и други тълкувания, излиза, че лекарят ще бъде длъжен да изписва най-изгодната икономически за касата терапия в даден момент. Ако се налага да има изключения за нови пациенти, те ще трябва да се одобряват от Надзорния съвет, който все пак не е компетентен по медицинската част. Тук има много капани, защото лекарствата имат различна молекула (INN), различни са и техните странични реакции, различни са механизмите им на действие. Само лекарят може да прецени кое е подходящото лечение за един пациент. Ако се окаже, че пациентът се влоши, кой ще носи тогава отговорността.

- Като краен ефект това ще намали или увеличи тогава разходите?

- При всички положения едно влошаване на състоянието на пациентите ще увеличи разходите. Но у нас размерът на социалните помощи и пенсиите е толкова нисък, че, ако ние не лекуваме хората, може би разходите ще бъдат по-малки, защото биологичната терапия е по-скъпа от тези помощи. Това е валидно не само за биологичната терапия, но и при много други групи лекарства за тежки заболявания. Но не може да се подхожда по този начин, затова системата е солидарна. Не може разходът да се поставя винаги на първо място.

- Алтернативата на затягането на критериите е по-добрият контрол, има ли обаче такъв в здравната каса сега?

- Критериите за изписване на медикаменти са изключително тежки. Например в областта на ревматологията биологичните средства могат да се изписват само в три центъра в страната и всеки пациент трябва да пътува до тях два пъти годишно. И ако това за хората от големите градове с добри доходи не е проблем, за тези от малките не е така. Хората трябва да представят непрекъснато изследвания, които не са им платени от касата. На този фон има възможност не най-нуждаещите се, а най-опитните административно да стигат до терапия. Когато слушам от администратори, че няма контрол, питам кой трябва да го прави. Защото това е все едно аз да кажа, че бизнесът в нашата фирма не върви добре - чия е отговорността в този случай. Логически погледнато лекарите и Касата са тези, от които зависи контролът. Много често се дават примери с пациенти, които нямат нужда от терапия, а я получават, дори те да са само 5% от всички. Затягайки критериите за достъп обаче, хората, които истински се нуждаят от терапията, може и да не я получат, но тези, които искат да измамят системата, ако има такива, съм сигурен, че пак ще намерят начин.

- Каква е разликата в цената между най-скъпите и най-евтините биологични продукти за едно и също заболяване?

- Много е малка. След отсъпките, които даваме, анти-тумор некротизиращият фактор алфа терапиите за един пациент струват малко над 10 000 лв. годишно, като разликите между медикаментите с този механизъм на действие е в рамките на плюс-минус 500 лв. Интерлевкин, повлияващите терапии са малко по-скъпи може би, но разликата пак не е толкова драстична. Освен това само около 10 – 15% от пациентите са с такава терапия.

- Втора година вече има задължителни отстъпки на пазара към касата, как се отразяват те на бизнеса?

- Честно казано не мисля, че има проблем към момента. За съжаление те изиграха роля на еднократно намаляне на цената, което се случи миналата година. Оттук нататък ръстът на пазара продължава, защото се покриват непоетите потребности на хората, но на по-ниска ценова база. Затова ние разбираме, че това не е най-добрият механизъм.

- А кой е по-добрият?

- Много е трудно да се каже. Генериката върши своята работа, но за съжаление иновацията пристига на по-високи цени и разходите са повече, отколкото са спестените средства. Начинът е това, което прави министерството тази година – много сериозни преговори с индустрията и даването на по-големи отстъпки в групи като биологията. Но тези отстъпки трябва да са валидни за всички играчи, а в биологията размерът им може би трябва да бъде по-голям от 10%

- Какви са наблюденята ви досега – достатъчно прозрачни ли бяха преговорите?

- Досега не е имало проблеми. Но това, което леко ме притеснява е, че, ако някоя компания даде задължителната 10% отстъпка и например касата реши да не подпише споразумение за реимбурсация, няма ясни правила какво следва.

- Новите безинтерферонови терапии бяха революция в цял свят, но достъпът до тях не е ли много ограничен заради високата цена?

- Така е, защото откриването на една иновация е много скъпо. Хепатит С обаче се оказа област, в която цените падат прекалено бързо по чисто конкурентни причини. Там пациентът го има, но бързо се излекуа и изчезва. С други думи, ако една компания не си свали цените и не привлече пациентите, те простоотиват на друга терапия. Получава се парадоксът, че заради самата успешност на продуктите си, компаниите са принудени да свалят цените им много бързо. Това е световна – не българска тенденция.

- Какво е понижението на цените на безинтерефероноите медикаменти за хепатит С у нас досега?

- Пример за добра комуникация е точно хепатит С. Днес (петък бел. р.) внасяме предложение в здравната каса за над два пъти намаление на цената на нашата терапия за тримесечие сравнение с март, когато тя започна да се реимбурсира. Предполагам, че нашите конкуренти също ще понижат цената си. Това означава, че, ако 2016 г. са се лекували около 400 пациенти, догодина при същите разходи ще могат да се лекуват 800-1000 души. Това води до спестяване на пари и лечение на повече хора.

- Каква е прогнозата ви за 2017 г., възможно ли е да има ново понижаване на цените?

- През 2017 г. това би било възможно само на база референция, но за 2018 г. съм сигурен, че цените ще бъдат още по-ниски. В европейските препоръки за лечение вече са вкарани и възможности за провеждане на 8 вместо 12-седмични курсове за по-леките случаи. Това ще доведе до допълнително спестяване на средства.

- Очакваме ли подобна революция и в други инфекциозни заболявания, като ХИВ например?

- Леченията за ХИВ в момента са страшно успешни, но няма как скоро да се намери начин за пълното премахване на вируса, защото той се вгражда в ДНК на клетките. Лекарствата не позволяват на вируса да излезе навън и да прави поражения, но не могат да го унищожат.

- Ще има ли нови продукти на АбВи, които да се появят скоро на пазара?

- Да, в областта на онкологията и нишовите терапии. Веруюто на АбВи е, че ще инвестира само в области на сериозни заболявания, където няма добри медицински решения към момента. На 5 декември 2016 г. в ЕС вече се одобри първият ни медикамент за хронична лимфоцитна левкемия. Догодина ще предприемем стъпките за реимбурсация у нас, за да може през 2018 г. терапията да е достъпна за пациентите. Фокусът ни е и в областта на белодробния карцином и глиобластома. Подготвяме и нови молкули в имунологията, но не биологични, а химични, които блокират други пътища.

- Цената каква ще бъде на тези продукти?

- Не знам, но смятам, че в сферата на биологичните продукти цените ще падат все повече, защото идват нови медикаменти, които ще натискат цените надолу в опита си да получат реимбурсация, а и на много от скъпите в момента - вече им изтече или скоро ще им изтече патентът В този смисъл едва ли на най-новите терапии ще са толкова скъпи.

- Пациентите у нас обаче много често се оплакват, че точно иновативните лекарства не стигат до тях заради паралелен износ. Какво е вашето наблюдение?

- Така е, това е едно от последствията от ниските цени. Намерението да имаме най-ниските цени води до реекспорт. И то – не само законен. Нашите наблюдения са, че трудно се контролира какво правят някои аптеки. Имали сме много конкретни сигнали от пациенти, които сме давали на ИАЛ и колегите там реагират много адекватно, но те нямат нужния ресурс. Важно е да отбележа – не съм против легалния паралелен експорт, но за съжаление у нас повечето май е нелегален .

- Смятате ли, че споразумението с Румъния за общо договаряне на цени е реалистично?

- Не, смятам, че не е, но съм за то да стане. Защото ще ми е много по-лесно да представя медикаменти за нишови диагнози, когато има повече пациенти. Ако това споразумение доведе до по-нсики цени за новите молекули, ще е добре. Защото аз съм адвокат на България пред моята фирма и обратното – адвокат на фирмата пред касата. И на двете места съм лош. Ако фирмата ми позволи, да продавам на по-ниски цени без да сринем тези на другите пазари, ще съм щастлив. Общото споразумение би ми дало подобна възможност.

- По-големият ценови натиск би ли имал положителен ефект върху достъпа до лекарства?

- Зависи как се прави. Защото сега той доведе до изваждане на по-евтините продукти и реално се вдигна цената, която плаща касата. В този смисъл той вреди. Но малък ценови натиск върху иновацията е добро нещо. Проблемът е, че решенията се опростяват само до цени, а не е толкова елементарно. Иновацията в медицината не е въпрос на каприз. Нека има натиск върху цените за иновативни продукти, но да няма крайности и всичко да е прозрачно.

- Подкрепяте ли решението за 100% реимбурсиране на есенциалната хипертония?

- Категорично да. Това, че ние сме в друг сектор и така ще се дръпне бюджет, който няма да е за нас, не е повод да не го подкрепям. Трябва да се направи и да се види ефекта. При тези заболявания хората може би наистина трябва да имат достъп първо до най-евтиното, после да се мине на по-скъпото при нужда. Но това не е валидно при онкологията или хепатит С например, където от самото начало трябва да се търси най-иновативното лечение, независимо от цената .


Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

Очакваният недостиг на бюджета на НЗОК засега е 159 млн.

Очакваният недостиг на бюджета на НЗОК засега е 159 млн.

Бюджетът на здравната каса през тази година няма да стигне, а ръководството й вече заяви, че ще сезира за това и новият парламент. Какъв е очакваният дефицит и решенията за преодоляването му, попитахме проф. Момчил Мавров.

Такса рецепта - до цената на лекарството

Такса рецепта - до цената на лекарството

Това означава, че касата няма да плаща 5 лева, ако стойността на медикамента е по-ниска, както често се случва с хапчетата за сърце

Възможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК

Възможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК

Свидетели сме на хаоса с Е-рецепти за лекарства при антибиотици, той ще се повтори, казва маг. фарм. Любима Бургазлиева
Аптеки ще затворят и за цял ден

Аптеки ще затворят и за цял ден

В много области колеги вече подават предизвестия до НЗОК за прекратяване на договорите с нея, казва маг. фарм. Константин Попов
Бюджетът на НЗОК за рецепти свършва

Бюджетът на НЗОК за рецепти свършва

Към 31 юли плащанията за дейността на аптеките по отпускане на 100% реимбурсираните лекарства ще е 34 млн. или 94% от заложения за цялата година, казват от фонда

Не приемаме промените за рецептите

Не приемаме промените за рецептите

Наредба 4 следва да се преработи изцяло след обсъждане с всички страни, които имат отношение и то на тяснопрофесионален принцип, казват от НСОПЛБ
Протестът на аптеките се разраства

Протестът на аптеките се разраства

Утре фарамцевтите в Ямбол спират работа за два часа, между 14 и 16 ч., към тях ще се присъединят и техни колеги от други региони
1 2 3 4 5 ... 155 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ