Интервю

Реформите трябва да засегнат модела на здравно осигуряване

21-11-2016 07:46
В извън коалиционен формат намирането на консенсус за промени е напълно нереално, казва д-р Стефан КонстантиновРеформите трябва да засегнат модела на здравно осигуряване
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравният сектор е в очакване на нов министър. Каква е оценката върху управението на досегашния, добра или лоша беше реформата на Петър Москов, от какви промени има нужда в сектора, попитахме д-р Стефан Константинов. Той е бивш министър на здравеопазването от първия кабинет на ГЕРБ.
- Д-р Константинов, преждевременната смяна на кабинета добре или зле ще се отрази на здравеопазването?

- Всяка промяна в политическия кабинет, водеща до смени в администрацията на определено ниво, в краткосрочен план може да доведе до затормозяване на системата. Освен ако самият политически кабинет не я затормозява повече с действията си. От друга страна здравеопазването е доста сложен организъм със свои механизми за саморегулация и политическите смени не рефлектират бързо и директно върху гражданите. В дългосрочен план се надявам промените да са за добро, защото екипът в оставка беше започнал да преследва фалшиви цели, а това винаги вещае лоши резултати.

- Кои бяха плюсовете и минусите на управлението на Петър Москов?

- На първо място сред плюсовете ще отбележа спокойствието. В системата нямаше видимо напрежение през последните две години. Първоначално поради ентусиазъм, който последователно се замени с недоумение, страх и обезверяване. Но така или иначе нямаше сериозни протести срещу политиката, повечето гафове бяха грижливо покривани, липсваха атаки от страна на олигархични кръгове. Имаше финансова предвидимост. Разбира се в резултат на лимитирани и орязани бюджети. Но истина е, че нямаше сериозни сътресения с плащанията, основните играчи приемаха правилата, може би защото по един или друг начин всеки успяваше да получи по нещо.

Главен минус е фактът, че не се изпълняваше основната цел, която трябва да има всеки здравен министър – да прави системата по-дружелюбна за хората. Обратно, Петър Москов заложи на нейното усложняване, на ограничаване на достъпа, на бюрократизирането. Да припомням ли налудничавия стремеж хората да чакат за прием в болница, разделянето на пакетите, пръстовите отпечатъци, списъците за прием?

- Има заявки от страна на БСП да се махнат пръстовите отпечатъци и лимитите, удачно ли е?

- Задължителното изискване в болница да се влиза с пръстов отпечатък трябва да отпадне. Всяко действие, което възстановява законността е удачно. Жалко само за похарчените средства, те можеха да се използват за по-смислена дейност. Що се касае до лимитите бих казал следното: При сегашната конструкция на здравеопазване отпадането на лимитите е утопия. Заявявам го с явното съзнание, че лимитите не са хубаво нещо. Да, възможно е да изчезнат, стига да се сменят с друг начин на регулация. Могат да се намерят такива форми, но те искат сериозни промени в здравноосигурителния модел и взаимоотношенията между доставчици на здравни услуги, осигурители и осигурени.

- Смятате ли като стъпка в правилната посока въвеждането на здравната карта, защо?

- Нямам усещането, че нещо се е променило на практика. Здравната карта щеше да проработи, ако беше изпълнена със съдържание преди много години, най-добре още от началото на сегашния здравноосигурителен модел. В момента чрез нея не се постигна нито оптимизиране, още по-малко преструктурирране на болничната мрежа в страната. Фактът, че има забавяне в появата на нови болници се дължи на насищането на пазара, сливанията и затварянията на лечебни заведения също са чисто пазарно определени. Здравната карта е един теоретичен документ, който на всичко отгоре може да бъде модифициран според субективната воля на силните на деня. В сегашният си вид не помага.

- Все по-често се говори, че сегашният здравноосигурителен модел е изчерпан, така ли е според вас?

- Да, ако оставим дребнотемието като отпечатъци, листи и прочие е нужно ясно да се каже: истинските реформи трябва да засегнат самия модел на здравно осигуряване. Всичко останало е равно на кърпене и поправяне. Може да направим аналогия с поддръжката на стар автомобил. Когато сервизът (МЗ, НЗОК) е добър, машината ще скърца по-малко , ще върви по-гладко. Но няма да стане особено по-бърза или комфортна. Големият въпрос е в това – дали хората ще искат да си купят нова кола (и да платят цената) или предпочитат старата, на която ще правят козметични промени.

- Кой е пътят занапред - демонополизация на НЗОК, допълнително осигуряване?

- Едната възможност е хората свободно да избират къде да се осигуряват. Предизвикателството е техническо - как да стане излизането от НЗОК, селектирането на пациенти, финансовата стабилност и т.н. Възможно е да се реализира постепенно във времето, като например правото за избор се даде първо на осигуряващите се на най-високи доходи и с времето премине и към тези с по-ниски. Друг вариант е известното предложение – част от вноската в НЗОК, друга част във фонд по избор. Говорим за задължително осигуряване! Приказките „да стимулираме доброволното осигуряване" са само вятър в ушите.

- Какъв трябва да е моделът на финансиране на болничната помощ? Удачно ли е да има защитени държавни болници?

- Моделът на финансиране на болничната помощ трябва да бъдат ДСГ, а не клинични пътеки. Казвал съм го много пъти, аргументите са ясни. Нуждата от защитени държавни болници може да се разглежда в контекста на цялостна реформа на здравоосигурителния модел с цел гарантиране на базово медицинско обслужване на населението, без оглед на финансовия му статус. При подобна ситуация тази идея има смисъл. При сега действащия модел е невъзможно (а и вредно) дадена болница да се обяви за защитена.

- Смятате ли, че е възможно да се стигне до приемане на консенсус между партиите за промяна на здравната система? Кои трябва да са основните положения в него?

- Много интересен въпрос. Краткият отговор е да, стига партиите да са в коалиция. Я си представете немислимото – политическия пъзел така да се нареди, че най-големите партии да са принудени да влязат в широка коалиция. По подобие на Германия например. Защо да не могат да се разберат тогава за общия път? Левите издигат десни тези (промяна в осигурителен модел, демонополизация на НЗОК), десните трябва само да спрат с държанието като леви и нещата може да се получат. Доста хипотетично, но не невъзможно. Иначе, в извън коалиционен формат намирането на консенсус е напълно нереално. Не защото не мислят еднакво или не им е ясно какво трябва да се направи. Просто партиите в опозиция винаги трябва да се противопоставят и да критикуват. Което и да е действие в здравеопазването може да бъде критикувано и да се изтъкнат доводи против.

- Какво бихте пожелали на следващия здравен министър?

Да се ползва със свободата на действие и подкрепа от правителството както настоящия, но да работи за интересите на народа, а не за собственото си его.


МЗ откри процедурата за онкоапаратура

МЗ откри процедурата за онкоапаратура

На 191 млн. лв. възлизат средствата за осигуряването й в болниците според актуализираната рамка на Плана за възстановяване

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

За медицински изделия утвърдената сума е над 8.7 млн. лв., а за онколекарства - над 45.4 млн. лв., реши Надзорният съвет на НЗОК
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Вместо да прати линейка, диспечерът е искал да знае какво я боли, а тя не е можела да диша и да говори, обясни Иванка Динева
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Доц. Боряна Аврамова оглави структурата в ИСУЛ след приключването на редовен конкурс за тази длъжност

1 2 3 4 5 ... 484 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ