Обучават експертите за контрол на ГМО

27-02-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Обучават експертите за контрол на ГМООчаква се на пазара да се появят растения и продукти, получени с новите геномни техники
В целия свят се очаква увеличение на растенията и продуктите, получени чрез новите технологии за редактиране на гена, което може да доведе до промяна в нормативната уредба и лабораторните техники за изследване. В тази връзка започва обучение на експертите, ангажирани с контрола в новото законодателство и аналитичните практики. Това съобщи проф. Цвета Георгиева, ръководител на Националната референтна лаборатория за изследване на ГМО към Националния център по обществено здраве и анализи.
Курсът ще започне на 23 март в НЦОЗА. Той е адресиран към експерти и аналитични специалисти, работещи в областта на безопасността и оценката на риска от ГМО. „По време на обучението ще бъдат обстойно разгледани новостите по отношение на европейското и българското законодателство, свързани с контрола върху генномодифицираните продукти", каза проф. Георгиева.

 

„Практиката показва, че у нас има около 5 до 7% позитивни сигнали в пробите, но те са регулярни, т.е. не надвишават законодателно установената граница от 0.9% съдържание на ГМО. Над тази граница продуктите следва да бъдат етикетирани При стойности под 0,9% това не се изисква", обясни проф. Георгиева.

 

Тя допълни, че нашето законодателство

 

е хармонизирано и транспонирано с европейското и всички регламенти, които касаят ГМО и продуктите от тях, се прилагат директно в страната ни. „Когато се появят на пазара неразрешени за Европейския съюз генно модифицирани организми, ние сме длъжни да ги обявим по системата за бързо известяване (RASFF). В някои случаи Европейската комисия взима решения, които задължават да се изследват определени продукти, за да се ограничи достъпът им до европейските пазари", категорична е проф. Георгиева. Според нея новите технологии на редактиране на гените ще наложат и някои промени в аналитичните практики, тъй като ще са необходими изключително прецизни машини за изследванията. „Ние разполагаме с най-съвременна техника, но ще е необходимо да се вложат средства в надграждане на съществуващите лаборатории, а също и за изграждане на информационен капацитет за разчитане на данните", допълни тя. Експертът съобщи, че в последните години не са засичали неразрешени продукти с ГМО или с по-високо съдържание от 0.9%.

 

„В Европейския съюз процедурите по регистрация

 

и оценка на безопасността са централизирани. Европейският орган по безопасност на храните изготвя нови ръководства в тази област, като има такива и за риби, защото се очаква подаване на регистрация примерно за генномодифицирана сьомга или друга риба от шарановите, които са модифицирани за устойчивост на вируси. В повечето случаи тези аквакултури се отглеждат в изкуствени условия и затова са податливи към заболявания. Когато са генномодифицирани, са по-устойчиви и няма нужда да бъдат третирани с лекарства, което е плюс", поясни експертът. И допълни, че има много нови поколения ГМО освен тези, получени с редактиране на гена. Има и такива, които са конвенционално създадени с по-добър хранителен състав. „Разбира се, има и рискове, за околната среда. Монетата има две страни", заключи проф. Георгиева. Тя припомни, че вече съществуват и много лекарства, ваксини и генни терапии срещу рак, които са произведени с вектори, т. е. също са с генни модификации.

„Европейската мрежа на лабораториите за ГМО , на която и ние сме членове, непрекъснато създава и публикува нови документи за хармонизиране и подобряване на аналитичните възможности. Новите подходи са към намаляване времето и цените на анализите, за да могат да се анализират повече проби по-бързо и по-лесно", каза експертът.

 

Хранителни продукти, в които би могло

 

да се открие наличие на ГМО, са такива, в които има соев лецитин и други соеви суровини. Известно е, че соята в световен мащаб е най-често манипулирана. 82% от нея е трансгенна. Другият такъв продукт е царевицата, но тя се изпозлва най-често за производство на фуражи. Такива има и у нас, но задължително се етикетират надлежно и се контролират от Агенцията по храните.

„Навсякъде може да се разработват нови генномодифицирани продукти – има много проекти в Южна Америка, Индия, Китай и др. Важно е да има комуникация на риска и информацията да се поднася разбираемо, но и научно обосновано, за да не се създават неверни и изкривени представи. Етикетирането на такива храни е необходимо, за да бъдат потребителите информирани и да имат право на избор," убедена е проф. Георгиева.Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
1 2 3 4 5 ... 211 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020