лекарства

Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

20-11-2019 12:46
Clinica.bg

press@clinica.bg
Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства Лечението с тях е по-евтино, а терапевтично са напълно съвместими с оригиналните, каза Аркади Шарков
Лечението с биоподобни лекарства вместо само с биологични би довело до спестяване на средства в бюджета на НЗОК, а това от своя страна би увеличило достъпа до лечение на повече пациенти. Това каза Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика /ЕКИП/. Той заяви, че ще инициират широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. За целта като партньори ще бъдат поканени Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз (БФС) и пациентските организации.
От ЕКИП предлагат също промени в Закона за обществените поръчки, които да въведат изискване за закупуване на генерични лекарства от болниците, защото са по-евтини, а като активни съставки и терапевтично са напълно съвместими с оригиналните. В същото време са икономически по-ефективни.

 

Според Аркади Шарков е добре да се въведат и стимули за лекарите, предписващи биоподобни продукти, а също и за болниците, които лекуват с такива препарати. В момента около 30% от бюджета на НЗОК се изразходва за лекарствени продукти, прилагани за лечение на онкоболни, а въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда, заяви икономистът.


Той даде примери от сравнително

проучване на ЕКИП върху три често използвани медикаменти. Данните сочат, че терапията на един пациент с оригиналния продукт trastuzumab е струвала на Касата средно 23 000 лв. на година, а след навлизането на биоподобен аналог, цената на лечението е спаднала на 3 000 лв. „Разликата е близо 8 пъти и икономията за фонда би била 26 млн. лв., което би позволило на още 8 000 пациенти да се лекуват", поясни Аркади Шарков. Другите два примера също показват, че с навлизането на генериците на пазара цената на лечението е спаднала с 60%.

Със спестените средства могат

да се лекуват много повече пациенти, подчерта Аркади Шарков. Според него институциите трябва да създадат такава регулация, която да стимулира оставането, а не изтеглянето на биоподобни продукти от нашия лекарствен пазар.

Въвеждането на електронната рецепта ще улесни извършването на навременен анализ на лекарствения пазар, каза още Шарков.ЕК разреши лекарство за КОВИД

ЕК разреши лекарство за КОВИД

Remdesivir ще се прилага, фирмата обяви официално, че цената за инжекция ще е $390

Затягат контрола на лекарствата в болница

Затягат контрола на лекарствата в болница

Депутатите въведоха втори код за медикаментите и позволиха на касата да ги плаща, ако се ползват извън разрешителното им за употреба

Първият сигнал за фалшив медикамент беше от България

Първият сигнал за фалшив медикамент беше от България

Днес депутатите от здравната комисия ще разгледат на второ четене проекта за изменение на закона за лекарствата. С него се предвижда и задължително внедряване на системата за верификация и няякои промени. Докъде стигна този процес у нас, има ли фалшиви лекарства на пазара, попитахме Илиана Паунова.
Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Искат втори код за лекарствата

Искат втори код за лекарствата

Това ще доведе до отлив на още медикаменти от пазара, предупреждават от индустрията
Над 250 млн. опаковки с код за верификация

Над 250 млн. опаковки с код за верификация

Над 1 милион лекарствени опаковки седмично са сканирани седмично през април и май
Великобритания изследва лекарство за рак срещу КОВИД

Великобритания изследва лекарство за рак срещу КОВИД

Нискодозовото лечение със стероида Дексаметазон е основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус, твърдят английски учени
„Воля“ иска безплатни лекарства за децата

„Воля“ иска безплатни лекарства за децата

Започва кампания за цените на медикаментите, съобщи Кръстина Таскова
ЕМА оценява финално Ремдесивир

ЕМА оценява финално Ремдесивир

Постъпи заявлението за условно разрешение на лекарството срещу КОВИД-19 в Европа
Ананиев: Няма нарушения при лекарствата

Ананиев: Няма нарушения при лекарствата

Проверките все пак са открили фактури със заличено съдържание на цени и количества на медикаментите
1 2 3 4 5 ... 67 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020