Послания за хората със синдром на Даун

Деца и младежи от общински центрове за подкрепа в Бургас изработиха сладки буркани с красиви послания за хората със синдром на Даун.

 

 

Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства в Приморски парк и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в ж.к. „Братя Миладинови" се включиха в инициативата на социален проект Даун Таун Бургас по повод Международния ден на хората със синдром на Даун – 21 март.

Децата и младежите написаха и изработиха сладки буркани, които напълниха с красиви пожелания към децата със синдром на Даун. Като благодарност към техния труд, те получиха специални безплатни календари, изработени от Сдружение „Синдром на Даун България" и заснети в Бургас. Всички пожелания и послания ще бъдат прочетени с децата-участници в проекта „Даун Таун академия".

На 23 март, четвъртък, представители на Асоциацията на студентите-медици в България – Бургас с подкрепата на Община Бургас ще посетят Центъра за специална образователна подкрепа и Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в ж.к. „Братя Миладинови". Заедно с младите хора там ще изработят куклички от шарени чорапи и весели цветя и слънца от различни по вид, цвят и материя конци и хартии.

Хората сме различни, нека приемаме и уважаваме всяко различие!
Млади уролози на курс във ВМА

Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза" във Военномедицинска академия (ВМА).

 

Проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология беше преподавател по време на обучението. В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология" на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година. Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на шест МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.

Ротари клуб с 4 здравни проекта

Четири са активните в момента здравни проекти на „Ротари България", които бяха представени днес.

 

Те са насочени към превенция в здравеопазването и бяха . По проекта „Ранно диагностициране на рак на гърдата" в периода септември 2023 – януари 2024 г. кампанията се е състояла в 18 общини, прегледани са 2250 жени. „Дари кръв, спаси живот" е проект за даряване на кръв в различни населени или отдалечени места, както и в големи колективи. Проектът „Безопасност на пациента" цели да се повиши безопасността на пациентите и да се намали до минимум рискът по време на лечение. Повече от 8 години „Ротари България" работи и за промяна на нагласите на младите хора и обществеността за висока нетърпимост към агресията на пътя с проекта „Дай път на живота".

Катедрата по ендокринология на 75 г.

Тържествено в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом" в сряда бе чествана 75-тата годишнина на Катедрата по ендокринология към МУ-София и 60-тата годишнина на УСБАЛЕ.

 

Третият повод за церемонията беше 75-тият рожден ден на дългогодишният ръководител на двете структури и преподавател в Университета – проф. Сабина Захариева. Събитието беше уважено от Министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министрите на здравеопазването, Ректора на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, Главния секретар на МУ-София, д-р Видин Кирков, констутиционния съдия Десислава Атанасова, деканите на МФ и ФОЗ и др. По случай годишнината на проф. Захариева, от името на Ръководството на МУ-София, проф. Ланджов и връчи „Почетен знак на Ректора" за дългогодишната и ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност и за приноса и към развитието и утвърждаването на МУ-София. Вчера тя бе предложена от МС и за награждаване с орден "Св. св. Кирил и Методий".

Опашки за мерене на кръвно

Десетки граждани се възползваха от безплатните кардиологични консултации, които се проведоха в специално изградена пред ВМА конструкция. 

 

Те са по повод Световния ден за борба с хипертонията. Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.", организирана от Българска лига по хипертония, се провежда за поредна година, като целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. На всеки желаещ бе измерено кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Наградиха специалисти по здравни грижи

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" бяха дадени традиционните Годишни награди, които отличават професионалистите по здравни грижи на болницата.

 

 

Наградите бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" Любомир Пенев.

Отличието в категорита Медицинска сестра – „Професионалист на годината" отиде при Росица Павлова, медицинска сестра в Нервно интензивно отделение, и Ваня Александрова, медицинска сестра в Детския УНГ кабинет на Диагностично-консултативния блок на болницата.

За Лаборант – „Професионалист на годината" бе избрана Галина Тимушева, рентгенов лаборант към Клиниката по образна диагностика. Галина Тимушева е дългогодишен служител, който се отличава с отдаденост, лоялност и професионализъм.

Този път сред наградените имаше и мъж. Става въпрос за парамедика Павел Лозанов – парамедик от Клиниката по ортопедия и травматология, който заслужи отличието в категорията Парамедик – „Професионалист на годината". Най-голямата награда - Старша медицинска сестра - Ръководител „Здравни грижи" на годината беше връчена на Димитрина Ангелова – старша сестра на Клиниката по анестезиология и активно лечение.

Над 100 медици на форум в Несебър

Конференция за хроничните заболявания се проведе от 9 до 12 май в Несъбър.

 

 

Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция „Хронични заболявания – патогенеза, диагностика, клиника и превенция" от 9 до 12 май в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" с началник проф. Доброслав Кюркчиев, и Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО) с председател доц. Желязко Арабаджиев.

„Конференцията се провежда ежегодно от 2021 г. с идеята да бъде мултидисциплинарна – да включва различни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични заболявания в девет клинични специалности – невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха посветени на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката между имунология и хранене. Целта ни е медицинските специалисти да чуят водещите експерти в различни области на медицината и така да актуализират своите знания с най-съвременните постижения на медицинската наука", обясни проф. Кюркчиев.

Среща за детската болница в МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница днес.

 

По време на нея стана ясно, че д-р Кондева е разпоредила одит на свършеното от „Здравната инвестиционна компания за детска болница". Министър Кондева увери членовет на ОС, че заедно гледат в една посока и ще бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница. 

68 със съмнения за имунен дефицит

От тях 46 са възрастни, а 22 са деца, установени са по време на безплатните прегледи в УМБАЛ „Александровска".

 

 

Те бяха в консултативните кабинети на Клиниката по клинична имунология и Kлиниката по педиатрия. Лечебното заведение ги организира по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, която вече приключи. На пациентите, при които те бяха установени, е назначена хоспитализация и специализирани изследвания за диагностично доуточняване и намиране на терапевтично решение.

Деца боядисаха яйца на Велики четвъртък

Те ги дариха на медици и пациенти на Военномедицинска академия, инициативата е под патронажа на Софийската митрополия.

 

 

 

Малчуганите са от неделните училища при храмовете „Света Параскева" и „Рождество Христово" и други. Жестът им е в знак на признателност към героите в бяло, които ще дежурят по време на Великденската нощ.

ВМА вече с екоавтомобили

Седем електрически модела ще возят пациентите на хемодиализа, както и трудно подвижни и с тежки придружаващи заболявания.

 

 

„Това е инвестиция – израз на съзнателното ни отношение към опазването на околната среда и отговорност към хората, които са на лечение при нас". Това каза началникът на академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, след приемането им днес. Той посочи, че те ще се ползват и са превоз на трансплантационни екипи при възникнали донорски ситуации и консултанти в други болници.

ИСУЛ с представителство на престижен форум

Д-р Иван Лютаков демонстрира два постера на Европейския конгрес по гастритестинална ендоскопия, който бе от 25 до 27 април в Берлин.

 

 

Той е от Клиниката по гастроентерология на болницата. В тях той разказа нагледно свои клинични случаи. Става въпрос за проучване сред 300 пациенти с оплаквания от болки в корема, подуване и газове, на които е проведена интестинална и виртуална ендоскопия, както и хромендоскопия с оцетна киселина, за да се прецени дали става въпрос за предракови състояния на стомаха. В конгреса участва и д-р Христо Вълков от клиниката.

Недостиг на медици по Черноморието

Дефицитът на лекари, сестри и работна ръка за туристическия сезон бяха обект на работна среща в МТСП

 

 

На нея присъстваха министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Те обсъдиха възможни конкретни действия за разрешаване на затрудненията в сектора. Бяха набелязани и начини за по-доброто позициониране на страната ни на европейския пазар с фокус върху целогодишния медицински, СПА и уелнес туризъм.

1 2 3 4 5 ... 97 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ