Годишни награди в УМБАЛ Лозенец

Официалната церемония по връчване на отличия най-изявените медици в болницата, проявили изключителен професионализъм през 2022г. се проведе на 13 декември.

 

Официален гост на събитието бе министър Меджидиев. Проявата започна с изпълнението на коледни песни, подарък от студио „Мирикъл" с ръководител Нели Стойчева. Ангелогласните Катрин, Моника, Йоанна-Лора, Петя и Тодор бяха аплодирани от присъстващите служители – лекари, медицински сестри, санитари и представители на администрацията.

Директорът на болницата д-р Христо Стоянов благодари на целия екип за усилията, за личния принос на всеки служител, работил всеотдайно за издигане авторитета на лечебното заведение. „В края на една трудна година, изпълнена с множество предизвикателства, с гордост можем да отбележим, че всички ние сме направили всичко по силите си в името на благородната кауза", заяви той.

В своето експозе министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви, че оценява високо усилията на екипа на УМБАЛ „Лозенец" за организацията на първото в историята й събитие за награждаване на най-изявените медици, проявили изключителен професионализъм през годината. „Убеден съм, че толкова всеотдайни сте и всички, които работите в УМБАЛ „Лозенец", допълни той, увери присъстващите, че за отдадеността на мисията за опазване здравето на българските граждани Министерството на здравеопазването е техен партньор. „Подкрепяме ви и знаем, че ще продължите да усъвършенствате своята работа и да развивате лечебното заведение в отговор на високите съвременни стандарти за качество и ефективност на медицинските услуги.", завърши д-р Меджидиев

Министър Меджидиев връчи грамоти и плакети на най-изявените медици, проявили изключителен професионализъм през годината.

Лекар на годината на болница „Лозенец" стана д-р Ембие Азис от Клиниката по кардиология, а медицинска сестра на годината – Фатиме Шайгова от Операционен блок.

Доц. д-р Йорданка Узунова е лекар на годината на Медицински център „Лозенец", а медицинска сестра на годината – Невена Тотева от Кабинета по урология.

Останалите наградени са:

Д-р Джем Фърънджъ от Клиниката по кардиология – специализант на годината;

Никола Стоичков – Отделение по физикална и рехабилитационна медицина – рехабилитатор на годината;

Живка Иванова – Операционен блок – санитар на годината;

Присъдена бе и една специална награда – Изборът на пациента, учредена на базата на официалната статистика от уеб сайта за посещение на страницата на съответния лекар. Наградата спечели д-р Герасим Темелков от Отделението по гастроентерология с 1447 посещения в сайта. Призът бе връчен от нашия специален гост известната актриса, режисьор и продуцент Искра Радева.

Живка Лазарова от Отделението по интензивно лечение стана реанимационна сестра на годината, а акушерка на годината е Тинка Томова, наградена за дългогодишен стаж в родилна зала.

Три са колективните награди:

Екип на годината е екипът на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия; клиника на годината е Клиниката по кардиология, а отделение на годината – Отделението по гастроентерология.

В края на церемонията директорът на лечебното заведение д-р Христо Стоянов награди и четирима служители от администрацията за постигнати високи резултати в професионалната дейност – Петя Димитрова, главен счетоводител на болницата, Ирена Махлелиева, Началник отдел „Управление на информацията, качеството, пациентопотока, учебната и научна дейност", Илия Петров – администратор и Нели Иванова – експерт по връзки с обществеността.
Социална градина за хора с деменция

Първата в страната социална градина за възрастни хора с деменция бе открита в Бургас, тя ще отвори врати в понеделник за своите първи 10 потребители.

 

Социалната градина се нарича "Грижовник". Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай.На откриването присъстваха кметът Димитър Николов, заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора.

596 млади медици се дипломираха

Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към MУ-София получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК в присъствието на близките си.

 

 

От завършилите общо 596 млади лекари, 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. На церемонията присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ-София, представители на посолства и други официални гости.

Наградата „Златен Хипократ" за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Сертификатите им връчи лично ректорът на МУ-София, проф. д-р Бойчо Ланджов. Двете отличнички получиха и парични награди от Столичната лекарска колегия, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет.

И този випуск направи дарение за СБАЛ по детски болести „Проф.Иван Митев" в София. Средствата от младите лекари ще помогнат за осигуряване на веноскоп- техника, която се използва за безболезнени венозни манипулации при малките пациенти.

Представиха нова стипендиатска програма

Днес в МС бе представена стипендиантската програма на INSAIT, тя се нарича EXPLORER, насочена е към талантливи български кандидат-студенти и е с бюджет от 1 млн. лв.

Форум по вертебрология

Близо 190 делегати се срещнаха по време на Първата национална конференция по Вертебрология, която се проведе в Павел Баня в края на януари.

 

Мултидисциплинарният профил на конференцията даде възможност за среща и обмяна на опит на специалисти в сферата на ортопедията, неврохирургията, неврологията, спиналната хирургия, ревматологията, физикалната и рехабилитационна медицина, кинезитерапията, рехабилитацията, образната диагностика и други, които имат пряко отношение към лечението на заболяванията на гръбначния стълб. Бяха представени близо 40 доклада, презентации и електронни постери, които предизвикаха огромен интерес, провокираха дискусии и позволиха на специалистите да обменят идеи, становища и опит.

По време на официалната част на гала вечерта бяха връчени годишните награди на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация за изключителен принос за развитието на физикалната и рехабилитационна медицина в България. Специалните призове получиха д-р Латинка Цветанова и доц. д-р Живко Колев, дм., а д-р Йордан Гечев бе удостоен с приз в категорията „Изключителен принос за развитието на вертебрологията в България".

Деца на борда

Малчугани разгледаха два самолети на летище Лесново на Международният ден в подкрепа на децата, болни от рак, и техните семейства на 15 февруари.

 

Събитието бе органзирано от Националното сдружение на деца с онкохематологични заболявания.

 

Ч.Р.Д. на болница "Тракия"

Точно преди 15 години на13 февруари 2009 болница "Тракия" в Ст. Загора официалното разрешително за започване на работа.

 

Ученици на гости във ВМА

Дни на отворени врати за кариерно развитие във ВМА се провеждат през тази седмица,  участие са заявили стотици ученици от над 30 училища.

 

 

Гражданска инициатива „Даная за живот"

В събота в София бе създадена гражданска инициатива „Даная за живот".

 

Учредителите са 60 души, сред които са майката на Даная – Ани Стоянова, и Кремена Кунева. Също така и медиците доц. Валери Велев, доц. Рада Маркова, д-р Борис Таблов, д-р Гери Иванова, д-р Елена Георгива. Основните искания на новата инициатива са шест. Сред тях е да бъде създадена дигитална информационна система, поддържана от МЗ, която да насочва родители къде децата им да получат помощ, откриване на гореща телефонна линия и он-лайн платформа за подаване на сигнали за проблеми, въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности края на 2024 г., проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ и др.

Премиерът на среща със студентите

Качеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Николай Денков и представители на НПСС у нас днес на среща в МС/

МУ-Плевен посрещна чуждите студенти

Академичната година за тях бе открита официално днес, те са 250 и са от 24 държави, повечето от тях са от Италия, Великобритания и Индия.

 

 

Бъдещите лекари положиха академичната клетва за спазване на традициите и етичните норми на учебното заведение по отношение на професорите и пациентите. „Добре дошли в началото на едно вълнуващо пътешествие заедно. За нас е голяма радост и чест, че сте тук като наши студенти и приятели", каза в словото си ректорът проф. Добромир Димитров.

Медици на борда на Спартан

Екип от ВМА и УСБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", заедно с военнослужещи изпълниха медицинска евакуация със самолет „Спартан" на пациент от България до Германия.

 

 

Сред медиците на борда беше и старшина Мария Борисова, медицинска сестра-борден, която има богат опит като част от авиомедицинския екип на ВМА и отлична подготовка относно евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят, предвид спецификата на транспортирането.

Командир на екипажа бе капитан Евгени Златанов, помощник-командир е капитан Дичко Узунов, борден инженер - капитан Андрей Андреев и технически сътрудник - старши сержант Димитринка Влахлийска.

"Св. Екатерина" с хеликоптерна площадка

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина" стана част от системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

 

Изпълнителният директор на болницата проф. Димитър Петков получи официално документите за лиценз в присъствието на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов, директора на Главна дирекция „Гражданска въздуховоплавателна администрация" Анелия Маринова, представители на „Главболгарстой", лекари и медицински лица. Площадката е една от трите въртолетни летища в столицата, която е регистрирана според всички европейски и български изисквания на системата Helicopter Emergency Medical Service (HEMS).

1 2 3 4 5 ... 92 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ