ВМА с нова апаратура

С последно поколение терапевтичен лазер вече работят специалистите от Клиника по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

 

 

Може да бъде изпозлван при фотокоагулация – както на предния, така и на задния сегмент на окото. Използва се предимно при диабетна ретинопатия и глаукома, за ретинална фотокоагулация на съдови и структурни аномалии на ретината и хориоидеята. С него се повлиява и хориоидалната неоваскуларизация вследствие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Използва се при разкъсвания и отлепвания на ретината, оток на макулата и микроаневризми. Може да се осъществи и иридектомия за лечение на хронична откритоъгълна глаукома, остра закритоъгълна глаукома и рефрактерна глаукома, коментира полковник доцент Атанас Калайджиев, началник на Клиника по очни болести.
358 лекари положиха Хипократовата клетва

Те са от 73-я випуск на Медицинския университет в Пловдив, средният успех от следването им е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

 

 

 

 

146 от магистрите са се обучавали на български език, а 212 – на английски. Сред тях са чужденци от Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели. „Убеден съм в успешната Ви бъдеща реализация, защото вярвам, че дипломите, които получавате днес, са плод на много труд и сили", каза ректорът проф. Ангел Учиков.

Втори випуск парамедици от ВМА

Още 11 души станаха парамедици с дипломи от ВМА. Това е вторият випуск, който завършва тази специалност, съобщиха от болницата днес.

Книгите са прозорец към света

Лечебни заведения „Медика" проведоха кампанията „Доброволно четене" за четвърта поредна година.

 

 

 

 

Инициативата обхвана група ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка" и Английска езикова гимназия „Гео Милев" от 10-ти до 12-ти клас. Младежите посетиха отделенията по Съдова хирургия и Ортопедия и травматология на УМБАЛ „Медика Русе", и физиотерапевтичната болница „Медика". Те зарадваха пациентите и разведриха деня им с увлекателен прочит на позитивни разкази.

Дипломираха се 17 военни лекари

Абсолвентите са от първия вируск на тази специалност, обучението им започна през 2017 година.

 

 

 

В края на шестгодишното си обучение те получиха две дипломи - магистър по медицина и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво". Те имат възможност да специализират във Военномедицинска академия. Подготовката им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

Грамоти за здравните медиатори

Грамоти връчиха здравните медиатори в страната по време на 15-тата национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика".

 

Тя се организира от Националната мрежа на здравните медиатори и се провежда под патронажа на здравната комисия в НС и МЗ. Грамотите на медиаторите бяха връчени на 30 декември във фоайето на Народното събрание, където имаше и представяне на дейността им. Участие в церемонията взеха проф. Ивайло Търнев, като представител на Националната мрежа на здравните медиатори, проф. Костадин Ангелов, председател на ПЗК, доц. Ангел Кунчев, гл. здравен инспектор, зам. здравният министър проф. Илко Гетов и други официални лица. Националната среща на медиаторите продължава и през тези дни със серия от обучителни семинари в София, сред лекторите са проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Добрин Константинов, проф. Радка Аргирова и други известни лекари.

Демонстрация при инвънредни ситуации

Тя бе направена в симулационно-тренировъчния център на ВМА от курсанти военни лекари, бойни санитари и инструктори.

 

 

Медиците под пагон демонстрираха умения при възникване на кризи с голям брой пострадали и при настъпване на авария в хвостохранилище с вероятно отделяне на опасни вещества в околната среда. Те бяха сертифицирани с оценка „Боеготов". Над 500 души са обучени в него в т.нар. „Платинени 10 минути" от създаването му през 2021 г. досега.

Златен медал за проф. Генчо Начев

БЧК награди със златен медал един от най-големите кардиохирурзи у нас – проф. Генчо Начев.

 

На тържествена церемония в Зала „Музейна" в централата на БЧК председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров връчи „Златен медал на БЧК" на един от най-известните и добри кардиохирурзи - проф. Генчо Начев. Отличието е за изключителния принос на проф. Начев в развитието на българското медицинско образование, наука и практика в областта на Кардиохирургията. Също така за утвърждаване на съвременното здравеопазване, както и за подкрепа на хуманитарните каузи на БЧК, уточниха от организацията.

„Проф. Генчо Начев е човек, чийто живот мина в спасяване на хората, и който винаги е помагал на Червения кръст. На заседание на Националния съвет бе взето решение той да бъде удостоен с най-висшето отличие на организацията, не просто защото е наш голям приятел, а защото винаги се е отзовавал когато сме имали нужда". Това каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време на церемонията.

„За мен е висока чест да бъде днес тук, защото този Златен медал е голямо признание. Още повече, че го получавам от най-голямата хуманитарна организация в България, която е ангажирана с оказване на помощ на хиляди нуждаещи се", каза от своя страна проф. Генчо Начев.

Радев откри клиника в Аджибадем

Президентът Румен Радев участва днес в откриването на нов етаж на Клиниката по гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

 

Държавният глава подчерта, че профилактиката остава една от „болните" теми в българското здравеопазване и от това страда и здравето на нацията.

Разширяването на клиниката допринася за развитието на съвременна медицинска помощ и дава надежда, че в България може да има качествено здравеопазване на световно ниво, заяви президентът и призова моделът на българското здравеопазване да се обръща към най-важното и това е навременната профилактика и превенция.

Десетки дариха кръв във ВМА

30 човека напарвиха благородния жест в „Щедрия вторник" - денят, в който хората обединяват усилия в подкрепа на важни каузи.

 

 

Акцията бе под наслов „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!". Инициативата за провеждането й днес бе на Фондация Bcause. „Нуждите са ежедневни – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и други", каза д-р Красимира Терзиева от Центъра по трансфузионна хематология на лечебното заведение. Всеки желаещ да дари може да го направи всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.

Националните игри за трансплантирани

Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!" събраха близо 60 участници от цялата страна в Национална спортна академия в София.

 

Спортният празник на хората, получили втори живот чрез трансплантация, беше открит от домакините на събитието – заместник-ректорът на НСА проф. д-р Иван Мазнев и изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор" г-жа Иванка Динева. При официалното откриване приветствия към участниците отправиха министърът на младежта и спорта г-н Димитър Илиев, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, футболната легенда Джони Велинов и председателят на Българска федерацията по бадминтон д-р Володя Златев. Освен като официални гости на събитието сред участниците, включили се в надпреварата, бяха олимпийският медалист и генерален секретар на Българска федерация гимнастика г-н Йордан Йовчев, един от организаторите на София Мото фест в подкрепа на донорството и трансплантацията, 2022 г., г-н Даниел Капсъзов, актьорът Цветомир Иванов и певецът Иван Динев. В националните игри участваха трансплантирани хора, сред които и европейски, и световни шампиони от състезания за трансплантирани. Лекари, даващи живот на пациенти, нуждаещи се от трансплантация, от ВМА – София, УМБАЛ „Александровска", УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков", УМБАЛ „Лозенец" и УМБАЛ „Св. Марина" – Варна активно подкрепяха трансплантираните, като се включиха във всички видове спортове. Отборите, обединени от каузата донорство и трансплантация, подкрепиха и доброволци от Български младежки Червен кръст

Над 160 лекари на форум по имуноонкология

Третата годишна конференция IO365 v3 с международно участие, организирана от Българското научно дружество по имуноонкология се проведе от 24 до 26 ноември в София.

 

 

Конференцията се проведе в хибриден вариант - на живо в няколко зали и онлайн, като участие взеха над 160 лекари. През двата дни на Националната конференцията IO365 v3 изявени български медицински онколози, хематолози, имунолози, дерматолози, гастроентеролози, лъчетерапевти и други специалисти представиха и обсъждаха актуални проблеми в имунолечението на рака.
„Имунотерапиите подобриха значимо преживяемостта на пациентите с авансирал рак и с 10 различни туморни локализации, както и на онкохематологичните заболявания, като удължиха значимо преживяемостта на пациентите и дори намалиха риска от рецидиви при вече излекувани пациенти. Вече две трети от най-честите солидни тумори се лекуват с имунотерапия. Тя вече се прилага и като поддържаща след операция и значително намалява риска от рецидив на рака. Създаде се и протокол за предоперативно приложение на имунотерапия при един от най-агресивните форми на рак на гърдата, което доведе до по-успешни операции и удължена ремисия", обясни на пресконференция преди откриването на форума председателят на Организационния комитет доц. д-р Желязко Арабаджиев, дм. Той подчерта, че България има най-добра лекарствена онкология, но все още изостава в профилактиката и скринингите за онкологични заболявания.

Форум за националния план за борба с рака

Обществен форум „Национален план за борба с рака – да спуснем бариерата беше открит днес в София, на него присъства здравният министър проф. Христо Хинков.

 

 

„Трябва да насочим усилията си в превенцията, профилактиката и следболничното проследяване на онкологичните заболявния, за да обърнем тенденцията и да имаме по-голям успех", заяви той. Според него е необходима реорганизация на онкоцентровете, за да бъдат обхваната по-мащабно и детайлно заболеваемостта. На форума присъства също заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. По думите му скрининговите програми, насочени към профилактиката трябва да обхващат повече хора.

1 2 3 4 5 ... 90 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ