ВМА изписа пациент след трансплантация

 32- годишният Георги си тръгва от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология с широка усмивка.

 

Когато ми се обадиха, че трябва да дойда в клиниката, защото има донорска ситуация, бях малко притеснен. Просто не очаквах, но когато осъзнах какво се случва, се зарадвах много. Защото това е шанс за втори живот, нова врата се отваря пред мен, казва 32-годишният Георги. В края на месец февруари той получава шанс за нов живот, след като медиците от ВМА му трансплантират черен дроб във ВМА. Днес 32- годишният Георги си тръгва от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология с широка усмивка.

"Благодаря специално на д-р Даниела Томова от Клиниката по гастроентерология, благодаря на всички за добрите грижи, благодаря на семейството ми, че винаги са до мен и ме подкрепят", казва той.

Над 80 са чернодробните трансплантации, извършени във ВМА от началото на трансплантационната програма през 2007 г. Само за 2022 година специалистите са направили три такива интервенции. Трансплантацията на органи е едно от най-сериозните постижения на съвременната медицина и чрез тях се лекуват много болести в крайна фаза на тяхното развитие, коментира проф. Никола Владов.
Здравият министър в УМБАЛ „Св. Марина"

Здравният министър д-р Галя Кондева посети УМБАЛ „Св. Марина" във Варна на патронния празник на лечебното заведение вчера.

 

На 17-ти юли, когато православната църква отбелязва Деня на Св. Великомъченица Марина – покровителка на лечебното заведение, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отправи своята благословия за здраве и благоденствие към ръководството и колектива на болницата. В приветствието си изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна проф. Силва Андонова благодари на целия медицински и административeн екип за труда и професионализма, за съпричастието към пациентите и техните близки. Проф. Андонова изрази своята увереност, че просперитетът на лечебното заведение е благодарение на всеотдайността на всички хора, които работят във варненската университетска болница и пожела здраве на всички служители и техните семейства.

Обновиха педиатрията в Добрич

Доброволци от фондация „За доброто" изчистиха част от помещенията и изрисуваха стените за радост на децата.

 

 

 

Част от тях бяха дошли за благотворителната акция от чужбина. Отделението вече се нарича „Светулка" по едноименния проект, по който се осъществява благородната инициатива. С тяхна помощ скоро ще бъде обновено и това в общинската болница в Ботевград.

Дарение за МБАЛ-Благоевград

Инициативата „Капачки за бъдеще" дари апаратура на неонатологичното и детското отделение на болницата в Благоевград.

 

Днес дарението бе предадено от основателя на инициативата Лазар Радков, заедно с представители на „Клуб за бъдеще" -Благоевград. Tо включва специализиран неонатален монитор за жизнени показатели и перфузор за Отделението по неонатология на благоевградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ), както и монитор за жизнени показатели и няколко инхалатора за Детско отделение. В момента проучваме вариантите за родилно специализирано легло за Родилното отделение.

Състезание по първа помощ

Главен съдия на Националното състезание по първа помощ на БМЧК бе д-р Благомир Здравков,  заедно с него уменията на участниците оценява и д-р Десислава Кателиев.

 

 

Събитието се проведе на 7 юли 2024г. (неделя) в Националния учебно-логистичен център на БЧК, с. Лозен. Състезаваха се над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 години.

Академия за родители в "Пирогов"

Водещи детски специалисти от "Пирогов" проведоха Лятна академия за родители "Първа помощ за малките герои". 

 

Тя се проведе в университетската спешна болница. След като в тазгодишното издание се включи педиатър, вече към екипа се присъедини и специалист от Отделението по детско изгаряне в "Пирогов"

Д-р Кондева на среща с болниците

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева участва в среща с ръководствата на общинските и държавните лечебни заведения/

 

Тя бе организирана от Министерството на иновациите и растежа съвместно с Министерството на здравеопазването, в нея участва и министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, както и представители на ББР. Приемането на Стратегията за дейността на Българската банка за развитие за 2024-2026 ни даде повод да представим заедно с Министерството на иновациите възможностите за финансиране, развитие и подкрепа на лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и на общинските, заяви д-р Кондева.

250 на форума за сколиоза

250 пациенти посетиха международния форум „Заедно срещу сколиозата", който се проведе в края на юни в София.

 

Организиран от Фондация "Живот със сколиоза", събитието включваше безплатни диагностики, консултации и множество лекции и дискусии, водени от специалисти от България и чужбина. Целта бе да се насърчи обмена на опит, контакти и добри практики за засегнатите от сколиоза.

Деца преобразиха лекарски кабинет

Шестима осмокласници преобразиха за няколко дни стените в стая за игра и приемен кабинет във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик.

 

 

 

Децата са от СОУ " Георги Брегов". Младите художници и тяхната преподавателка по изобразително изкуство не са се колебали дали да реализират идеята на началника на отделението д-р Златомира Манолова.

Родилното в УМБАЛ-Бургас получи дарение

На отделението бяха предоставени фетилни монитори за проследяване на тоновете.

 

 

 

То беше направено от „Жени ГЕРБ" и „Младежи ГЕРБ". Апаратите са поставени в приемния кабинет, родилната зала и стационара за родилки с рискова бременност. „Те се амортизират често, постоянно се налага подмяната им и затова дарението е изключително важно за работата ни", подчерта старшата акушерка Руска Ганчева.

Дарение за неонатологията в Сливен

Отделението в МБАЛ получи инфузионна помпа, перфузор и специализирани кислородни палатки, закупени от организацията „Капачки за бъдеще".

 

 

Основателят й Лазар Радков връчи лично медицинската апаратура в присъствието на змастник-кмета Камен Костов, лекари, акушерки и медицински сестри. Част от нея влезе в употреба веднага.

„Отново имаме вашата подкрепа и помощ. Благодарим на всички доброволци и обикновени хора, които се включват масово. Виждала съм дори малки деца да носят капачки. Благодарим от сърце", каза д-р Стефанова.

126 учени в уебинар на МУ-София

126 участници се включиха онлайн в уебинар за финансиране на изследователската дейност, който Медицински университет-София организира на 26 юни 2024г.

 

Събитието беше в рамките на международния проект Boosting Ingenium for Excellence (BI4E) и привлече гости от партньорските университети по инициативата от Германия, Испания, Ирландия, Италия, Румъния, Франция и Швеция и, разбира се, България.

Участниците – докторанти и изследователи, които се интересуват от намиране на възможности за финансиране на своите научни разработки и проекти, бяха приветствани от зам.-ректора на МУ-София по международна дейност и проектно финансиране, чл.-кор. проф. Цветалина Танкова. Тя откри дискусията, като подчерта значението на различните програми за финансиране и познаването им за развитието на науката в академичните институции.

Проф. Мурджева в академия по лидерство

Международна лятна академия по лидерство на тема "Лидерство чрез личностно развитие" бе открита днес.

 

Тазгодишното седмо издание на Академията се провежда на остров Бозджаада, Турция. Участие в него взеха над 60 студенти от 13 университета. Сред вдъхновяващите лектори бяха проф. д-р Мариана Мурджева - председател на Общото събрание на МУ - Пловдив, проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет - Варна, Владимир Бронфенбренер, председател на Българската академия за сигурност, журналистката Теодора Енчева, Ивелина Рускова - основател на Българо-турски дамски бизнес клуб и юристът Кристина Петкова. Специални гости бяха и ректорът на ВВВУ "Георги Бенковски" генерал Юлиян Радойски и доскорошният ректор на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев" проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

1 2 3 4 5 ... 100 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ