Випуск 2021 се дипломира

579 млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София днес положиха Хипократовата клетва.

 

 

Тържествената церемония се състоя по традиция в Зала 1 на НДК. За да подкрепят младите лекари, на церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, посланици, директори на болници.

Във Випуск 2021 завършиха 274 българи, от които 53-ма са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и получиха наградата „Златен Хипократ" от ректора на Медицински университет, акад. Лъчезар Трайков. Това са д-р Лора Петрова, д-р Цветан Тончев и д-р Владимир Йорданов.

Тях и колегите им абсолвенти, ректорът приветства като добре дошли в „...една общност на познанието, на споделената отговорност, на взаимното доверие и колегиалност, на общите усилия да направим живота на хората по-добър във всяко едно отношение."

Той ги призова да останат в България, като наблегна на усилията, които университетът прави, за да мотивира младите да се развиват кариерно в рамките на самото висше училище. „Защото виждате сами, че страната ни и здравната ни система имат огромна нужда от Вашия потенциал, от Вашата помощ и енергия", каза ректорът.

„Днес медицината е приложно поле на най-сложни технологии, дистанционен контакт, дигитализация и изкуствен интелект, но в тази реалност, скъпи колеги, никога не забравяйте, че светът на болния човек е затворен в болничната стая и той всеки ден очаква вас – лекаря, очаква вашия глас, вашите окуражителни думи и вашите умения. Облекчавайте страданията му, търсете упорито диагнозата и лекувайте с вещина и милосърдие. Вярвайте на пациентите си и се борете за живота им", заяви в приветствието си проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет.

Той подчерта и ролята на медиците в годините на световна пандемия, като благодари на доброволците, които в един от най-трудните периоди за страната ни, се включиха в грижите за болните в Ковид-отделенията и показаха отговорност и мъжество, силен дух, смелост и знания, преди още да са положили Хипократовата клетва.

Министър –председателят Кирил Петков обяви пред абсолвентите, че се отказва от подготвената официална реч и изнесе нестандартно изказване по темата за трудните избори, които човек трябва да прави, особено когато от неговото решение зависят човешки животи. Той даде пример от личния си опит в акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров и пожела на абсолвентите „Бъдете горди, че сте български лекари. Всички ние разчитаме на Вас!".

В словото си президентът Радев подчерта значимостта на медицинската професия за обществото и за държавниците: „Едва ли ръководството на университета си спомня друг случай, когато тук на дипломирането да присъстват едновременно президент, вицепрезидент, министър-председател, министри, народни представители и кмет на София... И това е ясен знак, че здравето на българите и, особено перспективата за професионалното развитие на младите български медици е във фокуса на държавата".

Той не пропусна да обърне внимание и на развитието на обучението по медицина: „Искам да поднеса своята благодарност към ръководството и преподавателите от Медицинския университет-София, за това, че не само успяват да съхранят традициите на това старо, известно учебно заведение, но и по най-добрия начин успяват да ги съчетаят с нови перспективни методи на обучение, да разгръщат мощни изследователски програми, да привличат студенти от цял свят", .

По традиция завършващият випуск предаде „Факела на човечността" на представител на първокурсниците. За първи път този ритуал беше изпълнен точно преди 6 години. Момичето, което първо получи факела тогава – Калина Стефанова, днес, вече като д-р Стефанова, го връчи на своите по-млади колеги с пожеланието да пазят хуманността в професията.

Като доказателство за своите ценности, абсолвентите събират средства за дарение на нов детски дефибрилатор за СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", гр. София.
ДКБ на 50 години

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) отбеляза своя 50-годишен юбилей под мотото „Обединени от науката за добра практика" в София.

 

Тържеството бе уважено от министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и редица представители на институциите, академичните среди, съсловните организации, неправителствения сектор и партньорите от индустрията. 

Хирурзи от ВМА обучаваха колеги от Хърватия

Това стана в рамките на дейността на Международния референтен център за Югоизточна Европа

 

 

 

По време на курса чуждестранните специалисти имаха възможност да наблюдават най-висок клас процедури, извършвани в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия, ръководена от проф. Никола Владов. През месеците май и юни 2024 г. предстои обучението на още две групи хирурзи от Хърватия, а наесен – и на медици от Словения.

Протест на фондация "Даная" през МЗ

Днес от фондация "Даная" организираха пореден протест, този път пред здравното министерство.

 

 

Протестът е под наслов "Вън мафията от здравеопазването". Протестиращите поискаха оставката на служебния министър д-р Галя Кондева, след като тя отмени  заповедта за уволнение на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Майката на починалата Даная и адвокатът й Методи Лалов искаха да влязат в МЗ с мотива, че искат да се срещнат лично с министър Галя Кондева, но не бяха допуснати от полицията. По време на протеста по сградата на МЗ бяха хвърляни яйца.

134 магистър-фармацевти се дипломираха

Дипломира се 16-ият випуск на Фармацевтичния факултет на МУ-София.

 

Пролетно училище във Варна

Над 300 студенти и преподаватели участваха в пилотното Пролетно училище „Медицински хоризонти и вълнения", което се проведе в МУ-Варна и базите за обучение на университета.

 

 

Събитието се проведе между 12 и 14 април и бе организирано от асоциацията на студентите-медици в България – Варна и Деканат „Медицина". Събитието беше насочено към студенти по медицина от всички курсове на обучение, както и към стажант-лекари. Един от основните акценти на форума бе да подпомогне ориентирането им към медицинска специалност, която да профилират. В програмата бяха включени серия от практически обучения с предклинична и клинична насоченост във варненската университетска болница „Св. Марина", Регионална здравна инспекция – Варна, Университетската специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна, Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Д. Стаматов" и Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна" - Варна.

Хирурзи от ВМА оперираха на живо

Това става пред 250 медици от цяла България по време на второто издание на Sofia Hernia Days.

 

 

То бе организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология. Форумът бе открит от началника на лечебното заведение проф. Венцислав Мутафчийски. В рамките на отделните сесии бяха засегнати новостите в областта на херниологията.

За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена, коментираха организаторите.

Дариха скъпа апаратура на НЦЗПБ

Заедно с консумативите за нея тя е на стойност 271 817 лв., предоставена е от фондация „Азия-Европа" с подкрепата на СЗО.

 

 

„Техниката представлява биохимични анализатори, с каквито досега центърът не е разполагаше. Тази придобивка за нас е много ценна", каза при приемането й неговият директор проф. Ива Христова. Тя беше връчена от посланика на Япония Хисаши Мичигами, представителя на Световната здравна организация за България Гийом Симонян и зам.-здравния министър д-р Петко Стефановски. С видеовръзка в събитието от Сингапур се включи изпълнителният директор на фондацията Тору Морикава.

Започна "Sofia Hernia Days-2024"

Днес във ВМА започна хирургичният форум "Sofia Hernia Days-2024", като за него са се регистрирали 250 участници.

 

 

Toй е организиран от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). Събитието съчетава всичко най-актуално и ново в областта на херниологията.

"За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена, заяви при откриването генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

"Sofia Hernia Days-2024" предлага богата програма от лекции на различни теми, мултидисциплинарни сесии, експертни дискусии и оперативни демонстрации, които ще задълбочат тази концепция.

Откриха изложба в болницата в Кърджали

В МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски " бе открита изложба във връзка с обявен областен конкурс за рисунка по повод 7 април - Световния ден на здравето на тема. 

 

Той бе на тема „Здраве за мен. Здраве за всички!", чрез която децата- художници от Кърджали и региона разкриха своето разбиране на думата „здраве" и значението на здравето в начина ни на живот.

В изложбата са включени 80 рисунки на деца от СУ"Йордан Йовков", СУ" Отец Паисий", СУ"П.Р. Славейков" ПГИ „ Алеко Константинов" Арт.школа „Дар" –Кирково, Школа по изобразително изкуство „Палитра"ЦПЛР-ОДК- Кърджали . Известните кърджалийски художници Пенка Атанасова, Мая Мечева и Хари Атанасов номинираха в качеството си на професионално жури най-добрите творби.

Проф.д-р Тодор Черкезов, приветства участниците и гостите на събитието

Служебният кабинет "Главчев" се закле

Днес служебният кабинет положи клетва в Народното събрание.

 

По-късно служебното правителство официално пое властта от кабинета на акад. Николай Денков в Министерския съвет. Традиционно след това започна предаването на постовете по министерства. В МЗ д-р Галя Кондева пое щафетата от проф. Христо Хинков. 

Наградиха медици от ВМА

Медицински специалисти от Военномедицинска академия бяха отличени по повод Световния ден на здравето и празник на здравния работник.

 

Наградите за високи постижения в работата и дългогодишна дейност в областта на военномедицинското дело им бяха връчени от министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на лечебното заведение генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Специална изненада за медиците бяха подготвили децата от 124 целодневна детска градина „Бърборино", които не пропускат повод да поздравят героите в бяло.

Дипломиране в МУ-Плевен

Тържествена церемония по дипломиране на Випуск 2024 за 84 бакалаври и магистри от Випуск 2024 организира Факултетът по обществено здраве на МУ-Плевен.

 

От Випуск 2024, 28 дипломанти завършват с отличен успех. Първа по успех е отличникът на випуска - Алена Милкова Петракиева, бакалавър по Управление на здравните грижи, която отговори на приветствията на ректора на МУ-Плевен и официалните гости на събитието. „Скъпи колеги, не забравяйте, че днес Вие се дипломирате в Университет с 50-годишна история, богата на традиции и иновации", каза ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров.

"Ще се радвам да споделим заедно емоции, знания и опит по време на тържествените събития и научни форуми, посветени на 50-годишния Юбилей на Университета и 20-годишнината на Факултет „Обществено здраве". На добър час", каза още той.

1 2 3 4 5 ... 95 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ