Бизнес и държава търсят общи решения
Д-р Кондева на среща с областните болници

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговори с ръководствата на областните болници в страната.

 

Това стана в рамките на годишното събитие на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) в курортния комплекс Албена. По-късно д-р Кондева присъства и на освещаването на нов рентгенов апарат в МБАЛ-Добрич.

БЧК с награди за кръводарителите

С плакети и благодарствени грамоти Българският Червен кръст (БЧК) награди 11 кръводарители с принос към каузата по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

 

Отличията за активни кръводарители бяха връчени на Дорела Алтъпармакова, Искрен Кръстев, Емилия Алова, Борис Еников, Евелина Токева и Стоил Стоилов. Сред наградените са и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н.И.Пирогов", Софийска математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски", храм „Рождество Христово", Българска народна банка и компютърно образователен център Progress. Наградите бяха раздадени от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, председателя на БЧК акад. Христо Григоров, директора на НЦТХ д-р Николай Николов и главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Валентин Пеев.

Стипендия за "осъзнато хранене"

Фонд „Иди, учи и се върни" на Сдружение Tuk-Tam даде стипендия от 10 000 лв. в категория #ХраненеСмисъл.

 

Печелившите са студентките Ася Ризова и Йоанна Йорданова, които впечатлиха журито, защото имат талант в кулинарията, но и защото демонстрират ясна визия какво е „осъзнато хранене" и бяха убедителни как виждат собствения си дългосрочен принос върху средата и младите хора в България, съобщиха организаторите.

Обмяна на опит за детска болница

Обмяна на опит за изграждане на детските болници в София и Бургас направиха екипите им тази седмица.

 

На срещата присъстваха кмета на община Бургас Димитър Николов, д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на на „Здравна инвестиционна компания за национална детска болница" и други.

Форум за значението на медсестрите

Той се проведе в Сливен, темата му бе "Ключова роля на специалистите по здравни грижи в болничната медицинска помощ от минало към настояще, с мисъл за бъдещето".

 

 

Събитието беше под патронажа на изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров и Управителния съвет на Дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи към болницата. Сесията бе посветена на 145-та годишнина от създаването на лечебното заведение и 19 години от учредяването на местната структура на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Гости бяха председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, зам.-председателят й и председател на Националния съвет по качество Дафинка Коцева, зам.-деканът на Факултета по обществено здраве в МУ- Пловдив проф. Макрета Драганова, бивши главни медицински сестри и регионални представители от 7 областни организации.

Форум за лечението на рак на гърдата

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред 150 делегати на научна конференция за на съвременното лечение на рака на гърдата. 

 

Тя бе на тема - „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата" и се проведе на 7 и 8 юни.

„ Новостите в съвременното лечение на рака на гърдата са в използването на биомаркери, които ни позволяват да изберем най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент. Сред последните открития в онкологията са РНК-ваксините срещу рака на гърдата. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата, и резултатите са обнадеждаващи", съобщи доц. Желязко Арабаджиев – началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда" и председател на Управителния съвет на създадения преди година Институт за изследване лечението на рака на гърдата.

Съвременното лечение на рака, включително и на рака на гърдата, е комплексното лечение – обясни доц. Ася Консулова – началник на Клиниката по медицинска онкология на УСБАЛО „Проф. Черноземски" и председател на научния комитет на конференцията. Тя изтъкна, че това което прави лечението на рака на гърдата съвременно, е неговата комплексност. "Това означава, че ракът не се лекува само от онколог, фокусиран върху медикаментозната част от терапията, нито само от лъчетерапевт, нито само от хирург. Комплексното лечение изисква екипност, много специалисти, които да обсъждат и решават коя е най-добрата стратегия за лечение на конкретния пациент във всеки етап от терапията. Комплексността изисква да включим и грижи за психическото здраве на пациента, да вземем под внимание социалния му статус, дали е склонен да се придържа към предписаното лечение. Комплексното лечение е реална практика в много онкологични звена в България, но за съжаление не се прилага навсякъде", обясни доц. Консулова.

„В много от съществуващите 45 онкологични клиники в България не се прилага комплексното съвременно лечение на рака. Пациентката попада например на хирург, който й казва, че има нещо в гърдата, че ще го премахне и това е всичко. Не се прави биопсия, нито лъчетерапия, нито химиотерапия. И после тези усложнени случаи стигат до водещите клиники в София. В Швейцария колегите не са нито по-умни, нито по-работливи, но са сертифицирани, следват стандарти и постигат качество в лечението", обясни лъчетерапевтът д-р Калоян Йорданов – началник на Клиниката по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който е работил и в Швейцария.

Своята пациентска история сподели Вероника Бенчева, която преди пет години е била в четвърти стадий на рак на гърдата с метастази.

82-ма на преглед за рак на кожата

Те бяха консултирани безплатно в УМБАЛ „Александровска" по време на Националната кампания „ЕВРОМЕЛАНОМА" 2024.

 

 

Тя се проведе на 14 май. В нея се включиха лекари, специализанти и докторанти, които преглаждаха хората за бенки и кожни петна. Дерматологът и координатор на проявата доц. Гриша Матеев съобщи, че при повечето от тях са открити невуси и себорейни брадавици. Регистрирани са и 11 случая на актинична кератоза, 7 – на базоцелуларен карцином и 2 случая на спиноцелуларен карцином. Има и 2 случая с възможен малигнен меланом. Пациентите със съмнителните лезии са насочени за диагностично уточняване и лечение в клиниката.

Откриха дежурен кабинет във В.Търново

Той е обновен и модернизиран, намира се в бившето Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", ще бъде отворен и в празничните, и почивните дни.

 

 

 

Основната му функция е да осигурява медицинска грижа за неотложните пациенти, когато техните лични лекари не са на работа. За модернизацията и ремонтът му ДКЦ към болницата инвестира 50 000 лева. На откриването му бяха председателят на РК на БЛС д-р Чавдар Владимиров и неговият заместник д-р Христо Димитров, както и директорът на РЗИ д-р Евгения Недева. От болницата поясниха, че целта е да се облекчи натовареността на Спешното отделение, което е единственото с лекари-специалисти в областта. „Само през миналата година през него са преминали 28 000 болни. Ние не можем да продължаваме да ги натоварваме така. Надявам се кабинетът да ги разтовари", каза изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Даниел Илиев. Управителят на ДКЦ д-р Николен Стойнов призова лекарите от общината също да дават дежурства в него.

Награди за медици на педиатричен форум

Почетна грамота да цялостен принос за изграждането и развитието на детската пулмология в България получи проф. Пенка Переновска.

 

 

 

По време на събитието, което се проведе под патронажа на УМБАЛ „Александровска" бяха връчени и отличия за постери, представящи интересни случаи от практиката. На първо място бе класирано „Изследване на дишането чрез техника на форсирани осцилации, предимства и недостатъци", осъществено от К. Кетев, Д. Миланова, И. Каравеликова и П. Стоименова. Второ място бе за „Приложение на хидролизирана формула с галактоолигозахарид и пробиотик при здрави доносени новородени деца в първите седмици след раждането" на М. Калайджиева, Р. Масларска, С. Денева, В. Константинова, А. Хаджипантелеева, В. Александрова и Е. Игова. Трето място бе присъдено за „Лапароскопска аднексектомия при торквиран овареален тератом – клиничен длучай", представена от Я. Пъхнев, Е. Рангелов, М. Клингова, Н. Толекова, Д. Кофинова, Б. Деспотов, Б. Младенов, П. Христова и Хр. Шивачев. Организационният комитет даде специалната си награда на „Предизвикателство пред образния диагностик – клиничен случай с двумесечно кърмаче", разработка на В. Страхинова, К. Генова, З. Мишева, Е. Димитрова и Д. Бомбол. На форума присъстваха 500 специалисти, както и чуждестранни гости от Русия, Белаерус, Сърция и Северна Македония. Да доброто настрояние на учатниците пя Веселин Маринов.

Високопроходима линейка за СБАЛДБ

Тя бе дарена на Педиатричната болница от АЕЦ „ Козлодуй", заедно с оборудването струва 413 000 лева.

 

 

Автомобилът, който е от най-висок клас, тип С, бе предоставен на лечебното заведение на 1 юни – Международния ден на детето. Реаномобилът е специализиран за извършване на високорискови реанимационни дейности и наблюдение на пациенти. Той е проектиран и екипиран за спешен транспорт, за прилагане на техники за поддържане на живота и мониторинг на пациентите, включително на новородени и деца. Разполага и с кувьоз. Инкубаторната транспортна система е адаптивна, което позволява прехвърлянето във въздушен транспрот за спешна медицинска помощ.

СРЗИ с пункт срещу пушенето

Зам.-здравният министър Добромира Карева и директора на РЗИ София д-р Данчо Пенчев посети пункта на СРЗИ в Южния парк по повод Световния ден без тютюнопушене.

 

 

Мотото тази година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия".

 

 

"Ограничаването на тютюнопушенето е дългогодишен приоритет в дейността на Министерството на здравеопазването. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи почти всяко пето дете е настоящ пушач. Убедена съм, че за да се промени в положителна посока тази статистика, превенцията на навиците с доказано негативен ефект върху здравето трябва да започва от най-ранна възраст, още с възпитанието на подрастващите", посочи г-жа Карева.

Заместник-министърът заедно с директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев и директора на Дирекция "Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите" Илия Тасев, дадоха личен пример и се подложиха на т.нар. спирометрия - функционално изследване на белите дробове.

Добромира Карева изпробва и възможностите на телемедицината като се подложи на изследване на място. Събитието се провежда с подкрепата на Български младежки червен кръст и Столична община.

Нова SPECT/CT система в Александровска

Апаратурата вече е доставена в лечебното заведение и е предназначена за Клиниката по нуклеарна медицина. 

 

 

Тя е хибридна SPECT/CT система, комбинираща гама камера с два детектора и многосрезов компютърен томограф. Произведена е през 2024 година и е за диагностика на пациенти с онкологични заболявания. За нея лечебното заведение е спечелило европейски проект. В следващите седмици предстои монтирането й.

1 2 3 4 5 ... 99 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ