Деца боядисаха яйца на Велики четвъртък

Те ги дариха на медици и пациенти на Военномедицинска академия, инициативата е под патронажа на Софийската митрополия.

 

 

 

Малчуганите са от неделните училища при храмовете „Света Параскева" и „Рождество Христово" и други. Жестът им е в знак на признателност към героите в бяло, които ще дежурят по време на Великденската нощ.
5 минути здраве в Ст. Загора

Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията „5 минути за здраве", която се състоя днес в парка „Пети октомври".

 

Инициативата се организира от РЗИ и Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Тя предлага безплатни високотехнологични изследвания на основни здравни показатели и функцията на белите дробове с помощта на телемедицината. 

Социалният министър прие турския посланик

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов проведе среща с посланика на Република Турция в София Мехмет Саит Уянък.

 

Двамата обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество между двете държави в областта на пазара на труда. Основна тема в разговора бяха възможностите за облекчаване на достъпа до българския трудов пазар на работници от Турция и други държави извън Европейския съюз.

350 медици на ендоскопски форум

Ендоскопският форум Булендо се проведе във ВМА на 14 и 15 юни.

 

 

Повече от 350 бяха участниците във форума, който се организира за пети път от Клиниката по гастроентерология на ВМА.

Д-р Кондева на среща с областните болници

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговори с ръководствата на областните болници в страната.

 

Това стана в рамките на годишното събитие на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) в курортния комплекс Албена. По-късно д-р Кондева присъства и на освещаването на нов рентгенов апарат в МБАЛ-Добрич.

БЧК с награди за кръводарителите

С плакети и благодарствени грамоти Българският Червен кръст (БЧК) награди 11 кръводарители с принос към каузата по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

 

Отличията за активни кръводарители бяха връчени на Дорела Алтъпармакова, Искрен Кръстев, Емилия Алова, Борис Еников, Евелина Токева и Стоил Стоилов. Сред наградените са и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н.И.Пирогов", Софийска математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски", храм „Рождество Христово", Българска народна банка и компютърно образователен център Progress. Наградите бяха раздадени от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, председателя на БЧК акад. Христо Григоров, директора на НЦТХ д-р Николай Николов и главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Валентин Пеев.

Стипендия за "осъзнато хранене"

Фонд „Иди, учи и се върни" на Сдружение Tuk-Tam даде стипендия от 10 000 лв. в категория #ХраненеСмисъл.

 

Печелившите са студентките Ася Ризова и Йоанна Йорданова, които впечатлиха журито, защото имат талант в кулинарията, но и защото демонстрират ясна визия какво е „осъзнато хранене" и бяха убедителни как виждат собствения си дългосрочен принос върху средата и младите хора в България, съобщиха организаторите.

Обмяна на опит за детска болница

Обмяна на опит за изграждане на детските болници в София и Бургас направиха екипите им тази седмица.

 

На срещата присъстваха кмета на община Бургас Димитър Николов, д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на на „Здравна инвестиционна компания за национална детска болница" и други.

Форум за значението на медсестрите

Той се проведе в Сливен, темата му бе "Ключова роля на специалистите по здравни грижи в болничната медицинска помощ от минало към настояще, с мисъл за бъдещето".

 

 

Събитието беше под патронажа на изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров и Управителния съвет на Дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи към болницата. Сесията бе посветена на 145-та годишнина от създаването на лечебното заведение и 19 години от учредяването на местната структура на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Гости бяха председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, зам.-председателят й и председател на Националния съвет по качество Дафинка Коцева, зам.-деканът на Факултета по обществено здраве в МУ- Пловдив проф. Макрета Драганова, бивши главни медицински сестри и регионални представители от 7 областни организации.

Форум за лечението на рак на гърдата

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред 150 делегати на научна конференция за на съвременното лечение на рака на гърдата. 

 

Тя бе на тема - „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата" и се проведе на 7 и 8 юни.

„ Новостите в съвременното лечение на рака на гърдата са в използването на биомаркери, които ни позволяват да изберем най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент. Сред последните открития в онкологията са РНК-ваксините срещу рака на гърдата. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата, и резултатите са обнадеждаващи", съобщи доц. Желязко Арабаджиев – началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда" и председател на Управителния съвет на създадения преди година Институт за изследване лечението на рака на гърдата.

Съвременното лечение на рака, включително и на рака на гърдата, е комплексното лечение – обясни доц. Ася Консулова – началник на Клиниката по медицинска онкология на УСБАЛО „Проф. Черноземски" и председател на научния комитет на конференцията. Тя изтъкна, че това което прави лечението на рака на гърдата съвременно, е неговата комплексност. "Това означава, че ракът не се лекува само от онколог, фокусиран върху медикаментозната част от терапията, нито само от лъчетерапевт, нито само от хирург. Комплексното лечение изисква екипност, много специалисти, които да обсъждат и решават коя е най-добрата стратегия за лечение на конкретния пациент във всеки етап от терапията. Комплексността изисква да включим и грижи за психическото здраве на пациента, да вземем под внимание социалния му статус, дали е склонен да се придържа към предписаното лечение. Комплексното лечение е реална практика в много онкологични звена в България, но за съжаление не се прилага навсякъде", обясни доц. Консулова.

„В много от съществуващите 45 онкологични клиники в България не се прилага комплексното съвременно лечение на рака. Пациентката попада например на хирург, който й казва, че има нещо в гърдата, че ще го премахне и това е всичко. Не се прави биопсия, нито лъчетерапия, нито химиотерапия. И после тези усложнени случаи стигат до водещите клиники в София. В Швейцария колегите не са нито по-умни, нито по-работливи, но са сертифицирани, следват стандарти и постигат качество в лечението", обясни лъчетерапевтът д-р Калоян Йорданов – началник на Клиниката по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който е работил и в Швейцария.

Своята пациентска история сподели Вероника Бенчева, която преди пет години е била в четвърти стадий на рак на гърдата с метастази.

82-ма на преглед за рак на кожата

Те бяха консултирани безплатно в УМБАЛ „Александровска" по време на Националната кампания „ЕВРОМЕЛАНОМА" 2024.

 

 

Тя се проведе на 14 май. В нея се включиха лекари, специализанти и докторанти, които преглаждаха хората за бенки и кожни петна. Дерматологът и координатор на проявата доц. Гриша Матеев съобщи, че при повечето от тях са открити невуси и себорейни брадавици. Регистрирани са и 11 случая на актинична кератоза, 7 – на базоцелуларен карцином и 2 случая на спиноцелуларен карцином. Има и 2 случая с възможен малигнен меланом. Пациентите със съмнителните лезии са насочени за диагностично уточняване и лечение в клиниката.

Откриха дежурен кабинет във В.Търново

Той е обновен и модернизиран, намира се в бившето Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", ще бъде отворен и в празничните, и почивните дни.

 

 

 

Основната му функция е да осигурява медицинска грижа за неотложните пациенти, когато техните лични лекари не са на работа. За модернизацията и ремонтът му ДКЦ към болницата инвестира 50 000 лева. На откриването му бяха председателят на РК на БЛС д-р Чавдар Владимиров и неговият заместник д-р Христо Димитров, както и директорът на РЗИ д-р Евгения Недева. От болницата поясниха, че целта е да се облекчи натовареността на Спешното отделение, което е единственото с лекари-специалисти в областта. „Само през миналата година през него са преминали 28 000 болни. Ние не можем да продължаваме да ги натоварваме така. Надявам се кабинетът да ги разтовари", каза изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Даниел Илиев. Управителят на ДКЦ д-р Николен Стойнов призова лекарите от общината също да дават дежурства в него.

Награди за медици на педиатричен форум

Почетна грамота да цялостен принос за изграждането и развитието на детската пулмология в България получи проф. Пенка Переновска.

 

 

 

По време на събитието, което се проведе под патронажа на УМБАЛ „Александровска" бяха връчени и отличия за постери, представящи интересни случаи от практиката. На първо място бе класирано „Изследване на дишането чрез техника на форсирани осцилации, предимства и недостатъци", осъществено от К. Кетев, Д. Миланова, И. Каравеликова и П. Стоименова. Второ място бе за „Приложение на хидролизирана формула с галактоолигозахарид и пробиотик при здрави доносени новородени деца в първите седмици след раждането" на М. Калайджиева, Р. Масларска, С. Денева, В. Константинова, А. Хаджипантелеева, В. Александрова и Е. Игова. Трето място бе присъдено за „Лапароскопска аднексектомия при торквиран овареален тератом – клиничен длучай", представена от Я. Пъхнев, Е. Рангелов, М. Клингова, Н. Толекова, Д. Кофинова, Б. Деспотов, Б. Младенов, П. Христова и Хр. Шивачев. Организационният комитет даде специалната си награда на „Предизвикателство пред образния диагностик – клиничен случай с двумесечно кърмаче", разработка на В. Страхинова, К. Генова, З. Мишева, Е. Димитрова и Д. Бомбол. На форума присъстваха 500 специалисти, както и чуждестранни гости от Русия, Белаерус, Сърция и Северна Македония. Да доброто настрояние на учатниците пя Веселин Маринов.

1 2 3 4 5 ... 99 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ