Дипломиране в МУ-Плевен

Тържествена церемония по дипломиране на Випуск 2024 за 84 бакалаври и магистри от Випуск 2024 организира Факултетът по обществено здраве на МУ-Плевен.

 

От Випуск 2024, 28 дипломанти завършват с отличен успех. Първа по успех е отличникът на випуска - Алена Милкова Петракиева, бакалавър по Управление на здравните грижи, която отговори на приветствията на ректора на МУ-Плевен и официалните гости на събитието. „Скъпи колеги, не забравяйте, че днес Вие се дипломирате в Университет с 50-годишна история, богата на традиции и иновации", каза ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров.

"Ще се радвам да споделим заедно емоции, знания и опит по време на тържествените събития и научни форуми, посветени на 50-годишния Юбилей на Университета и 20-годишнината на Факултет „Обществено здраве". На добър час", каза още той.
ВМА с модерен кръвен център

След обновяването му, той беше осветен духовници на БПЦ, около 7000 души годишно са кръводарителите в лечебното заведение.

 

 

За 30 години от създаването му кръводаряванията са 130 00, само от началото на 2024-та те са 3 400. „Вие винаги сте били в светлината на прожекторите, при това денонощно. Ние, като лекари, знаем какво означава да имаме нужда от кръв и кръвни продукти. Това обикновено са спешни и животозастрашаващи състояния и тогава се радваме на това, че имаме вас. Ако ви няма, болницата е като дърво без корен. Бъдете здрави и удовлетворени от мисията, която изпълнявате", каза началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и благодари на екипа на центъра.

Дарение за най-голямата болница в Пловдив

Отделението на пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца в УМБАЛ „Свети Георги" получи инструменти.

 

 

Те са необходими за операциине на малките пациенти с лицеви аномалии. Благородният жест направи екипът на фирма „Изи Асет Мениджмънт", който събра средствата за закупуването им по време на благотворителен базар. Негови представители бяха посрещнати от началника на отделението проф. Юрий Анастасов и медици. „Ние имаме и силна социална ангажираност, но преди всичко е оперативната част. Инструментите, които получихме са от огромно значение", каза той след приемането им.

Наградиха спешни медици

Те са от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски"-Кърджали, отличията им бяха връчени по време на научна конференция.

 

Тя беше на тема „Токсикология и термична травма в спешната медицина" и се проведе на 27 май - Световният ден на Спешната медицинска помощ. Форумът бе организиран от "Пирогов", НЦОКССМП, НАРСМП и сдружение БАСЛ. Д-р Лейла Сали-Мехмед и медицинските специалисти Тезджан Мехмед, Анелия Каменова и Фатме Ибрахим бяха отличени за висок професионализъм, бързи и адекватни действия при пациенти с животозастрашаващо състояние.

Д-р Кондева с поздрав за спешните медици

Здравният министър д-р Галя Кондева поздрави спешните медици по време на научна конференция по повод Световния ден на спешната медицина.

 

 

"Поздравявам всички Вас, избрали за свой професионален път най-достойната и благородна мисия, а именно спасяването на човешки живот. Вашият труд има силата да променя съдби и да връща щастието в българските домове". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на научна конференция.

Събитието е посветено на Световния ден на спешната медицина, който се отбелязва на 27 май. „Днешният празник е повод да подобрим разбирането за работата Ви, за комплексността и огромното ѝ значение за обществото ни. Вярвам, че до голяма степен това ще постигне и настоящият форум", посочи още министър Кондева.

Награда за обучението на военни лекари

Колективното отличие бе връчено от община Варна на ВМА, ВВУ „Н. Й. Вапцаров" и МУ „Проф. Параскев Стоянов" в навечерието на 24 май.

 

 

 

Това стана в присъствието на заместник-началника по учебно-научната дейност на Военно-медицинска академия и представители на ръководствата на останалите учебни заведения. Призът е за изключителен принос към създаването и устойчивото развитие на уникален образователен проект от значение за медицинското осигуряване на военните сили. Той е, също така, и за утвърждаването на града като център за подготовка на военни медици и международния му престиж в образователната, научноизследователската и военномедицинската дейност. През октомври 2023 г. завърши първият вируск военни лекари от 17 души. Към момента се обучават 114 курсанти, предстои да бъдат приети още 20 човека.

В обектива са полените

До 30 май в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК може да видите  изложбата „В обектива: Полените причинители на алергия".

 

Тя показва фотографии на най-разпространените растителни видове в България, които причиняват поленова алергия, техния период на цъфтеж и местата, на които се срещат. Според Световната здравна организация до 2050 година 50% от населението на Земята ще страда от някакъв вид алергия, в наши дни с алергия е всеки четвърти човек.

От пролетта до есента, когато е периодът на интензивен цъфтеж и опрашване, растенията произвеждат семенца, невидими с просто око, които вятърът разпръсква или насекомите разнасят. В резултат на повишаването на зимните температури и намаляване на количеството сняг през последните 5 години се наблюдава значително по-ранен старт в цъфтежа на първите дървета в сравнение с годините с типична зима. В топло и сухо време полените насищат въздуха в такава концентрация, че предизвикват алергии при чувствителните към тях хора.

Сенната хрема е най-често срещаната алергична реакция при хората. Много медицински проучвания показват, че тя се повлиява позитивно при приема на хомеопатични лекарства.

Пролетни алергологични дни

VII-та Национална конференция "Пролетни алергологични дни" се проведе в Банско през уикенда. 

 

В тридневния форум членовете на Българското дружество по алергология (БДА) и гостите на конференцията дискутираха новостите при лечението на тежката астма у нас, нов подход в терапията на наследствения ангиоедем (НАЕ) и молекулярната алергология - за технологичните аспекти и нови молекули в теста ALEX, бяха докладвани и разисквани резултати от Украйна, както и принципите и приложението на молекулярната алергична диагностика – в доклада на д-р Кристиан Лупинек от Австрия.

Млади уролози на курс във ВМА

Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза" във Военномедицинска академия (ВМА).

 

Проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология беше преподавател по време на обучението. В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология" на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година. Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на шест МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.

Ротари клуб с 4 здравни проекта

Четири са активните в момента здравни проекти на „Ротари България", които бяха представени днес.

 

Те са насочени към превенция в здравеопазването и бяха . По проекта „Ранно диагностициране на рак на гърдата" в периода септември 2023 – януари 2024 г. кампанията се е състояла в 18 общини, прегледани са 2250 жени. „Дари кръв, спаси живот" е проект за даряване на кръв в различни населени или отдалечени места, както и в големи колективи. Проектът „Безопасност на пациента" цели да се повиши безопасността на пациентите и да се намали до минимум рискът по време на лечение. Повече от 8 години „Ротари България" работи и за промяна на нагласите на младите хора и обществеността за висока нетърпимост към агресията на пътя с проекта „Дай път на живота".

Катедрата по ендокринология на 75 г.

Тържествено в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом" в сряда бе чествана 75-тата годишнина на Катедрата по ендокринология към МУ-София и 60-тата годишнина на УСБАЛЕ.

 

Третият повод за церемонията беше 75-тият рожден ден на дългогодишният ръководител на двете структури и преподавател в Университета – проф. Сабина Захариева. Събитието беше уважено от Министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министрите на здравеопазването, Ректора на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, Главния секретар на МУ-София, д-р Видин Кирков, констутиционния съдия Десислава Атанасова, деканите на МФ и ФОЗ и др. По случай годишнината на проф. Захариева, от името на Ръководството на МУ-София, проф. Ланджов и връчи „Почетен знак на Ректора" за дългогодишната и ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност и за приноса и към развитието и утвърждаването на МУ-София. Вчера тя бе предложена от МС и за награждаване с орден "Св. св. Кирил и Методий".

Опашки за мерене на кръвно

Десетки граждани се възползваха от безплатните кардиологични консултации, които се проведоха в специално изградена пред ВМА конструкция. 

 

Те са по повод Световния ден за борба с хипертонията. Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.", организирана от Българска лига по хипертония, се провежда за поредна година, като целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. На всеки желаещ бе измерено кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Наградиха специалисти по здравни грижи

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" бяха дадени традиционните Годишни награди, които отличават професионалистите по здравни грижи на болницата.

 

 

Наградите бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" Любомир Пенев.

Отличието в категорита Медицинска сестра – „Професионалист на годината" отиде при Росица Павлова, медицинска сестра в Нервно интензивно отделение, и Ваня Александрова, медицинска сестра в Детския УНГ кабинет на Диагностично-консултативния блок на болницата.

За Лаборант – „Професионалист на годината" бе избрана Галина Тимушева, рентгенов лаборант към Клиниката по образна диагностика. Галина Тимушева е дългогодишен служител, който се отличава с отдаденост, лоялност и професионализъм.

Този път сред наградените имаше и мъж. Става въпрос за парамедика Павел Лозанов – парамедик от Клиниката по ортопедия и травматология, който заслужи отличието в категорията Парамедик – „Професионалист на годината". Най-голямата награда - Старша медицинска сестра - Ръководител „Здравни грижи" на годината беше връчена на Димитрина Ангелова – старша сестра на Клиниката по анестезиология и активно лечение.

1 2 3 4 5 ... 98 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ