Коментар

Нека намалим разходите за диабет с превенция

29-10-2019 12:30
Лавината за национална програма е тръгнала, няма да се откажем от нея, казва Росица Пандова Нека намалим разходите за диабет с превенция
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Всички организации на хората с диабет в България апелираха за спешното създаване на Национална програма за борба със захарната болест. Въпросът кога МЗ ще изготви и приеме такъв документ бе поставен и от страна на депутати. Отговорът на ресорното министерство е, че и без такава програма се полагат достатъчно мерки насочени към профилактика и лечение на заболяването. За коментар по темата потърсихме Росица Пандова. Тя е председател на сдружение "Култура без граници".
Няма да спрем да настояваме за диабетна програма. Лавината е тръгнала и въпреки всичко се надявам да приключи успешно. В тази връзка изразявам своето недоволство от становището на министър Кирил Ананиев. Абсолютно недалновидно се е произнесъл. Той е човек, който твърде добре работи с цифрите, но те не са в полза на здравите хора с диабет, които наричам така, защото те са в условно здраве. Съгласна съм с всички цифри, които министърът е публикувал. Вярно е, тези средства са похарчени, но за лечение, не за превенция. Ако една част от тях бяха вложени в превенция, нямаше да има и този разход. 7.795 млн. лв. са дадени за медицински изделия.

НЗОК е платила 135 млн. лв., от които 127 млн. лв.
ааа
са за лекарства. Нека да ги намалим с превенция. По света това работи, защото парите дадени днес за профилактика ще спестят разходите, които утре ще се наложи да се вложат за лечение и за инвалидизация. Ние не искаме да отглеждаме инвалиди. А тези похарчени пари вещаят усложнения, т.е. инвалидизация на хората с диабет. Същите тези средства биха били в полза, ако са внедрени в превенция, профилактика и обучение. Това е най-важното. Диабетът е хронично незаразно заболяване има нужда от постоянен мониторинг и реобучения. Затова всички организации се обединихме и за пореден път внесохме иск за диабетната програма. Това, че

сме на последно място в Европа по качество на диабетната
аааа
грижа красноречиво говори, че темповете за развитие и внедряването на иновации и съвременни техники за лечение и подход са изключително забавени. В почти цяла Европа има работещи диабетни програми, правителствата имат мисъл за хората с диабет. И ние настояваме това да се случи и при нас. Не е добре да се работи на парче. Необходима е единна национална програма с последователни и подредени по смисъл мерки и политики.

Диабетът не е еднакъв като специфика с другите незаразни болести. При него има нужда от постоянен мониторинг. И не става дума само за кръвната захар, но и мониториране на състоянието на болните, за да не бъдат те пациенти, а условно здрави хора.

 

Възрастта на пациентите с диабет спада все по-рязко.

 

От вчера имаме случай – на дете на 7 месеца, преди три месеца при 30 дневно бебе., в началото на годината при 40 дневно бебе със помпи и сензори. Заради това е нужна тази програмата, знаем, че тя е процес и няма да стане от днес за утре, дори и да бъде приета. Това ще е дълъг и болезнен процес като едно заболяване, докато не го излекуваме. Но това е формулата за успех - единна национална програма. В началото на годината имаше конгрес в България, на който  бе представен опитът на Швеция в областта на придружаващата грижа за деца с диабет. Елементарни и приложими са нещата. Тази година нашето сдружение имаше проблем с доставка на глюкаген, който е животоспасяващ медикамент при тежка хипогликемия.

 

Не можахме да ги дарим на училищата, защото лекарството

 

не е в списъка на спешните медикаменти за учебните заведения. Но, ако не дай Боже, дете с диабет изпадне в тежко състояние...може да стане твърде късно, докато дойде Спешна помощ. Бяха осигурени 55 флакона и искахме да ги дарим, но не успяхме, поради административна пречка от общината. И затова е нужна тази програма. Има ли я, такива проблеми няма да бъдат допускани. Необходими са и обучения, защото медицинските сестри са деквалифицирани. Може би могат да сложат една подкожна инжекция с инсулин, но не е само това, технологиите все повече навлизат. Децата са със сензори, с помпи, затворени системи. Има нужда от обучение на три нива - пациенти, медицински специалисти, родители и семейства. Дори и лекарите, които боравят с тези медицински изделия трябва да бъдат обучавани, защото става дума за изделия, не са препарати, които по презумпция би трябвало да познават.


Двама от трима у нас с наднормено тегло

Двама от трима у нас с наднормено тегло

Затлъстяването увеличава риска за над 200 други хронични болести, сред които и диабет, казва проф. Здравко Каменов
Мерят безплатно гликиран  хемоглобин

Мерят безплатно гликиран хемоглобин

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за ранно откриване на диабет
Безплатни изследвания на холестерол

Безплатни изследвания на холестерол

Лекарите от ВМА ще мерят и кръвната захар в Световния ден за борба с диабета
Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Един новооткрит пациент с диабет може 5 години да не стигне до ендокринолог, което е абсурдно
Започва училище по диабет

Започва училище по диабет

Инициативата се провежда в МУ-София
Израел е блестящ пример за диабетна програма

Израел е блестящ пример за диабетна програма

Той е възможен и у нас, стига да не го побългарим, казва доц. Пламен Попиванов
Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Профилактиката на заболяването ще е и превенция на мозъчното стареене, казва акад. Лъчезар Трайков
Диабетната програма е необходимост за България

Диабетната програма е необходимост за България

Пациентите трябва да са наши съюзници, а не врагове на самите себе си, казва проф. Сабина Захариева
Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Ще представя това общо желание пред министъра на здравеопазването, казва д-р Даниела Дариткова
Подкрепа за диабетната програма

Подкрепа за диабетната програма

Здравната комисия в НС ще даде препоръка на МЗ за приемането й, медицинският елит защити необходимостта от стратегическия документ
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ