Проект

НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

23-10-2019 12:16
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
НЗОК с гратисен период за медицинските изделияНадзорният съвет одобри бюджета на здравната каса, ще настояват за отпадане на таксата към НАП
Здравната каса ще плаща медицинските изделия за хората с увреждания от 1 януари 2020 г., но пациентите ще продължават да ги получават по стария ред от социалните служби. За да организира изцяло дейността, свързана с помощните средства за инвалидите, НЗОК е получила отсрочка от 6 месеца. Това обясни председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева.
За целта в проекта за бюджет на НЗОК са предвидени 38 млн. лв., които ще бъдат трансферирани от държавния бюджет. До пълното прехвърляне на ангажиментите към НЗОК, здравната институция ще превежда пари на Агенцията за социално подпомагане. "От гледна точка на пациентите няма да има никакво напрежение", подчерта Начева. По думите й целта на промяната е да се подобри както качеството на предоставяне на средствата, така и реда, по който хората ги получават.

„В текста на проектозакона за бюджета, който предлагаме, е предвиден период до 30 юни, до който се запазва настоящият ред за тяхното заплащане. С този краен срок касата трябва да се справи с подготовката за новия ред. Този срок е максимален, така че може да се организираме и по-рано. Ще се опитаме да променим механизма за финансиране още на следващия Надзорен съвет", поясни Жени Начева. И допълни, че скоро на сайта на министерството ще бъдат качени съответните наредби, които ще регламентират начина на заплащане на медицинските изделия. Предстоят и срещи с пациентските организации по този въпрос.


130 млн. лв. са задълженията на НЗОК

към чужди здравни каси, като ние ще се опитаме да изчистим просрочията още тази година, каза Начева. По този начин тя обясни по-малкото средства, заделени за лечение на българите в страни от ЕС в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. В него са определени 70 млн. лв. за тази цел и още 70 млн. лв. за погасяване на задълженията. Не са записани никъде парите за лечение на деца в чужбина. Според Начева това е така, защото те ще бъдат трансферирани от здравното министерство, след като лечението е извършено. Ще се използват и пари от резерва на НЗОК, който е в размер на 137 млн. лв. "Никой от нуждаещите се няма да бъде спрян за лечение или ощетен", заяви Жени Начева. Тя поясни, че парите за покриването на дълговете към чужди фондове ще дойдат от преизпълнението на бюджета на НЗОК тази година. От БЛС обаче се надяваха с тези средства да бъде изплатена надлимитната дейност на лечебните заведения. 
Представителят на пациентите в Надзора

Андрей Дамянов обаче смята, че парите за лечение в чужбина са намалени с мотива, че у нас имаме достатъчно високотехнологична апаратура и добри специалисти, и идеята е пациентите да остават да се лекуват тук.

„Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса. Наистинаима почти 400 млн. лв увеличение, но от друга страна за нас ефективността от харченето на тези средства е поставена под въпрос. Тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента и ще намали доплащанията,", каза той. 

Жени Начева от своя страна поясни,

че парите в проектобюджета са увеличени във всички дейности. „Наблюдава се ръст във всички здравноосигурителни плащания, свързани с болнична помощ и лекарства средно с над 10%, средно между 5 и 8% е ръстът на средствата за първична медициннска помощ и медицински изделия, така че не виждам основания за тревога", категорична бе тя.

Надзорниците са обсъдили и казуса с таксата, която НЗОК плаща на НАП за събиране на вноски. Te ще апелират за законови промени, така че това плащане да отпадне. Както clinica.bg вече писа, според доклад на Сметната палата се оказа, че НЗОК е единствената институция, която плаща на НАП за администриране на вноски. За тази цел в проектобюджета на касата са заложени 5 млн. лв. Според Жени Начева обаче това е нормално, защото НАП извършват експертна дейност, за която трябва да получават някакви средства, освен това го правят добре, защото всяка година увеличават събираемостта от вноските на гражданите. 

В крайна сметка Надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета на здравната каса за 2020 година. Той бе подкрепен от всички надзорници, с изключение на един въздържал се - Андрей Дамянов, който е представител на пациентите.


Както clinica. bg вече писа
, в проектобюджета са заложени 395 млн. повече като общата сума за 2020 година достига - 4. 744 млн. лв. Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа

Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа

Новото оборудване е осигурено от Малтийския орден и вече е инсталирано в "Света София"
БЛС иска отпадане на лимитите за легла

БЛС иска отпадане на лимитите за легла

Това да се случва при условие, че болницата няма преразход, настоява съсловната организация
Въвеждат норма за 27 опасни вещества

Въвеждат норма за 27 опасни вещества

За 9 от тях до момента в националното ни законодателство не е имало въведени гранични стойности за професионална експозиция
Ново заявление за пренасяне на покойник

Ново заявление за пренасяне на покойник

С него се дава съгласие Регионална здравна инспекция да обработва, съхранява и архивира личните данни на заявителя
Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Текстът който предизвика напрежение не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС
322 медици са обучени по ПУЛСС

322 медици са обучени по ПУЛСС

Проектът се финансира с европейски средства, припомнят от МЗ
НЗОК се разплаща с чуждите каси

НЗОК се разплаща с чуждите каси

До края на годината ще изчистим просрочията, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева
Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

БЛС се разбра с НЗОК за лекарствата на хронично болните, няма да има ощетени пациенти
По-високи цени за интензивна грижа

По-високи цени за интензивна грижа

Промяната ще засегне отделенията в КАИЛ и ОАРИЛ, в които са най-тежко болните, казва д-р Иван Маджаров
НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

На 13 декември НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022,изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС, обясниха от институцията
1 2 3 4 5 ... 191 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019