Празник

Кръстовден е!

14-09-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кръстовден е! Православната Църква приканва вярващите към поклонение, спазва се строг пост
Днес Православната църква чества празника Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен, наричан още Кръстовден. На 14 септември се спазва строг пост, а имен ден празнуват Кристина, Кристиан, Кръстьо и др.
Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември на Кръстова гора се събират вярващи християни. Отслужва се Божествена Света литургия и се излага частица от разпятието на Иисус Христос. Местността е наречена Кръстова гора, заради вярването, че там преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

 

На Кръстовден се спазва строг пост.

 

На този голям празник Църквата приканва вярващите към благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради спасението на човечеството, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. 

Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка три събития в историята на Христовата църква – чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики, намирането на светия Кръст на Голгота и връщането на животворящия Кръст от персийски плен, разказва pravoslavie. bg. Според Преданието първото събитие е през 312 г. Тогава Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Императорът той поискал подкрепа от Бога, защото силите му били по малобройни. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето

сияен кръст с надпис под него "С това ще победиш".

Вечерта Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. На същото място наредила да се построи Божия храм "Въздвижение". Tретото събитие е връщането на животворящия Кръст от персийски плен. През 614 г. персийският цар Хозрой бил във война с Византийската империя. След като превзел Йерусалим и разрушил църквите, той отнесъл в Персия всички скъпоценности, сред които бил и намерения на Голгота свещен Господен Кръст. Но войната продължила и византийският император Ираклий успял да победи Хозрой, който по-късно бил и убит. Наследникът му сключил мир с Ираклий и се задължил да върне пленниците и всичко, задигнато от баща му през последните 14 години.


Император Ираклий тържествено възвърнал в Йерусалим светинята

- честния и животворящ Господен кръст. Християните, начело с патриарх Захарий, посрещнали Кръста с палмови клонки в ръце, а императорът облечен в разкошни дрехи поискал сам да носи кръста. Но когато трябвало да мине през портите към Голгота, невидима сила го задържала. Всички били изумени. Не знаели защо става това. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, светъл като мълния. Ангелът му казал: - „Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!" Смутен Захарий се приближил до императора и му заявил:- Господарю, не в разкошни дрехи трябва да носиш Кръста, който Спасителят е носел на раменете си в смирение и унижение!
Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и днес на 14 септември.Да помогнем на бъдещ лекар

Да помогнем на бъдещ лекар

На 23 септември в МБАЛ "Медлайн" и УМБАЛ-Пловдив правят акция по вземане на кръв
400 грама  мляко ежедневно за 7 годишните

400 грама мляко ежедневно за 7 годишните

Това е записано в Национална стратегия за храненето в детските градини и училищата до края на учебната 2022/2023 година
Със 7000 са намалели децата в институциите

Със 7000 са намалели децата в институциите

През 2010 година те са били 7500, а сега са 500, каза министър Бисер Петков
Почитаме Св. София, Вяра, Надежда и Любов

Почитаме Св. София, Вяра, Надежда и Любов

Подвигът на майката и трите й дъщери показва колко силен може да бъде човек, когато отстоява Христовата вяра, дори и с цената на живота си
60 хил. първолаци тръгват на училище

60 хил. първолаци тръгват на училище

Очаква се средната брутна заплата на учителите се очаква да достигне 1500 лв.
Над 350 деца в болница от наркотици и алкохол

Над 350 деца в болница от наркотици и алкохол

Увеличава се комбинираната употреба, момичетата настигат момчетата
Студент по медицина има нужда от помощта ни

Студент по медицина има нужда от помощта ни

Негови приятели и колеги организират акция по вземане на кръв на 5 септември, в Отделението по урология в УМБАЛ Пловдив (бившата Окръжна болница) и Александровска болница в София за HLA типизация.
Лекарка посвети книга в помощ на парализирано момче

Лекарка посвети книга в помощ на парализирано момче

21-годишният Дани се нуждае от трансплантиране на стволови клетки
Да помогнем на медицинската сестра Галина

Да помогнем на медицинската сестра Галина

Тя работи във ВМА и се нуждае от 50 000 лв. за лечение на рак на гърдата в Китай
Да помогнем на Искра

Да помогнем на Искра

48 годишната майка се нуждае от подкрепа за лечение в чужбина
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019