Празник

Кръстовден е!

14-09-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кръстовден е! Православната Църква приканва вярващите към поклонение, спазва се строг пост
Днес Православната църква чества празника Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен, наричан още Кръстовден. На 14 септември се спазва строг пост, а имен ден празнуват Кристина, Кристиан, Кръстьо и др.
Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември на Кръстова гора се събират вярващи християни. Отслужва се Божествена Света литургия и се излага частица от разпятието на Иисус Христос. Местността е наречена Кръстова гора, заради вярването, че там преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

 

На Кръстовден се спазва строг пост.

 

На този голям празник Църквата приканва вярващите към благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради спасението на човечеството, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. 

Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка три събития в историята на Христовата църква – чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики, намирането на светия Кръст на Голгота и връщането на животворящия Кръст от персийски плен, разказва pravoslavie. bg. Според Преданието първото събитие е през 312 г. Тогава Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Императорът той поискал подкрепа от Бога, защото силите му били по малобройни. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето

сияен кръст с надпис под него "С това ще победиш".

Вечерта Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. На същото място наредила да се построи Божия храм "Въздвижение". Tретото събитие е връщането на животворящия Кръст от персийски плен. През 614 г. персийският цар Хозрой бил във война с Византийската империя. След като превзел Йерусалим и разрушил църквите, той отнесъл в Персия всички скъпоценности, сред които бил и намерения на Голгота свещен Господен Кръст. Но войната продължила и византийският император Ираклий успял да победи Хозрой, който по-късно бил и убит. Наследникът му сключил мир с Ираклий и се задължил да върне пленниците и всичко, задигнато от баща му през последните 14 години.


Император Ираклий тържествено възвърнал в Йерусалим светинята

- честния и животворящ Господен кръст. Християните, начело с патриарх Захарий, посрещнали Кръста с палмови клонки в ръце, а императорът облечен в разкошни дрехи поискал сам да носи кръста. Но когато трябвало да мине през портите към Голгота, невидима сила го задържала. Всички били изумени. Не знаели защо става това. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, светъл като мълния. Ангелът му казал: - „Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!" Смутен Захарий се приближил до императора и му заявил:- Господарю, не в разкошни дрехи трябва да носиш Кръста, който Спасителят е носел на раменете си в смирение и унижение!
Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и днес на 14 септември.Готовност за протест през май

Готовност за протест през май

Това обявиха майките на деца с увреждания от "Системата ни убива"
Спряха 800 кг пилешко със салмонела

Спряха 800 кг пилешко със салмонела

Пратката отново е от Полша, съобщиха от БАБХ
287 бебета до 1 г. са починали през 2019 г.

287 бебета до 1 г. са починали през 2019 г.

Случаите на детска смъртност в света са намалели наполовина от 2000 година насам, сочат данните на УНИЦЕФ
НСИ ни пита за деца и миграция

НСИ ни пита за деца и миграция

Вече е активен сайтът за Преброяването, статистиците ще изследват и репродуктивните нагласи на обществото
Деца алармират за тревожност и страх от болест

Деца алармират за тревожност и страх от болест

5200 са обажданията по психосоциални проблеми към националната телефонна линия 116 111, която се поема от ДАЗД
Личен асистент за още 4977 възрастни и 924 инвалиди

Личен асистент за още 4977 възрастни и 924 инвалиди

Правителството отпусна 16 млн. лв. по програмата за домашна грижа
Арт терапия и музика в център за деца

Арт терапия и музика в център за деца

Фондация ще обучава родители и персонал как да подпомагат ранното развитие на малчуганите
Младоженци се отказаха от цветята

Младоженци се отказаха от цветята

Дариха средства на УМБАЛ Бургас в помощ на болните деца
7-годишно  дете  се нуждае от помощ

7-годишно дете се нуждае от помощ

Момиченцето е от Димитровград се бори за живота си
Почитаме Св. Антоний Велики

Почитаме Св. Антоний Велики

При него идвали болни и страдащи хора, а той бил удостовен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020