Бизнес

Глад за специалисти с квалификация

14-06-2019 18:10
Clinica.bg

press@clinica.bg
Глад за специалисти с квалификация Медицински сестри, лекари и учители сред най-търсените, показва проучване на Агенцията по заетостта
Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години. Това показва третото поред и първо за 2019 г. проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на пазара на труда.
Работодателите заявяват нужда от близо 327000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179000 са с квалификация. Най-търсени са служители в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и др.
aaaaa
Българският бизнес се нуждае и от други 70164
aaaa
специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Освен това, в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, ще са необходими и 77710 работници без специалност. 8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на
aaaaa
постоянен договор и пълен работен ден.

 

Аналогично на предходните 2 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г., работодателите най-често очакват (85.5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62.9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55.2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55.6%) .

Предпочитанията на работодателите относно притежаваните от наетите служители ключови компетентности също повтаря в голяма степен резултата от проучването през август – септември 2018 г. Този път лидерската позиция в предпочитанията на работодателите

 

е за общуването на роден език,

 

а инициативността и предприемачеството са втори. Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18.51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78.4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3 % или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

 

Затруднения при осигуряване на кадри срещат

 

повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години на българския бизнес ще са необходими повече от 22500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души.

 

В индустрията приблизително еднакво е търсенето

 

на специалностите информатика, икономика, администрация и управление. Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори и др.), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло и др.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии, тясно свързани с Индустрия4.0[1], са София-град, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.
Социални услуги за 40 хил. деца

Социални услуги за 40 хил. деца

Възможност за 8 510 безработни хора с трайни увреждания над 29 г. да започнат работа с евросредства
Тристранката не подкрепи по-ниско ДДС

Тристранката не подкрепи по-ниско ДДС

Синдикати и работодатели се обявиха против, предлагат въпросът да се обсъди по-сериозно
Отчетоха най-ниската безработица от години

Отчетоха най-ниската безработица от години

През миналия месец хората без препитание са намалели с 9000 души, спрямо май 2018 г. – с 25 000 души, съобщиха от Агенцията по заетостта
Расте заболеваемостта сред работниците

Расте заболеваемостта сред работниците

Необходими са повече инвестиции здравна превенция, казва Васил Велев
Семеен трудов консултант за безработните

Семеен трудов консултант за безработните

Агенцията по заетостта подготвя старта на нови и подобрени услуги
Близо 19 000 онлайн справки за пенсията

Близо 19 000 онлайн справки за пенсията

Е-калкулаторът на НОИ изчислява прогнозната сума на парите, които ще получават възрастните
Консултират българите в Кипър

Консултират българите в Кипър

Експерти от социалното министерство ще разясняват трудовите и осигурителни права, съобщиха от МТСП
4.5 млн. лв. за заетост на хората с увреждания

4.5 млн. лв. за заетост на хората с увреждания

С тях ще бъдат подкрепени фирмите, които ще им осигурят работа
JOYSTICK – HEALTCARE MANAGAMENT SYSTEM

JOYSTICK – HEALTCARE MANAGAMENT SYSTEM

Как да повишите ефективността на Вашата болница или медицински център? В тази публикация ще ви запознаем с една система, наречена JOYSTICK, зад която стои семейство от клиенти.
2400 души ще започнат работа по програми

2400 души ще започнат работа по програми

За целта са осигурени 8.8 млн. лв., което е с 10% повече от миналата година, каза министър Петков
1 2 3 4 5 ... 23 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019