ВЛАСТ

Гласуват здравния министър в петък

09-11-2017 17:00
За заместници на Кирил Ананиев се спрягат Светлана Йорданова и Бойко ПенковГласуват здравния министър в петък
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Кандидатурата за нов здравен министър в лицето на Кирил Ананиев ще бъде гласувана в Парламента в петък сутринта. С приемането й начело на системата за първи път от години ще застане финансист.
Кирил Ананиев ще е четвъртият здравен министър за тази година. Начело на ресорното ведомство през 2017 г. беше Петър Москов, след него дойде служебният кабинет, в който поста зае Илко Семерджиев, а накрая министър стана проф. Николай Петров.

Изборът на властта - финансист за здравен министър,

не очарова особено лекарското съсловие. Медиците се опасяват, че може да останат неразбрани. Със сигурност обаче финансовата дисциплина в системата ще се затегне, а това е една от целите на управляващите. Заявка за това вече има с бюджета на касата за 2018 г., в който се предлага удължаване с една година на мораториума за финансиране на нови болници, дейности и лекарства.

Дали тези промени ще се запазят в окончателния  

вариант на бюджета ще е първата атестация за това доколко новият здравен министър има подкпрепата на управляващите. Тези мерки бяха предложени от финансовото министерство и дори лично от Ананиев в качеството му на председател на Надзорния съвет на касата. Срещу тях обаче са както опозицията, така и лекарското съсловие, и фармаиндустрията.

Засега официално не е ясно кои ще са новите членове

на екипа на новия министър. Сред тях обаче се очаква да бъдат Светлана Йорданова, която в момента е зам. министър на здравеопазването от квотата на Обединените патриоти, както и д-р Бойко Пенков. Той беше на тази позиция в редица кабинети досега и може да осигури приемственост и продължение в политиките, които бяха започнати в областта на спешната помощ, електронното здравеопазване и ограничаването реекспорта на лекарствата. 

Честите смени на здравния министър

за съжаление не предвещават нищо добро за системата. По този начин хаосът и липсата на контрол в нея се увеличават. Възможностите да се обозначат и проведат политики в дългосрочен план успоредно с това се свеждат до абсолютната нула. Всичко това се случва на фона на все по-нарастващите разходи в системата, очевидната невъзможност на отделяните средства да покрият нуждите на лекарите и болниците, както и да осигурят по-добро здравеопазване на пациентите. Заради това прогнозите на експертите стават все по-мрачни. Въпреки осигуряването на 406.6 млн. лв. повече в бюджета на здравната каса през следващата година съсловието очаква кризата в системата да се задълбочи, а декапитализацията, която се шири от години сред публичните болници, да се пренесе и сред извънболничната помощ. 

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Ананиев е доказан професионалист

Ананиев е доказан професионалист

Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги Колев
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Избраха Ананиев за министър

Избраха Ананиев за министър

Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатите

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил Ананиев
Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ