ЛИЦЕ

Скулпторът на трахеи

25-08-2017 08:10
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Скулпторът на трахеиЗдравната каса направи от лекарите пътекаджии, признава гръдният хирург д-р Цветан Минчев
„Ценя майсторството, професионализма у хората. Вярвам в това, което мога да направя с ръцете и ума си. Не мога да толерирам немaрливия начин на работа и хората, на които не може да се разчита“. Думите са на д-р Цветан Минчев – лекарят, който заедно с екипа си извърши виртуозно впечатляваща операция за имплантиране на трахея. Животоспасяващата интервенция е уникална в света по обем и сложност, защото при нея медиците изрязаха всички засегнати от рак структури – хранопровод, щитовидна и паращитовидни жлези, изградиха изцяло нова трахея от кожа от ръката на пацентката, и я поставиха на мястото й. Жената вече може да диша сама.

Д-р Цветан Минчев е началник отделение по гръдна хирургия в „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“. Роден е в столицата. В рода си няма лекари, така че сам избира да превърне медицината в своя съдба. Разбира се, като всяко дете преди това мечтае да стане пилот, машинист, инженер, автомобилен състезател. „Насочих се към медицината, защото не бях добър в математиката, но това се оказа по-доброто решение“, шегува се докторът. Все пак истината е, че биологията и химията му се отдават повече. Още преди да завърши Медицинския университет в София вече знае, че ще стане хирург. Първото му желание е да специализира кардиохирургия, дори известно време стажува в болница „Лозенец“. Но съдбата е отредила друго и нещата се завъртат така, че се насочва към гръдната хирургия. „Не съжалявам, истина е, че колегите получават по-добри възнаграждения, но при нас е по-интересно“, откровен е той. Отначало работи като военен лекар, след това специализира в белодробната болница „Св. София“, където остава на работа в продължение на 17 години. Тук преминава всички етапи на развитие – като асистент, старши асистент, главен асистент, университетски преподавател.

Благодарен е на учителите си - проф. Данаил Петров и доц. Емил Аструков

„Това са хората, от които съм „откраднал“ най-много в професията“, казва д-р Мирчев. Още след откриването на „Токуда болница“ обаче се мести, заради модерната апаратура и по-добрите възможности за изява и развитие. Оттогава всеки ден прекарва в операционната. Интересите му са най-вече в миниинвазивните техники, но и големите тумори. Работи във всички области на гръдната хирургия, като прави от 3 до 6 операции дневно, в зависимост от обема им.

„В отделението ни се извършват средно по 1 000 операции годишно. От тях близо 80% са миниинвазивни – видеоасистирана торакоскопия, VATS. Използваме всички най-нови методи за диагностика и оперативно лечение на заболяванията на белия дроб, плеврата, медиастинума и хранопровода“, обяснява лекарят. Питам не е ли малко сташничко да се отвори гръдния кош на човек. Той се усмихва и казва, че със сигурност е страшно за пациентите, но за лекаря това е ежедневие. Споделя, че хората реагират различно. Затова запомня за цял живот както сложните операции, така и някои болни. „Пациентката, на която присадихме трахея, със сигурност е от запомнящите се, защото е изключително храбра. Впечатляващ човек!“, обяснява д-р Минчев.  

Разказва, че

още миналата година е искал да извърши имплантиране на трахея 

на друг пациент, който според него е бил подходящ. Тогава са изградили органа, но впоследствие се оказало, че след изрязването на тумора, гръклянът е запазен и имплант не е необходим. „Затова върнахме обратно кожата, която бяхме взели от ръката, извадихме хрущялите, но вече знаехме как може да се извърши имплантацията. Така че, сега имахме и техническата подготовка, и начина, и знанието, и моженето, защото веднъж вече беше разигравано. Бяхме наясно как ще го направим“, споделя лекарят. И обяснява, че при тази операция се преминава през доста етапи, като място за пропуски и рискове има много, но не бива да се допускат грешки, защото последствията са фатални. „Тази операция, като я започнеш веднъж, няма точка на връщане“, убеден е специалистът.

Известно е, че лекарите са в постоянна надпревара с времето, така е и при д-р Минчев. Въпреки това той успява да освободи по няколко часа за близките и приятелите си, а прословутото му чувство за хумор винаги го поставя в центъра на компанията. „Имам приятели и сред пациентите, с някои ходим заедно за риба“, казва лекарят. Основното му хоби обаче е авиомоделизмът. „Правя самолети, коптери, какво ли не. Това е любимото ми забавление и разтоварване. Обичам и да плувам. Това са начините, по които си почивам.

Когато навлязох в кризата на 40-те, започнах да си играя със самолети

Всъщност имам афинитет към тях от малък, това ми беше мечта, но към 40-те сериозно се заех с тази територия. Много е интересно и много приятно“, усмихва се лекарят.

Според него българската здравна система е тотално сбъркана. „Имаме невероятни специалисти, които се справят с много тежки проблеми с помощта на иновативни методи, а в същото време пропускаме заболяванията в начален стадий,“ казва с болка д-р Минчев. Смята, че причините са много. Първо, системата куца. И второ, българинът в медицинско отношение е доста необразован. „Пациентът с рак на хранопровода чака да спре да му минава ракията и тогава чак се обажда на доктора, че има проблем с гълтането. Или пък бучката на гърдата, която си отглежда от две години, изведнъж взела да расте и виж, станала колкото главата ми“, споделя опита си хирургът. Но вината не е само на пациентите. „Има и лекарска небрежност, има случаи дори на некоректно забавяне на пациенти и отчитане на дейност, която не се отнася до основния им здравословен проблем. Например – рак на белия дроб се лекува по 3-4 пътеки за пневмония, правят се бронхоскопии, които не довеждат доникъде, върти се болният, докато минат 5-6 месеца и накрая му казват: „Хайде сега - отивай в София и си намери някой гръден хирург!“. Това е действителността. Има определени болници в някои градове, за които това е практика. Причината е, че здравната каса направи от лекарите пътекаджии.

Нещата трябва да се променят много сериозно, драстично

Лошото е, че и младите колеги също бързо се превръщат в пътекаджии. Просто такава е системата“, категоричен е специалистът. Убеден е, че са нужни драстични промени – да се въведат диагностично-свързаните групи, за които всички министри в началото говорят, но след това ги забравят, защото е необходимо допълнително финансиране, а явно то няма откъде да дойде. За съжаление, не е оптимист, че всичко това ще стане в близките 10 години и здравеопазването ще се подобри. Не смята, че раздържавяването на здравната каса е някаква панацея. „Нямам надежда, че тези промени ще станат за моето поколение. Може след две поколения нещо да се промени, но няма да е скоро“, смята хирургът. Затова, според него, младите хора ще продължат да напускат България. Той самият е останал тук, заради семейството си, заради децата и приятелите. Но дъщеря му, която също е избрала лекарската професия, вече от 10 години работи в Германия. Там е и синът му, който е компютърен специалист. „Той иска да работи тук, но му се налага да пътува непрекъснато между двете държави“, споделя лекарят.


За него самия бъдещето е ясно – ще продължи да оперира

Споделя, че след няколко дни заедно с неврохирурзите на „Токуда“ ще направят поредната тежка операция, този път на млада жена с тумор на гръбнака. „Той е разположен на много неприятно място – между диафрагмата, черния дроб, бъбрека, така че ще се махат прешлени, ще се освобождава гръбначният мозък в гръбначния канал. Надявам се операцията да мине добре и да помогнем на жената, защото е полупарализирана“, казва лекарят. В по-дългосрочен план очаква скоро да бъде извършена трансплантация на бял дроб и у нас. „В „Токуда“ има достатъчно подготвени специалисти от пулмолози, имунолози, гръдни и кардиохирурзи, които могат да направят такава операция, въпросът е това да стане държавна политика“, убеден е д-р Минчев. Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
Будител в бяло

Будител в бяло

Влюбих се в планината още като ученик, от нея разбрах колко красива е родината ни, казва д-р Шеип Панев
Избран от Бог да лекува

Избран от Бог да лекува

Каквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти, казва д-р Илиян Траянов
Личните победи, които се оказват в полза на другите

Личните победи, които се оказват в полза на другите

Успях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
Отличничката сред новите медици

Отличничката сред новите медици

Нищо друго не исках да уча освен медицина, за това много сериозно се готвих, казва Гергана
Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019