Програма

Селективното договаряне на НЗОК се отлага

15-08-2017 15:00
Здравната каса търси вариант парите да следват пациентите по региониСелективното договаряне на НЗОК се отлага
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Въвеждането на селективното договаряне на здравната каса с болниците няма да стартира и през следващата година. Причината е, че тепърва трябва да се изработят критериите за качество, по които лечебните заведения ще се пресяват, обясни здравният министър проф. Николай Петров. Днес той представи програмата на правителството в сферата на здравеопазването до 2020 г.

Селективното договаряне беше дадено като възможност на здравната каса по времето на здравния министър Петър Москов. Идеята беше фондът да сключва договори с болниците, които дават най-голямо качество на услугата в регионите, където броят им е по-голям от потребностите на хората според Националната здравна карта. Целта беше да се изразходва ефективно общественият ресурс на НЗОК, като се гарантира достъпа до медицински дейности навсякъде. Картата обаче, както и самите критерии за подбор, бяха обжалвани във ВАС. Съответно правилата бяха отменени, а окончателното произнасяне на съда за картата предстои. По тази причина до момента възможността на касата за селективно договаряне не беше използвана. Новият екип на здравното министерство има желание да я възстанови, но това ще отнеме доста време, стана ясно днес. „Здравната карта ни трябва, за да определим от колко болници имат нужда в един регион.

Днес могат да са 5-8, утре могат да станат 80

Няма министър, който може да не разреши отварянето им, но ние сме 7 милиона, има ли нужда от нови болници“, заяви проф. Петров. Ако ВАС отмени окончателно здравната карта, тя ще бъде приета отново. „Сегашната върши работа, ако няма рязка промяна в броя на леглата, демографските показатели, няма да има нужда от промяната й“, обясни проф. Петров.

Здравният министър и новият шеф на касата проф. Камен Плочев работят и върху остойностяване на здравеопазването, както и върху смяната на модела за финансиране на болниците. „Първо искаме националните консултанти да ни кажат къде се харчи излишен ресурс. За да кажем колко струва здравеопазването, трябва да знаем колко излишни пари се дават сега“, обясни проф. Петров. След това средствата трябва да започнат да се разпределят по-справедливо между болниците. „Парите трябва да следват пациента, ако той е от Видин, а се е лекувал във Варна, там трябва да отидат и средствата за него“, обясни проф. Петров. В момента повечето средства отиват там, където има най-много лечебни заведения, а не най-голям брой население.


Сред плановете на управляващите е да се махнат и лимитите

на болниците, след като обаче стане възможно обективното и справедливо усвояване на средствата, както и след като се повиши контролът над тях. От здравното министерство, заедно с Лекарския съюз, ще обмислят и методика за остойностяване на лекарския труд. „Заплащането на труда в момента е енигма. Има места, където то е доста добро, а другаде е трагично“, заяви проф. Петров. Според него ниските доходи при медицинските сестри са и в основата на напрежението., която възниква между персонала и пациентите в болниците.

Всички планове на здравното ведомство обаче ще отнемат време, за да се реализират.

* Какво още предвижда програмата на правителството в сферата на здравеопазването – може да видите тук. Отзивите на съсловните организации за нея тук, тук , тук и тук


Правителството не е забравило денталната грижа

Правителството не е забравило денталната грижа

Програма му е сигнал, че нещо може да се случи в здравната сфера, но резките промени не са желателни, предупреждава д-р Николай Шарков

Нужна е подкрепа за разкриване и на аптеки в селата

Нужна е подкрепа за разкриване и на аптеки в селата

Национална карта и работеща електронна рецепта могат да нормализират системата, казва проф. Илко Гетов
Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Дефицит от 3000 фармацевти прави неприложима новата наредба за устройството на аптеките, казва Николай Костов
Здравната система трябва да се либерализира

Здравната система трябва да се либерализира

Приличаме на Алиса в страната на чудесата, която не знае къде иска да стигне, казва Калоян Стайков

Да внимаваме с демонополизацията

Да внимаваме с демонополизацията

Програмата на правителството е добра, въпросът е дали ще се изпълни, казва Милка Василева
Списъците няма да решат проблема с реекспорта

Списъците няма да решат проблема с реекспорта

Нужна е електронна здравна система, само така контролът ще е обективен, смятат от БАРПТ

Идеите на властта за здраве без изненади

Идеите на властта за здраве без изненади

Генерично заместване за лекарствата, дебат за демонополизация и заплащане според качеството, предвижда Кабинетът

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ