Коментар

Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

18-09-2023 06:28
Преди две години общинският съвет гласува да й бъдат привеждани по 300 хил. лв. годишно, той не изпълнява решението, казва Боян МинковКметът спира парите на болницата в Белоградчик
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Съществуването на МБАЛ – Белоградчик е под въпрос. Кредитор е предприел процедура по запориране на сметките й, описване на нейното имущество и изземването му заради дълг от 311 153, 81 лева. Защо се стигна дотук, търсят ли се решения за спасяването й и какви са те. Това попитахме Боян Минков. Той е председател на Общинския съвет.
Общинският съвет ще търси решение да запази болницата в Белоградчик. Всъщност, ние го намерихме преди две години, когато гласувахме от общинския ни бюджет да й бъдат привеждани по 300 хил. лева годишно.

Целта беше поетапно задълженията

да се топят и тя да започне да функционира нормално. Кметът Борис Николов отказа да го изпълни и не привежда никакви пари на лечебното заведение. Затова се стигна и до това положение. В резултат дълговете са 1 млн. 300 хил. лева. От тях малко над 300 хил. лева са на фирмата, която преприема запориране на сметките на лечебното заведение и иска описване и изземане на имуществото.

 

Аз съм сигурен, че ще намерим решение.

 

Предстоят разговори с въпросната фирма –кредитор. Надявам се да постигнем компромис и да не се стигне до затварянето на болницата. Иначе, процесът е необратим. Ако допуснем закриването, а ние сме малък град, повече никога не можем да я отворим. Лечебно заведение е много важно за Белоградчик, защото обслужва четири общини с население около 25 000 души. Не трябва да се допуска хората в тях да останат без здравна грижа и лечение. 

 

Такава крачка е недопустима.

 

Както вече заявих, не по-малък проблем е, че кметът не изпълнява рашението на общинския съвет да привежда финансови средства на лечебното заведение. Законът за местното самоуправление е направен така, че общинските съвети уж са началници на кметовете по места, но при неизпълнение на решенията за тях няма санкции. 

 

Не съществува механизъм, 


по който те да бъдат санкциони. Затова и някои от тях се превръщат в дерибеи и правят каквото си поискат. Можем да уведомим прокуратурата, което и ще направим до дни. Предприемали сме тази стъпка и преди време, тъй като той не е изпълнявал и други решения на общинския съвет, но и това не води до никакъв резултат. Лошото е, че няма как да му повлияем. 

 

Затова по-голямата ми надежда е

 

да намерим общ език с фирмата – кредитор, за да не се пристъпва към крайната мярка. 

През последните години това е четвъртият път, в който болницата се изправя пред затваряне по различни поводи. Сега вече има реална опасност тя да спре да работи – нещо, което е недопустимо.


Асен Василев даде рецептата

Асен Василев даде рецептата

Подкрепям я, но не съм аз човека да искам оставката на здравния министър, каза Бойко Борисов

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Това ще стане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, пред която ще говори изпълнителният директор д-р Валентин Димитров
Пирогов ще съди здравния министър

Пирогов ще съди здравния министър

Иск срещу него ще заведе и уволнения директор на болницата д-р Валентин Димитров
Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Варна няма нужда от още една болница

Варна няма нужда от още една болница

"Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, попитахме проф. Радослав Радев.

Поискаха оставката на здравния министър

Поискаха оставката на здравния министър

Бюджетът не може да става заложник на никого, ако политиката на проф. Христо Хинков не е подкрепена, нека не прави циркове и се оттегли, призова Асен Василев
Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Те ще имат право да съветват хората, как да живеят здравословно и използват лекарствата без риск
Пирогов иска среща със здравния министър

Пирогов иска среща със здравния министър

Болницата се развива добре, не приемаме да научаваме за промени в ръководството от медиите, казват оттам
Решението за Пирогов е мое

Решението за Пирогов е мое

Длъжен съм да предприема мерки като министър, когато финансовата загуба на Пирогов е 31 408 000 и се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година, казва проф. Христо Хинков

Пирогов събаря правителства

Пирогов събаря правителства

Болницата не е нещо дребно, а е институция, има действащ документ, според който се правят назначенията, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
1 2 3 4 5 ... 467 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ