Двоен стандарт

Европа е на две скорости и при храните

28-06-2017 14:16
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Европа е на две скорости и при храните И козметиката ни е пълна със синтетика, предупреждава проф. Донка Байкова
Западна Европа взема българите "за второ качество" - даже, когато ни бърка в джоба в супермаркета. Че шоколадът и колата у нас са "с някак по-друг вкус" се говори отдавна. Но вече за двойния стандарт в колбасите, маслото и соковете, с които ни залива Западът, има и доказателства. Проверката на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) показа сериозни разминавания при някои продукти, които се продават у нас, в Германия и в Австрия.
Извън обидата, че сме "второ качество", има ли и заплаха за здравето ни? Clinica.bg попита известния специалист по диететика проф. Донка Байкова.

Темата отдавна се дискутира и мога да кажа, че в България сме обидени, защото този „двоен стандарт" обикновено е за сметка на хранителната стойност на продуктите и на джоба на българския потребител. Същият проблем наблюдаваме още с перилните препарати и козметичните продукти, които в Германия се правят с биосуровини, а в България най-скъпите кремове са пълни с алтернативни синтетични субстанции. Затова мисля, че ще бъде добра идея да се възползваме от председателството на Европейския съюз през 2018 г. Разчитаме нашият министър да предложи инициатива, към която със сигурност ще се присъединят Словакия, Чехия и Естония, за да се коригира тази несправедливост. Не може един и същ бранд да има различия в съдържанието. Недопустимо е!

Шунката – с  вода

Наличието на повече вода означава, че месният продукт не е преминал завършен технологичен цикъл на производство. Тоест, шунката е седяла в саламурата, в която е трябвало да зрее, и не е имало време да бъде изсушена. За потребителя това означава намалена трайност на продукта и по-бързо разваляне, защото водното съдържание е добра среда за развитие на микрооганизми. Освен това излиза, че купуваме на по-скъпа цена повече вода.


Сиренето – по-бяло и вкусно в Германия


Това е органолептика, тоест окачествяване на продукта по признаците цвят, аромат и вкус. Цветът на млечния продукт обикновено е индикатор за наличието на определени съставки в него. В случая по-жълтото сирене означава, че съдържа повече бетакаротени. Това са жълти пигментни вещества, които в организма се превръщат във витамин А - важен за растежа, важен за зрението и за здравето на храносмилателната и дихателната система, както и на кожата. Би могло да се предполага, че животните, които дават по-жълто мляко, са отглеждани в условия, по-близки до природата, но това са само догадки. В най-общия случай по-белите сирена са по-бедни на бетакаротени.  


Безалкохолните – глюкозо-фруктозен сироп вместо захар


Когато е в дозирано количество, глюкозо-фруктозният сироп не би трябвало да представлява проблем за здравето. Нормално го приемаме с плодове и пчелен мед, но в случая представлява извлек от царевичен сироп с висока калорийна стойност. Използва се като евтин заместител на кристалната захар, при това в доста по-малки количества, тъй като подслаждащата му способност е със 75% по-висока. Рискът за здравето е, че фруктозата не се използва директно за работата на мускулите и на мозъка, а се преработва до глюкоза като източник на енергия в черния дроб, което го натоварва. За сметка на това не се преработва с инсулин и не натоварва инсуларния апарат. Когато обаче с глюкозо-фруктозния сироп надхвърлим 10% от общите калории за деня, организмът ни трансформира този сироп в мазнини, а така повишаваме триглицеридите и всички останали липидни показатели. В това число увеличаваме риска от сърдечно-съдови проблеми, в частност от атеросклероза. При предозиране натоварваме не само черния дроб, но също панкреаса и увеличаваме риска от появата на диабет.


Енергийните напитки – с по-малко кофеин


Това всъщност е за предпочитане, за да не се товарим прекалено много с кофеин. В днешно време хората често предозират приема му с кафе, черен чай и енергийни напитки. А злоупотребата с кофеин води след себе си редица рискови за здравето състояния, сред които свръхвъзбуда, нарушен сън, високо кръвно налягане, учестен пулс и прочие.


Детските храни – разлики в в рапичното олио


Тази мазнина е скъпа. Тя е с добър мастно-киселинен профил и е далеч по-добре в храните да има рапично олио, отколкото слънчогледово. Има по-малко калории и това означава, че децата ни ще бъдат по-елегантни и няма да дебелеят. В Сливенската болница търсят 13 сестри

В Сливенската болница търсят 13 сестри

Най-голяма е нуждата за отделението по пулмология, липсва е 1 лаборант
НЗОК спира временно една от услугите си

НЗОК спира временно една от услугите си

Тя позволяваше на здравноосигурените да проверят какви прегледи и изследвания са отчели лекарите им
Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Твърденията за забавяне и неизпълнени обещания са безпочвени
662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

Парламентът гласува окончателно финансовата рамка на здравното ведомство
Зачестява рака на гърдата при мъже

Зачестява рака на гърдата при мъже

15  вече са преминали лечение в КОЦ Пловдив от 2016 година до сега
Над 1 млн. лв. за 11 проекта в Македония

Над 1 млн. лв. за 11 проекта в Македония

Министър Ананиев присъства на откриването на „Център за ранни интервенции и терапии за деца с нарушения от аутистичния спектър"
Безплатни изследвания в Бургас и Варна

Безплатни изследвания в Бургас и Варна

Мерят нива на пикочна киселина, с цел превенция на сериозни заболявания
Отсрочка за заемите на болниците в Ловеч и Враца

Отсрочка за заемите на болниците в Ловеч и Враца

Правителството удължи срока за издължаването до края на 2021 г.
Закриват дома за деца във Видин

Закриват дома за деца във Видин

Откриват Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания
Резултатите за смъртта родилката ще са ясни до Коледа

Резултатите за смъртта родилката ще са ясни до Коледа

Тройната съдебно-медицинска експертиза все още не е готова, роднините се съмняват в лекарска грешка
1 2 3 4 5 ... 187 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019