Позиция

Доплащането е най-големият ни проблем

05-06-2017 07:25
Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир ХасърджиевДоплащането е най-големият ни проблем
Clinica.bg

press@clinica.bg
Доплащането е част от всяка здравна система, но в България неговите размери отдавна минават нормалните граници. Увеличава ли се този проблем, защо, какви са възможностите за решаването му, попитахме най-потърпевшите – пациентите. Днес ви представяме гледната точка на Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според различни изследвания, над 50% от парите в нашето здравеопазване идват под формата на преки доплащания от болния човек. Ето защо, продължавам да твърдя, че то е най-скъпото в европейските държави - от гледна точка на преките доплащания. Те не са добре регламентирани и съществуват под всякакви форми. Пример за подобно явление е изборът на екип, който е наличен като практика в почти всяко лечебно заведение. При него под една завоалирана форма пациентите трябва да си доплатят определени суми. Други подобни доплащания са избор на стая, на възглавница, на телевизор, за копие на документи... Съществуват всякакви начини, по които се генерират допълнителни приходи в лечебото заведение.

Отделно от това има и ясно регламентирани доплащания – например тези при лекарствата, които се полагат на пациентите по здравна каса. Най-масовите медикаменти за кръвно налягане, за повишен холестерол, които са основната причина за високата смъртност в България, на практика в по-голямата част от случаите се реимбурсират на 25%, останалите 75% са за сметка на болните. Като прибавим към това и напълно нерегламентираните доплащания в плик под масата,

нашето здравеопазване по-скоро е близо до някои от развиващите се азиатски държави

отколкото до която и да била европейска страна. За съжаление, това е и тъжната констатация, която са направили редица международни институции, като ЕК и Световната банка.

Последствията от високите размери на доплащането у нас са пагубни, както за пациентите, така и за самата система. Все по-често наблюдаваме случаи, в които хората трябва да избират дали да си купят лекарство за едно или друго заболяване, защото трябва да доплащат огромни суми, които не могат да си позволят. Човек, поставен пред тази алтернатива, прекъсва лечението, за да може да лекува друго свое заболяване. Ние сме застаряваща нация, а с напредване на възрастта се прибавят нови заболявания, за които хората трябва да се погрижат. Така че, за пациентите това доплащане наистина е пагубно. То води до висока степен на инвалидизация, загуба на работа, до сериозни последствия за цялото семейство и за държавата, която продължава да губи собствените си граждани и работна сила.

За съжаление, цялата ни здравна система сега е насочена не към това как да постигнем по-добри резултат в лечението, а

как да се вържат двата края за хората, работещи в нея

Защото тя е недофинансирана и отговорът на въпроса откъде да дойдат парите, които не достигат в нея, сега се оказва въпросното доплашане, а не трябва да е така. Но заради това доплащането, може би, е най-сериозният ни проблем.

Доказателство е и последният доклад на ЕК за страната ни и препоръките, които се правят в него. Този път сериозно са ни казали точно, ясно, конретно какво трябва да направим. Първо - да се подобри събираемостта от здравни вноски, да се увеличчат парите, които събираме чрез здравните фондове. Пътищата за това са различни, знаем, че държавата все още не плаща всичко, което трябва. Но освен това, може би трябва

да се промени размерът на здравната вноска, ако не е достатъчен сега

Определено е нужно да се намери решение и то в дебат с обществото откъде ще влязат още пари.

Втората препоръка на ЕК е, че трябва да се намалят преките плащания то пациентите. Начинът за това е увеличаване на бюджета за здравеопазване, но не чрез доплащане от хората. Това е много конкретна препоръка от ЕК и то съвсем навреме и на място. Надявам се заявките на управляващите, че ще се работи за развитие на здравноосигурителния модел, да е в посока откъде да дойдат повече пари и как да спрем доплащането. Защото, ако това не се направи, ще имаме нация само от болни хора, не и от работещи. Ако си затваряме очите пред този проблем, България не я чака нищо добро.


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

СЗО: Доплащането в България е високо

СЗО: Доплащането в България е високо

Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер Сила

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Лекари и пациенти са жертва на парите

Лекари и пациенти са жертва на парите

Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав Вълчев
ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Имаме много сигнали за доплащане

Имаме много сигнали за доплащане

Пациенти и лекари сме жертва на липсата на реформи, очакваме ги, казва Пенка Георгиева

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ