ЗАРАЗА

Карантина в трета болница заради шарка

13-04-2017 07:56
Във Варна са на крак, боят се румънските туристи да не донесат морбили по ВеликденКарантина в трета болница заради шарка
Clinica.bg

press@clinica.bg

Трето детско отделение е под карантина в Пловдив заради разрастващата се епидемия от морбили. След педиатриите на „Св. Мина" и университетската „Св. Георги", и тази на „Пълмед" бе поставена под строг режим. А във Варна се боят, че хилядите румънци, които ще празнуват Великден в курортите край морската ни столицата могат да донесат заразата.

Инфекцията се разнася и вътре в болниците, признаха след второто си заседание от Националния координационен съвет към Министерство на здравеопазването (МЗ). Затова болни със съмнение за морбили, както и спешни случаи, ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу шарката или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус, решиха от Съвета.

Заради масовите пътувания през почиваните дни около Великден и рискът инфекцията да се разнесе и извън Пловдивско, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва спешно да издирят хората, които са пропуснали доза от ваксината по медицински противопоказания. Това например са българи, които са били болни от грип в точния момент за имунизация или реимунизация. От Съвета искат тези хора спешно да бъдат ваксинирани.

Междувременно епидемията в Пловдиско всеки ден „пълзи” по малко. Към 11 април 46 са пациентите, за които има съмнение, че са болни от дребна шарка. Досега лабораторно са потвърдени 21 заразени, за други 22 случая се чакат резултати, при двама диагнозата е отхвърлена, а при един – морбилито се е оказало рубеола.

Над две трети от инфектираните са деца до 4 годинки, показват данните на РЗИ–Пловдив. Здравните власти обаче успокояват, че непосредствен риск драмата с издъхналото от морбили бебе на Цветница да се повтори за Великден няма – към момента в Инфекциозната клиника нямат пациенти, при които инфекцията да протича тежко.
Имунизации "на пожар" пък правят във Варна от началото на седмицата. Притесненията, че румънците, които прииждат за празниците, могат да донесат вируса-убиец. Епидемията при северните ни съседи е сериозна - над 4000 са вече болните, а над 20 - жертвите. Варненското РЗИ призовава приоритетно родителите на деца под 5 години да се явят при личния си лоекар за ваксина, а ако нямат такъв - в специалния кабинет на здравната инспекция. По изчисления на експертите, 386 са без имунизация в морската столица. А от РЗИ и РЗОК се заканват, че ще правят съвместни проверки и ще налагат санкции на родителите, които - по една или друга причина, отказват да боцнат децата си срещу морбили, паротит и рубеолола. 


Нов случай на морбили

Нов случай на морбили

Дете от Монтана е настанено за лечение в болницата в Лом, каза проф. Кантарджиев
365 хиляди са се разболели от морбили

365 хиляди са се разболели от морбили

Според СЗО регистрираните случаи на заболяването са се увеличили три пъти само през последната година
800 станаха случаите на морбили

800 станаха случаите на морбили

Вече е прекрачена психологическата бариера, каза проф. Тодор Кантарджиев
Морбили застъпва все повече в София

Морбили застъпва все повече в София

Случаите станаха общо 497, договаряме около 200 допълнителни ваксини за възрастни
Случаите на морбили станаха 66

Случаите на морбили станаха 66

От тях потвърдени официално са 41, отчитат от здравното министерство

Морбили взе 11-та жертва в Сърбия

Морбили взе 11-та жертва в Сърбия

33-годишна жена е починала от бронхопневмония в Клиниката по инфекциозни болести в Ниш
Расте пандемията от морбили в Европа

Расте пандемията от морбили в Европа

Четири пъти повече случаи само за година, заради липса на имунизации, отчита СЗО
30% от децата без имунизация за морбили

30% от децата без имунизация за морбили

Вече са регистрирани 50 смъртни случая в Румъния
Морбили идва през Гърция

Морбили идва през Гърция

Министерство на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус на децата си
Морбили и в съседна Сърбия

Морбили и в съседна Сърбия

Заразени са близо 150 души, 89% от които неимунизирани, предават здравните власти в западната ни съседка
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ