Луди години

БГ учениците: Бира, секс, цигари и стрес

01-02-2017 15:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
БГ учениците: Бира, секс, цигари и стресТийнейджърите прекаляват с пиенето, пушенето, сладкото и лошото настроение

БГ учениците са шампиони по бира и цигари. А първи стъпки в секса тийнейджърите правят на 14 г. Това показват от данните от проучване в 43 страни от Европа, САЩ и Канада. У нас в него са се включили 4796 ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас в 163 училища в цялата страна, представено днес.

40% от 15-годишните момчета в България и 21% от момичетата правят секс, сочат резултатите от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.“. То е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Една трета от децата у нас са правили секс преди да станат на 13, алармират експертите. Макар че се впускат рано в интимните ласки, повече от половината БГ тийнейджъри все пак се пазят. 66% от момчетата и 56% от момичетата споделят, че са използвали презерватив при последния си сексуален контакт. „Любопитен е фактът, че колкото са по-заможни родителите, толкова вероятността децата им да зопачнат да водят ранен полов живот е по-голяма“, коментира данните от проучването доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.

БГ учениците са на „ти” и с цигарите и алкохола.

Момичетата пушат по-често от момчетата

показват данните. Палейки цигара повече от веднъж седмично, те се превръщат в шампионки в проучването. Обратното е с алкохола. 27 на сто от момчетата на 15 не крият, че пият бира поне веднъж седмично, което ни изстрелва в челото на класацията. „При нас самият бит е такъв. Ако проследим дали родителите на тези деца пушат или употребяват алкохол, ще видим, че в много семейства това е допустимо и няма по-строго ограничение към децата”, коментира данните доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН.

Родните тийнейджъри са „отличници” в хапването на сладко и наливането с безалкохолно, показват още данните. Как изглежда менюто им? №1 в списъка са сладкишите с 43,8%, следват зеленчуците с 41,1%, плодовете са трети с 36,7%, а сладките газирани напитки събират 34,5%. Това е причината тийнейджърите да имат проблем с кантара. Всяко четвърто момче има излишни килограми, а при момичетата с наднормено тегло се борят 13 на сто. Девойките обаче са по-упорити в диетите –

всяка трета гладува, за да е хубава

В същото време любовта към спорта се изпарява, щом забушуват хормоните. Големият спад във физическата активност при момичетата е между 11 и 13 години, а при момчетата – между 13 и 15, показва изследването.

Стресът, оказва се, е големият бич за съвременните тийнейджъри. Близо 37 на сто признават, че са изнервени, а всеки трети е в лошо настроение почти всеки ден. Децата се оплакват още и от тормоз в училище. По този показател България отново е в челната десятка. Всяко пето момче е тероризирано в клас, а малко по-малко – 17 на сто от момичетата, признават, че ги тормозят съученици.

Изводите от това проучване трябва да помогнат за подобряването на политиките и поставянето на децата във фокуса на вниманието, коментира данните Мария Хесус Конде, представителят на УНИЦЕФ за България. „Трябва да се работи върху услуги, които са приятелски, да включим младежите във взимането на решения, касаещи собствения им живот, но да им дадем и знание и умения, за да знаят как да решават проблемите си. Ще обсъдим с българското правителство възможността за по-тясно сътрудничество за периода 2018-2022 г. чрез мултисекторен подход”, ангажира се тя. Пак протести срещу закона за социалните услуги

Пак протести срещу закона за социалните услуги

Организират се факелни шествия в големите градове
Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020