Зараза

Извънредна обстановка до 15 юли

24-06-2020 10:32
Clinica.bg

press@clinica.bg
Извънредна обстановка до 15 юлиНяма да има нови или връщане на стари строги мерки, каза министър Кирил Ананиев
Извънредната епидемична обстановка се удължава с още 15 дни-до 15 юли. Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание. Решението на властта се базира на данните за развитието на заболеваемостта от коронавирус у нас през последните четири седмици, мотивира се здравният министър Кирил Ананиев. Toва обаче няма да означава връщане на стари или въвеждане на нови строги мерки. Остава в сила карантирана за завръщащите се от някои държави, маските на закрито, избягването на масови мероприятия и струпване на хора, както и дистанционната работа при възможност. Ще продължат да действат икономическите мерки за този период.

Това е второто удължаване на извънредната епидемична обстановка. Първото бе от 15 юни до 30 юни. Новото предложението се базира на анализ на последните четири седмици, разделен на две части, обясни Ананиев. След 9 юни у нас има значително завишаване на отчетените заразени. Така например за периода 27 май-9 юни, среднодневният брой на установените случаи е 26 души, докато от 10 до 23 юни те се увеличават до 84, което е 3.2 пъти повече. През двата периода обаче има разлика и в броя на тестовете, през първите две седмици те са били 1200 средно на ден, а през втория-2000.

В страната вече има вече 36 лаборатории

към лечебни заведения и здравни инспекции. Това, че все още няма лекарство и ваксина също дава основание за удължаване на извънредната обстановка. "Няма някой в света, който да ни каже кой е правилният подход. Наши критици казват проба, грешка, но целият свят прави това", коментира премиерът Бойко Борисов и изтъкна, че в Русия и Великобритания заведенията ще отворят чак през юли и, нещо, което у нас се случи отдавна. Той припомни за огромното напражение у нас през април и май при по-строгите мерки, които отново бяха най-либерални, в сравнение с други държави. "Отворихме поетапно всичко и помолихме само за едно - да се спазва дисциплина. Бяхме единствените, които дадохме възможност футбол да се играе пред публика.

И тя какво направи тя-струпа се без маски.

Затова има тази рестрикция по 1000 души на сектор, гледам пак не се спазва. И ако това продължават, ще затворим стадионите, както и в Испания, Германия, Франция, Италия. Явно, когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме и дискокотеките, видяхме какво става там. Демокрацията е за дисциплиниранире", каза още премиерът. Той отчете и някои положителни тенденции като увеличаване броя на оздравелите, лекуването на пациентите с най-добрите медикаменти и това, че се правят повече тестове.


Погрешна обаче се оказала прогнозата,

че вирусът ще си отиде през лятото като всеки друг.  "Колко доктори, професори и доценти, казаха, че ще си скъсат дипломите, ако вирусът не отмине през лятото като грип. Не само, че не отминава, но ни заля. Така че да почнат да късат", каза Борисов. За радост броят на оздравелите също расте, а пациентите се лекуват с най-добрите медикаменти, добави той. Не правим, нищо, което да притесни психически хората, не всяваме страх, виждате спряхме и брифингите, а финансово иконномическите мерки ще продължат за този период, завърши Борисов. Истинските болните от КОВИД са тези в реанимация

Истинските болните от КОВИД са тези в реанимация

При пътека от 1200 лв. всеки ще има интерес да хоспитализира колкото се може повече здрави болни, коментира доц. Атанас Мангъров
Работодателите спазват КОВИД мерките

Работодателите спазват КОВИД мерките

Над 5000 проверки е извършила ГИТ, нарушения почти няма, казват оттам

Гърците тестват 3000 на Промахон

Гърците тестват 3000 на Промахон

14-дневната карантината ще е за сметка на съседите ни

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Лекари дават Мангъров на етичната комисия

Върви петиция заради твърдението му, че се хоспитализират пациенти с КОВИД заради цената на пътеката
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

Затварят дискотеките

Затварят дискотеките

Заради скока на заразените с КОВИД няма да има публика и по стадионите
240 нови случая на коронавирус

240 нови случая на коронавирус

Петима са починали, а в болница са настанени 29 души

Рано е за изводи за Ивермектин

Рано е за изводи за Ивермектин

Пандемията от КОВИД-19 засегна всички области, включително и образованието. Kак се отрази това на следването по медицина, ще има ли спад на чужди студенти у нас, вследствие на ограниченията и как ще се развие епидемията, попитахме проф. Марина Мурджева. 
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Двама българи с КОВИД на Тасос

Двама българи с КОВИД на Тасос

Коронавирусът плъзна в пет гръцки курорта
1 2 3 4 5 ... 101 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020