Мерки

6600 медици с 1000 лв. допълнително за април

22-05-2020 15:33
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
6600 медици с 1000 лв. допълнително за априлЗа целта са отделени 9.45 млн. лв., обясни министър Ананиев
Допълнителни възнаграждения за април се очаква да получат общо 6626 лица в размер над 9.45 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП доц. Георги Йорданов за финансовото стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемия. Ананиев поясни, че в тези средства влизат осигуровки и данък общ доход.
„От тези лица 3950 са медицински и немедецински персонал от 59 лечебни заведения на територията на цялата страна като средствата са в размер на 5.5 млн. лв. Другит 2676 души са служители на РЗИ, НЦОЗА и ЦСМП, като парите за тях са 3.9 млн. лв.", допълни още Ананиев.

Министърът увери, че в изпълнение на проекта е предвидено допълнителни трудови възнагражедния да се изплащат на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациентите с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. „За тази цел са разписани ясни, обективно измерими критерии", каза Ананиев.


По последни отчетни данни за март 2020 г.

допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв. са получили общо 3578 лица, в общ размер на 5 297 702 лв., включително лични осигуровки, ДОД и осигуровки за сметка на работодател, информира министърът. От тях 1718 са медицински и немедицински персонал от 37 лечебни заведения на територията на цялата страна в размер на 2 556 196 лв. и 1860 лица служители на РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП в размер на 2 741 506 лв.

Министърът пояснява, че за останалите специалисти в здравния сектор (лекарите и медицинските специалисти от извънболничната медицинска помощ, денталните медици и фармацевтите), които не са включени като възможни получатели на допълнително възнаграждение, са създадени възможности да получават възнаграждения за този период, независимо от намаления прием и временно преустановяване на някои дейности.

„За съжаление, Министерството на здравеопазването

няма нормативно основание да подпомага медиците, вирусоносители и болни с КОВИД -19, както и починалите медици, но в знак на съпричастност в МЗ има инициатива за събиране на дарения за подпомагане на семействата на починалите медици", заяви Ананиев.МТСП ще определя линията на бедност

МТСП ще определя линията на бедност

Тя няма да зависи от икономически показатели, но догодина ще е поне 363 лева
И хълцането се оказа знак за К-19

И хълцането се оказа знак за К-19

Първият случай с такъв симптом е описан в САЩ
Maлките в клас, големите - онлайн

Maлките в клас, големите - онлайн

Учениците от 7, 8 и 12 клас да са в присъствена или смесена форма, предвижда вариант за старт на учебната година в голямо столично училище
Сезонът в Албена спира предсрочно

Сезонът в Албена спира предсрочно

Започна поетапно затваряне на хотелите заради липса на туристи
53 случая, но при малко тестове

53 случая, но при малко тестове

849 пациенти с коронавирус са приети за лечение в болница
Да не връщаме милиони, а болниците да изнемогват

Да не връщаме милиони, а болниците да изнемогват

КОВИД-19 сериозно затрудни работата на здравната система у нас и най-вече на болниците. Приходите намаляха, а разходите се увеличиха. Медиците най-вече в държавните болници, сред които са и областните, водят битка с коварната болест вече шести месец, а пандемията се увеличава. Какво е положението в клиниките, ще издържат ли още дълго, ще ги спаси ли готвеното увеличение на пътеките с новия анекс на рамковия договор, попитахме д-р Васислав Петров. 

134 са новите случаи на КОВИД

134 са новите случаи на КОВИД

3-ма са починали, а 96 са излекувани за последните 24 часа, показва Единният информационен портал
195 са новите случаи на К-19

195 са новите случаи на К-19

За първи път през това денонощие броят на пациентите в реанимациите надхвърли 50 случая
Координатор ще насочва болните с К-19

Координатор ще насочва болните с К-19

Той ще казва къде в столицата да бъдат хоспитализирани пациенти от София-област, съобщиха от МЗ
Криза заради КОВИД и в Добрич

Криза заради КОВИД и в Добрич

В момента болниците в Благоевград могат да поемат натоварването, но лекарите са на предела на силите си, каза областния управител Бисер Михайлов
1 2 3 4 5 ... 120 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020