Защита

Правят въглен за маски от 20 тoна костилки

27-03-2020 06:36
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Правят въглен за маски от 20 тoна костилкиУчените от БАН тестват и филтри със сребърни наночастици, каза проф. Павлина Долашка
Учените от БАН активно работят върху разработките на маски, които да пазят от коронавирус. По техния модел вече е стартирал процесът по производство на активен въглен от 20 тона костилки от кайсии. Съставката е ключова за филтрите на маските, защото има доказан антивирусен ефект, също както и сребърните наночастици, които също са обект на вниманието на учените от БАН. Това разказа за clinica. bg проф. д-р. Павлина Долашка от Института по химия и биофизика на протеини и ензими към Академията на науките.

Изследователите от БАН бяха включени официално от властта в борбата с КОВИД-19. Те разработват математически модели за развитието на епидемията у нас, както и участват в изработката на маски, за които има дефицит в световен план. За да пазят в действителност от зарази, предпазните средства за лице трябва да са с филтър, иначе вирусът минава безпроблемно. В тези филтри пък е ключово да има активен въглен, който е с антивирусно действие и така осигурява защита.

Това е доказано със изследвания на екипите от БАН.

„Няколко варианта на филтри бяха направени. Когато няма филтър,  вирусът пропуска през маската, най-ефикасни се оказаха тези, в които е разположен и активният въглен", каза проф. Долашка. Филтрите вече са тествани в лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" от екипа на проф. Стоян Шишков. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската. Затова и набавянето активен въглед се оказва от такава важност. За целта фирма е предоставила 20 тона костилки и по технология разработена от екипа на проф. Нарцислав Петров от Института по органична химия с Център по фитохимия, вече се произвежда активен въглен. Учените разработват и друг вид филтри със сребърни наночастици, които също имат антивурисен ефект.

Там обаче процесът е в по-начална фаза.

„Работим съвместно с проф. Ани Куюмджиева, предстоят тестове, ще разгледаме по-задълбочено самият ефект и когато сме 100% сигурни в резултатите, ще ги обявим", разказа проф. Долашка. Учените вече са се свързали с бизнеса посредством иконимическия министър Емил Караниколов и производственият процес на маските с активен въглен е задействан. Извънредното положение в страната даде старт и на редица дарения. Не липсват такива и към екипите на БАН. „Две дами Теодора Драганова и Дамара Ашер ни дариха активен въглен и костилки, за което сме благодарни", каза още проф. Долашка. Тя заедно с колегите си разработват и други медицински консумативи като например гел за следоперативни рани, както и екстракти с антионкологичен ефект за някои кожни тумори.498 случая с КОВИД-19, 17 смъртни (ОБНОВЕНА)

498 случая с КОВИД-19, 17 смъртни (ОБНОВЕНА)

Заразените медици са 23, почина 48 годишна жена диагностицирана с коронавирус
Извънредното положение е до 13 май

Извънредното положение е до 13 май

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета на държавата
485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

В болнични условия се лекуват 173-а пациенти, сочат последните данни на Националния оперативен щаб
Върховен съдия с КОВИД-19

Върховен съдия с КОВИД-19

ВАС разпореди дезинфекция на всички помещения, не допускат в съда контактните на заразения
Обичайте вашите близки

Обичайте вашите близки

Послание от медиците в КАИЛ(реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна" - София
Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

За 8 дни броят на заразените се е удвоил, жертвите са близо 54 000
Борисов: Радев да наложи вето, ако счита мерките за нещо лошо

Борисов: Радев да наложи вето, ако счита мерките за нещо лошо

Аз ще изкарам депутатите от ГЕРБ от пленарната зала, допълни министър-председателят в отговор на критиките на държавния глава
Мизерията не е спасение от вируса

Мизерията не е спасение от вируса

Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем, каза президентът Румен Радев
Купуваме над 200 хил. опаковки на лекарства от Китай

Купуваме над 200 хил. опаковки на лекарства от Китай

Хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при терапията за КОВИД-19, казаха от Министерски съвет на заболяването.
Прекомерното медийно потребление ражда паника

Прекомерното медийно потребление ражда паника

60% от хората, потърсили психотерапевтична помощ, са притеснени за икономическите последствия на кризата с Ковид-19, каза психологът Радост Овагимян
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020