Зараза

Спешни мерки заради коронавируса

01-02-2020 14:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спешни мерки заради коронавируса Поставят под карантира пристигащите от Китай и рисковите държави, стана ясно след извънредна среща в МС
Правителството предприема спешни мерки за ограничение на разпространението на коронавуриса. Това стана ясно след извънредна среща в МС свикана от премиера Бойко Борисов. Обявен е код 4-та степен за предупреждение българските граждани да не пътуват в Китай. На летищата в София, Варна и Бургас медицински екипи ще преглеждат пристигащите от рисковите региони и ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. На срещата в МС присъстваха министърът на външните работи Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев и МВР шефът Младен Маринов. През следващата седмица здравните министри на ЕС ще се срещнта в Брюксел, за да вземат мерки на европейско ниво.

Случаите на заразени с опасния вирус непрекъснато нараства и те вече са около 12 000, смъртните случаи - 259, а засегнатите държави са над 20. Затова и правителството засилва мерките за недопускане на корона вируса. 
Всички граждани на летищата в София, Бургас и Варна, които пристигат от Китай или държави, в които има случаи на коронавирус ще бъдат щателно преглеждани от медицински екипи. „Още със стъпването на територията на Република България: на Летище „София" или на Летище „Варна" и „Бургас" ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола", каза министър Ананиев. Ако имат симтоми като например температура ще бъдат насочвани директно към ВМА или определените лечебни заведения във Варна и Бургас. Ако пристигащите от Китай и други рискови държави нямат симптоми, ще бъдат поставени под домашна карантина, като състоянието им ще бъде наблюдавано от личните лекари.

И в двата случая карантината ще е 14 дневна,

обяви здравният министър Кирил Ананиев. Контролът ще бъде денонощен, като в него ще участват медици и служители на "Гранична полиция". За тях са осигурени необходимите предпазни средства като маски, ръкавици, шапки, престилки и т.н. "Убедени сме, че на входа на нашата страна ще се положат всички необходими мерки, за да не се допусне човек, който е носител на този вирус, да влезе на територията на страната", каза още Ананиев.
Външният министър Екатерина Захариева обяви код 4-та степен за предупреждение да не се пътува в Китай. Той важи както за българите на териорията на страната, така и за тези, които са в други държави. Следващата 5-с степен е максимална и тя означава спиране на полетите до Китай. "Имаме готовност да вдигнем до пета степен", заяви министър Екатерина Захариева. 

Трима са българските граждани на територията на Ухан,

които са заявили желание да напуснат. Едното момиче се очаква да остане в Германия 14 дни под карантина. Другите двама граждани рано тази нощ ще излетят от Китай до Франция, а като правителството ще  изпрати "Спартан", за да прибере оттам. Щом пристигнат в България, ще бъдат настанени във ВМА.  "Ако покажат признаци на заболяването още в самолета, ще останат под карантина във Франция", обясни министър Захариева. 
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова да се следват полицейските указания. 
41 нови случая, два от тях при медици

41 нови случая, два от тях при медици

В лечебни заведения са хоспитализирани 147 пациенти с доказан COVID-19
Огнище на КОВИД-19 в болницата в Самоков

Огнище на КОВИД-19 в болницата в Самоков

Инфекцията е установена при 8 от пациентите във вътрешното отделение, съобщи директорът на многопрофилното лечебно заведение д-р Красимира Ковачка
БСП поиска дебат за парите на медиците

БСП поиска дебат за парите на медиците

10 204 служители на първа линия в борбата с коронавируса са получили по 1000 лв. допълнително на месец, отчете Ананиев
Разминавания в е-системата за КОВИД-19

Разминавания в е-системата за КОВИД-19

Различита не са злонамерени и никой нищо не крие, който работи, той греши, каза проф. Тодор Кантарджиев за разминаванията в данните в е-системата за КОВИД-19
Над 600 медсестри са починали от КОВИД в света

Над 600 медсестри са починали от КОВИД в света

Повече от 230 000 са заразените медици, сочат международни източници
Лекарствата за кръвно пазят от тежка форма на КОВИД

Лекарствата за кръвно пазят от тежка форма на КОВИД

Специалистите препоръчват пациентите да не спират лечението си за хипертония, освен ако не е наложително
Отрекоха опасността от хидроксихлорохина

Отрекоха опасността от хидроксихлорохина

Трима от четиримата автори на изследването оттеглиха подкрепата си за оповестените данни
Решават дали да сложат Сърница под карантина

Решават дали да сложат Сърница под карантина

За денонощието у нас има 34 нови случая, системата показва разминаване в броя на починалите
Връщат 14 дневна карантина за пристигащите от Северна Македония

Връщат 14 дневна карантина за пристигащите от Северна Македония

Отпада изолацията за идващите от Босна и Херцеговина и от Черна гора, гласи заповед на министър Кирил Ананиев
Продават спирт за горене, вместо дезинфектант

Продават спирт за горене, вместо дезинфектант

Той крие риск от отравяне, затова ще бъде забранен, твърдят експерти
1 2 3 4 5 ... 84 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020