Нужен е пълен анализ на изнесените данни

16-01-2020 11:17
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нужен е пълен анализ на изнесените данниУправителят на НЗОК все още не е информирал никого писмено за установеното от него драстично различие в цената, каза д-р Даниела Дариткова
Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазаване д-р Даниела Дариткова съобщи, в ефира на БНТ, че управителят на НЗОК все още не е информирал никого писмено за установеното от него драстично различие в цената, на която се е заплащал един и същи медикамент и очакна пълен анализ на изнесените данни.
Казусът с лекарството, което вече дни поддържа напрежението в сектора се разплита. Д-р Дечо Дечев разкри, че това е онкологичният препарат „Пеметрексед", който се използва за лечение на рак на белия дроб. Той е купуван от 29 болници, като 11 от тях са частни. Точно тези 11 лечебни заведения са го взимали на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Станаха ясни и лечебните заведения, които за взимали лекарството на цена от 1063 лева. Според  „Труд" това са УМБАЛ Пълмед, Аджибадем Сити Клиник, МБАЛ за женско здраве Надежда, УМБАЛ Софиямед, МБАЛ Паркхоспитал, МБАЛ Сердика, МБАЛ Централ онко хоспитал, СБАЛО Хасково, МБАЛ Авис Медика, УМБАЛ Дева Мария, МБАЛ Уни хоспитал.

 

И макар, че всеки ден излизат нови

разкрития около случая, д-р Дариткова снощи по БНТ каза, че очаква наистина анализ на цялата ситуация, защото не могат да се правят обобщения от данни, установени за разлика в цената на един медикамент. „В случая - на болниците се плаща само за медикаменти, които се използват за лечение на онкологични заболявания. Всички останали медикаменти влизат в цената на клиничните пътеки. И това, което е установено касае само един лекарствен препарат", уточни тя.

По думите й през 2016 г. поправката

в Закона за обществените поръчки е предложена между първо и второ четене от девет народни представители, от всички политически сили тогава, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Български демократичен център и ДПС, без БСП. „От 92-ма гласували това предложение 91 – са били „за", само един от БСП е участвал в гласуването и той е бил „против". Ако има анализ и предложения от институциите, които са отчели някакъв дефицит от това законодателно предложение, ще се пристъпи към промяна, каза д-р Дариткова.

„Но аз пак искам да подчертая,

че не е редно институциите, които са ангажирани с това да контролират как се харчат средствата в здравеопазването, да си говорят през медиите. И затова държа наистина институционално да се комуникира и очаквам анализ конкретен от НЗОК, който да подкрепи разбира се промяна, за да сме сигурни, че именно това е причината за тези драстични разлики в цените, или пък има някакъв друг проблем", допълни д-р Дариткова.Още една лаборатория за PCR в Пловдив

Още една лаборатория за PCR в Пловдив

До дни започват да правят тестове за КОВИД и в УМБАЛ-Пловдив
МС изсипа още антикризисни милиони

МС изсипа още антикризисни милиони

Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
Варна планира нова инфекциозна болница

Варна планира нова инфекциозна болница

Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020