Призив

СЗО: Увеличете цените на цигарите

04-12-2019 15:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО: Увеличете цените на цигарите Всеки 10% повишение доказано водят до 3% намаление на потреблението, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН
Да се повишат акцизите на цигарите и да се намали пушенето в България. За това призоваха наши и чужди експерти по време на международната конференция "Повишаване акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаване на незаконната им търговия, като част от политиките за подобряване на общественото здраве в България". Събитието се проведе под патронажа на Офиса на Световната здравна организация в България.
Очаква се преждевременните смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето, в България да бъдат от 1 милион до 2. 1 милиона, като този брой може да се увеличи при липса на по-силни политики, подчерта Офисът на СЗО в България в писмено обръщение до участниците в конференцията. СЗО подчертава още, че чл. 6 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) определя мерките за цените и данъците като ефективно и важно средство за намаляване на потреблението на тютюн.

 

"Борбата за здравето на хората е грижа не само на МЗ,

 

а и на всички структури, които са ангажирани с обществото, а и на самото общество", заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която откри конференцията. Тя изрази надежда за последващ дебат на институционално ниво. За конкретни препоръки и решения настоя и проф. д-р Татяна Хубенова - Председател на Съюза на икономистите в България. Повишаването на цената на тютюневите изделия е най-мощният инструмент за намаляване на тютюнопушенето в България и използването му е "патриотичен дълг" на МЗ, на правителството и държавата, заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

 

Всеки 10% увеличение на цените на цигарите, доказано

 

водят до 3% намаление на потреблението, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН, който представи изследване на Коалицията за живот без тютюнев дим на ефектите от повишаването на акцизите на тютюневите изделия в България. Необходимо е рязко повишение на размера на акциза - средно с около 50 ст. на кутия цигари, като се създаде механизъм, с който тези пари да се използват в подкрепа на общественото здраве, заключи Буюклиев.

Увеличението през 2008-2011 г. на цените на цигарите в България със 75% доведе до намаляване на консумацията с 37% и постави източноевропейски рекорд, припомни д-р Константин Красовски, консултант на СЗО по въпросите на данъчните и акцизни политики относно тютюневите и свързаните с тях изделия. Той определи политиката за данъчно облагане на тютюневите изделия като много успешна за общественото здраве.

 

По-добро разбиране на специфичните национални черти

 

на употребата на тютюневи изделия за по-ефективни мерки за контрол на тютюна препоръча икономистът Димитър Събев. Освен мерките, които България е задължена да изпълни от РККТ, да има насочени и меки мерки, които да убедят най-богатите, че пушенето не е престижно, настоя той.

РККТ налата елиминиране на всички форми на незаконна търговия с тютюневи изделия като основен компонент на контрола върху тютюна. За целта България следва да ратифицира и Протокола за ограничаване на незаконната търговия с тютюневи изделия, подчерта д-р Маша Гавраилова, старши експерт на Коалиция за живот без тютюнев дим. Страната е сред последните 6 членки на ЕС, които не са се присъединили към Протокола. Нужно е създаване на междуведомствена работна група, която да оглави процеса към присъединяването на страната към този важен документ, заяви Гавраилова.

 

"Важно е да се знае, че корелацията между цените

 

на тютюневите продукти и тяхното предлагане на незаконния пазар е ограничена, а цифрите и статистиките зад нея обслужват интересите на тютюневата индустрия", посочи Николета Арнаудова, старши експерт на европейската мрежа Smoke Free Partnership в Брюксел. Държавата да повиши цените, като предприеме необходимите мерки, така че постигнатите през последните години рекордно ниски нива на незаконна търговия с тютюневи изделия да се задържат, настоя Гешанова.

Ефективното спазване на забраната за пушене на обществени места ще подобри икономическите параметри на държавата и здравето на хората, подчерта при откриването зам.министър Йорданова.СЗО с контра маркетинг на тютюна

СЗО с контра маркетинг на тютюна

Здравната организация призовава публичните личности да развенчаят заблудите, които привличат все повече млади хора към модерни продукти за пушене
Мобилно приложение за сигнали за пушене

Мобилно приложение за сигнали за пушене

Стартира дарителска кампания за създаването му, целта е оплакванията да се подават възможно най-бързо
60 млн. по-малко пушачи в света за 18 години

60 млн. по-малко пушачи в света за 18 години

СЗО за първи път отбелязва спад в броя мъже подвластни на вредния навик, жените в Европа изостават в скъсването с вредния навик
МЗ: Спрете цигарите от днес

МЗ: Спрете цигарите от днес

Кампанията е подкрепена от лекаря и актьор Наум Шопов, прегледи и консултации за отказване от вредния навик през ноември
За година-две организмът се чисти от вредата на цигарите

За година-две организмът се чисти от вредата на цигарите

Лекари от Болница „Тракия" отказват тютюнопушенето в името на здравето и добрия пример
„Тракия

„Тракия" с акция срещу тютюнопушенето

Болницата ще помага на лекарите да спрат вредния навик, който у нас вече е епидемия с опасни размери
Проучват по-вредни ли са е-цигарите от обикновените

Проучват по-вредни ли са е-цигарите от обикновените

Изследва се дали не са по-опасни от обикновените, поради особеностите на самото устройство, казват от НЦОЗА
Не сме удовлетворени от промените за пушенето

Не сме удовлетворени от промените за пушенето

Депутатите гласуваха на второ четене поправки в Закона за здравето, касаещи режима по спазване на забараната за пушене на обществени места. Те обаче са в доста по-тесен обхват от предложените миналата година изменения от страна на МЗ, които си останаха само на ниво проект за обществено обсъждане. Как ще се отразят приетите поправки на контрола по спазване на забраната за пушене на закрито, достатъчни ли са те и какво още е необходимо попитахмне д-р Маша Гаврилова. Тя е председател на Сдружение „България без тютюнев дим".
Сан Франциско забрани е-цигарите

Сан Франциско забрани е-цигарите

Традиционните тютюневи изделия "ще останат незасегнати от това законодателство, въпреки че всяка година убиват 40 000 калифорнийци, казват производителите
България не спазва забраната за спонсорство на тютюна

България не спазва забраната за спонсорство на тютюна

Това показва проучване на коалиция „България без дим", правят междуведомствена работна група по въпросите за пушенето
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020