Това се случи в навечерието на Европейския ден на донорството на 12 октомври
Над 30% от децата без добър контрол на диабета, казва доц. Радка Савова
40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас са двойно повече
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда
10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Инжекции помагат при диабетна макулопатия
Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Инжекции помагат при диабетна макулопатия
Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?
Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?
Досега няма намерен медикамент за РА, което завинаги да го излекува, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница За деинституционализацията при децата се говори вече около 10 години. Очаква се през 2021 г. процесът да е приключил и всички подрастващи да са изведени от сегашните домове, за да живеят и да се развиват в по-добри условия. Същата реформа се предвижда и за възрастните хора с увреждания. На каквъв етап е тя, какви са плановете на социалното министерство, какви са проблемите в сегашните специализирани институции и как ще се гарантира по-добрата грижа за хората, попитахме Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
Кой първолак има право на финансова помощКой първолак има право на финансова помощ
Заявления се приемат до средата на октомври, напомнят от Агенцията за социално подпомагане
Жизненоважно е изплащането на надлимитната дейностЖизненоважно е изплащането на надлимитната дейност
Настояваме за адекватно увеличаване цените на клиничните пътеки през 2020 година
Феята на зъбкитеФеята на зъбките
В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
ВМА обучава лекари от Северна МакедонияВМА обучава лекари от Северна Македония

Военни лекари от Република Северна Македония преминаха двуседмичен курс по авиационна медицина във Военномедицинска академия. Обучението е съгласно План за двустранно военно сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, съобщиха от ВМА.

По време на курса беше направено въведение в авиационната медицина – с всички основни особености на тази медицинска специалност, която е мултидисциплинарна и има много специфики за хората, пребиваващи в атмосферата.

 

Тук не става дума само за пилоти,

 

но и за техническия персонал, както и за пасажерите, които ползват тази транспортна система, коментира професор Любомир Алексиев от Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина.

 

В края на курса посетиха и Авиобаза „Враждебна", където се проведе практическо запознаване с авиационна техника и симулатори за обучение. Направена бе демонстрация на медицинска евакуация в наземно базиран самолет C-27J Спартан.

По време на занятието бе изтъкнато перфектното сътрудничество между екипите на ВМА и Военновъздушните сили в редица животоспасяващи акции, допълват от ВМА.

Кучетата удължават живота на собственика сиКучетата удължават живота на собственика си
Това показват данните от две нови изследвания, съобщи в. Дейли мейл

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019