донорство

Спад в готовността за донорство (ОБНОВЕНА)

05-11-2019 11:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Спад в готовността за донорство (ОБНОВЕНА) У нас няма крайни противници, негативните нагласи са основно заради страхове и липса на информация, показва проучване, поръчано от МЗ
Готовността за донорство у нас бележи спад от около 40 през 2006 г. до 35% през 2019 г. при средно за ЕС 53-55%. Въпреки това крайни противници на донорството и нас няма, а основните причини за нагласите се коренят в липсата на достатъчно информираност и страховете на хората. Това показва проучване на "Алфа Рисърч" за отношението на българите към трансплантациите и донорството, поръчано от МЗ.
Поводът е стартът на кампанията "Да! За живот", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Проучването показва слаба информираност желание да се говори по въпросите за донорство в семейството и в най-близкия приятелски кръг. 77% от разговарялите по темата у дома са склонни да дадат съгласие за донорство на органи. Мнозинството от анкетираните са категорични – 74%, че е необходима повече информация по тези въпроси. 5.2% са категоричните противници, които смятат, че такава информация само излишно би травмирала хората.

 

Напредъкът на съвременната медицина

 

кара все повече хора да се доверяват на възможностите и успеха на трансплантациите. 74.1% казват, че ако им се наложи – на тях или на техен близък – биха търсили възможност да им бъде направена трансплантация. Едва 8% са категорични, че не биха прибягнали до подобна възможност. Същевременно, към момента, 35.2% декларират съгласие да станат донор на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край. Аналогична е картината, когато въпросът се постави за съгласието близък починал роднина да стане донор на органи. 31.7% декларират подобно съгласие.

 

Проучването показва, че в обществото са налице

 

минимални негативни нагласи към донорството на органи по принцип – едва 3.8% са срещу него. Затова според социолозите причините за ниското съгласие за донорство се коренят в страхове, липса на информираност и мотивация към съпричастност. Основна бариера за донорството е страхът от злоупотреба, породен от недоверието към медицинските екипи, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия съответният човек да бъде спасен. 57.3% посочват именно тази причина като най-значима според тях за отказ от донорство.

 

На следващо място се нареждат по-ирационални мотиви.

 

42% смятат, че хората се страхуват „да не предизвикат съдбата", а други 34% са на мнение, че „хората не искат да мислят за фатални неща" – затова нито разговарят по темата, нито дават съгласие за донорство. Макар и на последно място, не трябва да се пренебрегва и делът на хората (18.4%, т.е. практически почти всеки пети), които свързват отказа с морално-религиозно причини. „Колкото по-ниско е образованието на анкетираните, техният социален статус и в колкото по-затворени общности живеят, толкова повече нараства значението на суеверната вяра в „предизвикването на съдбата" и нежеланието да се мисли и говори по въпросите на донорството", сочат изводите от изследването.

 

Сред позитивните мотиви също има висока степен

 

на съгласие. 58% от анкетираните виждат в донорството всичко хуманност, морален дълг, желанието да се даде шанс за живот на друг човек . Незначителен е делът 4.7%, които виждат в трупното донорство финансови причини. Малко под една трета разглеждат този въпрос от гледна точка на реципрочността – разбирането, че и на техен близък може да се наложи трансплантация 29%. Независимо от факта, че в българското законодателство е регламентирано изрично да се декларира отказът от донорство, а не съгласието за него, 51.3% от българите са на мнение, че трябва да бъде точно обратното – хората сами да декларират желанието си за донорство.

 

Едва 3.8% смятат, че изобщо не е редно да има донорство

 

на органи. В тази връзка министър Кирил Ананиев обясни, че темата трябва ли да се промени законодателството ни в това отношение ще бъде обект на широк дебат. Социолозите обобщават, че у нас липсват крайни негативни нагласи. Което означава, че увеличаването на донорството трябва да се търси не в преодоляването на негативизма към процеса по принцип, а в информираността, намаляването на страховете и в създаването на мотивация към солидарност. В момента 1151 души у нас чакат за трансплантация. От началото на годината са направени 32 от трупен донор и 12 от жив, отчете здравният министър.

 

Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната

 

ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, стана ясно още от думите на Ананиев. Той подчерта, че липсата на органи, не само в България, но и в световен мащаб, е водещ проблем. Броят на отказите, които получават координаторите по донорство по места от близките на пациенти в мозъчна смърт, расте. Затова в рамките на тази кампания усилията на МЗ са насочени към предоставянето на максимално ясна и подробна информация какво представлява донорството на органи, кога може да се случи то, при какви условия.

 

Сред мерките на МЗ е и изготвянето на национална програмаза насърчаване на донорството и подпомагане е на финален етап, каза още здравният министър. За координаторите се планират стимули, включително и финансово, за да се насърчи подаването на повече донори, каза още здравният министър. В момента донорските бази получават до 5000 лв. за поддържането на пациент в мозъчна смърт преди трансплантация. Основните трудности при тях са свързани с организацията , натовареността и недостига на анестезиолози, каза от своя страна директорът на агенция „Медицински надзор" Росен Иванов. Затова се планират обучения и подобряване на организацията.

 

 

Отпечатаха 50 000 донорски карти

 

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!" пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта". Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg

 Да можеш да дариш кръв е привилегия

Да можеш да дариш кръв е привилегия

Пациентите сами да си осигуряват донор при нужда от преливане е вредно и нерегламентирано, казва Стефка Попова-Лазарова
Първи трансплантации след К-19

Първи трансплантации след К-19

Реципиенти са 49 годишен мъж и момиче на 18 години, медиците присадиха сърце и черен дроб
Трансплантациите на трупчета заради К-19

Трансплантациите на трупчета заради К-19

Страхът и натоварването около пандемията възпрепятстват донорските ситуации, казват специалистите
Нова битка за живот

Нова битка за живот

След успешната белодробна трансплантация, 29-годишната Илияна разбира, че има онкологично заболяване
Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Ще се организират семинари, работни срещи и конференции между двете страни
„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

Целта е намиране на подходящи донори за Михаела Димитрова от гр. Перник
Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска" мъж и жена получиха нови бъбреци, в болница "Лозенец" пък мъж получи черен дроб
Първа донорска ситуация за 2020 г.

Първа донорска ситуация за 2020 г.

Tя е реализирана в Плевен, жена на 36 г. е изпаднала в мозъчна смърт, а близките й дават съгласие органите й да бъдат трансплантирани
Нова донорска ситуация в Плевен

Нова донорска ситуация в Плевен

63-годишен мъж от Плевен дава шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, казаха от ИАМН
51% от българите готови да станат донори

51% от българите готови да станат донори

МС прие Националната програма за насърчаване на трансплантациите до 2023 г
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020