календар

Безплатни прегледи за болест на Паркинсон

04-11-2019 17:10
Clinica.bg

press@clinica.bg
Безплатни прегледи за болест на ПаркинсонВодещи специалисти консултират по график в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора
Хората с установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатни прегледи при водещи невролози от 4 ноември до края на месеца. България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от здравната каса. Това съобщи акад. проф. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП „Св. Наум". Кампанията ще се проведе в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.
„В България пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 г. – 5 г. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. У нас е малко повече", обясни акад. проф. Миланов. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето, несръчност на едната ръка също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходене, уточни акад. проф. Миланов.

 

„Депресията, особено когато

се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон", каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска", зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсонова болест.

Кампанията „Върни си контрола над паркинсона" е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага.

За пациентите е много важно

да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот. Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно, периодът без симптоми е само 2 часа дневно и търпи поне 1 час обезпокоителна дискинезия дневно.

„Когато приемите на стандартните лекарства под формата на таблетки станат над 4 на ден, това е белег, че с този вид лечение трудно ще се справим. Тогава идват на помощ съвременните лечения, които дават възможност за нов начин на живот на пациентите, с равномерна доза лекарство през денонощието, подавана директно", обясни акад. Трайков.


„Става дума за съвременните терапии

при болестта на Паркинсон, които се заплащат от НЗОК вече 10 г. Става дума за вливания на лекарството, дозирано от компютър, чрез помпичка директно в дванадесетопръстника. Изкуството е да се настрои необходимата индивидуална доза за пациента", каза акад. Миланов. Той обобщи експерименталните иновативни подходи в лечението на Паркинсона, по които се работи в момента – насочен ултразвук, чрез който се унищожава определено ядро в мозъка, и ваксина.

Акад. Миланов и акад. Трайков подчертаха, че достъпът на пациентите от цяла България до водещите центрове в лечението на паркинсоновата болест е свободен и гарантиран. В УМБАЛНП „Св. Наум" и в Александровска болница всеки пациент може да дойде за преглед и консултация всеки работен ден, със или без направление от здравната каса. „Никога не е връщан пациент", увери акад. Миланов.Безплатни прегледи за ендометриоза в Шейново

Безплатни прегледи за ендометриоза в Шейново

Те ще се проведат в рамките на Световния месец на борба със заболяването
МУ-Плевен и УМБАЛ Св. Марина в подкрепа на пациентките с ендометриоза

МУ-Плевен и УМБАЛ Св. Марина в подкрепа на пациентките с ендометриоза

България за първа година ще участва в светованата инициатива чрез организиране на поход
Скрининг за глаукома в Александровска

Скрининг за глаукома в Александровска

Специалистите от Клиниката по очни болести ще преглеждат безплатно
300 милиона души живеят с редки заболявания

300 милиона души живеят с редки заболявания

Всяка година последният ден от месец февруари се посвещава на тях
Кампания  „Заедно за надежда“  продължава

Кампания „Заедно за надежда“ продължава

Сега в Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград
„Първи грижи за новороденото” в  Пловдив

„Първи грижи за новороденото” в Пловдив

Екипът на УМБАЛ-Пловдив канят бъдещи родители на среща-демонстрация
Поклонението пред Докторския паметник отменено

Поклонението пред Докторския паметник отменено

Решението е на ръководството на БЧК и е съобразено с препоръките на Националния кризисен щаб срещу разпространението на коронавируса
„Добрата дума лекува“ влиза в УМБАЛ „Свети Георги“

„Добрата дума лекува“ влиза в УМБАЛ „Свети Георги“

Изложбата е част от Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева
В ИСУЛ прилагат иновативния „Подход на Рьотингер“

В ИСУЛ прилагат иновативния „Подход на Рьотингер“

Проф. Кинов и проф. Хайнц Рьотингер ще извършат демонстрационно ревизионно ендопротезиране на тазобедрената става
Мобилни пунктове за стари лекарства в ход

Мобилни пунктове за стари лекарства в ход

На 21 февруари опасни отпадъци ще се събират в район „Витоша"
1 2 3 4 5 ... 115 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2020