календар

Безплатни прегледи за болест на Паркинсон

04-11-2019 17:10
Clinica.bg

press@clinica.bg
Безплатни прегледи за болест на ПаркинсонВодещи специалисти консултират по график в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора
Хората с установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатни прегледи при водещи невролози от 4 ноември до края на месеца. България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от здравната каса. Това съобщи акад. проф. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП „Св. Наум". Кампанията ще се проведе в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.
„В България пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 г. – 5 г. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. У нас е малко повече", обясни акад. проф. Миланов. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето, несръчност на едната ръка също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходене, уточни акад. проф. Миланов.

 

„Депресията, особено когато

се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон", каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска", зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсонова болест.

Кампанията „Върни си контрола над паркинсона" е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага.

За пациентите е много важно

да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот. Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно, периодът без симптоми е само 2 часа дневно и търпи поне 1 час обезпокоителна дискинезия дневно.

„Когато приемите на стандартните лекарства под формата на таблетки станат над 4 на ден, това е белег, че с този вид лечение трудно ще се справим. Тогава идват на помощ съвременните лечения, които дават възможност за нов начин на живот на пациентите, с равномерна доза лекарство през денонощието, подавана директно", обясни акад. Трайков.


„Става дума за съвременните терапии

при болестта на Паркинсон, които се заплащат от НЗОК вече 10 г. Става дума за вливания на лекарството, дозирано от компютър, чрез помпичка директно в дванадесетопръстника. Изкуството е да се настрои необходимата индивидуална доза за пациента", каза акад. Миланов. Той обобщи експерименталните иновативни подходи в лечението на Паркинсона, по които се работи в момента – насочен ултразвук, чрез който се унищожава определено ядро в мозъка, и ваксина.

Акад. Миланов и акад. Трайков подчертаха, че достъпът на пациентите от цяла България до водещите центрове в лечението на паркинсоновата болест е свободен и гарантиран. В УМБАЛНП „Св. Наум" и в Александровска болница всеки пациент може да дойде за преглед и консултация всеки работен ден, със или без направление от здравната каса. „Никога не е връщан пациент", увери акад. Миланов.Европейска седмица на спорта у нас

Европейска седмица на спорта у нас

Между 23 и 30 септември всички софиянци могат да се включат в нея

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Близо 100 хиляди са засегнатите от коварната болест в България
Честит  празник!

Честит празник!

Денят е посветен на Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов
Волейбол в подкрепа на мъжете с рак

Волейбол в подкрепа на мъжете с рак

В турнира ще участват шест отбора, събитието е част от инициативата "Toй е"
Семинар за аутизъм в София

Семинар за аутизъм в София

Обучението ще се проведе на 18 и 19 септември от Maude Le Roux

Фондация помага финансово на млади лекари

Фондация помага финансово на млади лекари

Официалното откриване на инициативата е на 22 септември в Пловдив
Рестарт на медицинските конгреси

Рестарт на медицинските конгреси

След паузата, която наложи пандемията, лекарите отново тръгнаха традиционните си научни конференции
Безплатни прегледи за Деня на София

Безплатни прегледи за Деня на София

На 17 септември пациентите могат да посетят специалисти по АГ, ортопедия, урология, УНГ и други
БЧК с урок по безопасно шофиране

БЧК с урок по безопасно шофиране

Поводът е Европейският ден без загинали на пътя, който отбелязваме на 16 септември
Кръстовден е!

Кръстовден е!

Днес се прави поклонение на Светия Христов кръст, спазва се строг пост
1 2 3 4 5 ... 119 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020