решения

Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страстите

01-11-2019 15:13
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страститеД-р Дечев предложи те да се увеличат, заради мерките по информационната сигурност
Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страстите по време на обсъждането на проекто бюджета на фонда от Надзорния съвет. Ябълката на раздора се оказаха 12 млн. лв. Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев предложи тази сума да бъде записана по перото за разходите на касата, за да се гарантира информационната сигурност. От МЗ пък са поискали 12-те милиона да отидат за болнична помощ. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на касата.
В проекто бюджета на НЗОК за 2020 година за издръжка на административни дейности са предвидени 24 милиона лева. Те са два пъти повече, спрямо средствата, с които разполага касата сега. От стенограмата на НЗОК става ясно, че пътят на 12 милиона лева от перо в перо, повдига много проблеми, един от който е каква ще е съдбата на таксата, която плаща касата на НАП.

 

Единственото разминаване

в предложението на касата и в становището на министъра на здравеопазването е свързана с разходите за издръжка. От НЗОК предлагат 12 милиона лева повече в това перо, а МЗ предлага друго. „Тези 12 млн. лв. от разходите за издръжка да преминат към разходи за болнична медицинска помощ. Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са това, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове по тях", казва зам.-министърът Жени Начева.

Управителят на Касата категорично

заяви, че с 12 млн. лв. Касата може да поеме разходите по съдебните дела, но са нужни още 12 милиона за да може да се гарантира информационна сигурност на фонда. „Искам да Ви уведомя, че липсата на такова увеличение, каквото се предлага, ще доведе до невъзможност за реализиране на мерки за обезпечаване на сигурността на информацията. Това са препоръки на ДАНС във връзка със сагата, която стана с НАП. И тези 12 млн. лв. увеличение са именно в тази посока, не за нещо друго", каза д-р Дечо Дечев. Освен това той добави, че хората, които работят в Касата са изключително ощетени от към заплащане, съобразно действащият Класификатор на длъжностите. „Защото искаме да увеличаваме на сестри, искаме да увеличаваме на лекари, а на хората, които работят тук и на които постоянно им се прехвърлят дейности и ангажименти, никой не подсказва, че трябва да бъдат увеличени възнагражденията.

Така че да ме извинявате от МЗ,

но за пореден път публично исках да го кажа, и искам това да се запише, че съм категорично против и че с действията си министър Ананиев персонално подлага на риск съществуването на ефективността на контрола и е пряко негативно отношение към целия екип, който работи в касата", каза д-р Дечев. Представителят на БСК проф. Григор Димитров, предложи друго решение на проблема.

Да отпаднат средствата, които НЗОК плаща на НАП

за събиране на здравноосигурителни вноски, в размер на 5 млн. и 600 хил. лв. „Това е безобразие. От 16 години се прави предложение за това, НОИ плаща ли събирането на вноски? Не. Защо ние ще плащаме?", каза проф. Димитров. И предложи парите от таксите за НАП да се прехвърлят към издръжката на касата. „Искам да Ви кажа, че като представител на обществената квота, ще направя всичко възможно да отпадне това плащане, тъй като не е нормално да се отделят средства за издръжка на НАП от здравни вноски. Направил съм сметка за 15 години. Тези средства не са по малко от 50 млн. лв.", категоричен бе проф. Димитров.

Идеята бе подкрепена и от синдикатите

д-р Иван Кокалов, заяви че и работниците не са съгласни с парите за здраве да се плащат такси.„ Аз не знам вече ние здравна каса ли сме, социална каса ли сме, инвалидна каса ли сме, изобщо каква сме. На всичкото отгоре винаги съм твърдял и съм искал хората да бъдат стимулирани, не само в Централно управление, а и в регионалните каси, защото ние имаме глад за кадри. И виждаме какви материали идват и от РЗОК, защото вече няма хора, които да работят за такива заплати. И е редно също да се помисли за тяхното стимулиране, докато има финикийски знаци то става с пари, т.е. ние първо трябва да направим тези места атрактивни, за да идват много хора, а тези, които са - да ги задържаме.

Аз доколкото си спомням, тук в годините

бях шашнат, че има доктори, които работят в РЗОК и заплатите им бяха 600 – 700 лв. Извинявайте, по-ниски даже от тези, които искаме за сестрите", каза д-р Кокалов. На финала всички се обединиха да се въведе един нов ред под разходите за издръжка за административни дейности, в който де е записано „ в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания" – 12 млн. лв.Още една лаборатория за PCR в Пловдив

Още една лаборатория за PCR в Пловдив

До дни започват да правят тестове за КОВИД и в УМБАЛ-Пловдив
МС изсипа още антикризисни милиони

МС изсипа още антикризисни милиони

Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
Варна планира нова инфекциозна болница

Варна планира нова инфекциозна болница

Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020