решения

Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страстите

01-11-2019 15:13
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страститеД-р Дечев предложи те да се увеличат, заради мерките по информационната сигурност
Разходите за издръжка на НЗОК нажежиха страстите по време на обсъждането на проекто бюджета на фонда от Надзорния съвет. Ябълката на раздора се оказаха 12 млн. лв. Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев предложи тази сума да бъде записана по перото за разходите на касата, за да се гарантира информационната сигурност. От МЗ пък са поискали 12-те милиона да отидат за болнична помощ. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на касата.
В проекто бюджета на НЗОК за 2020 година за издръжка на административни дейности са предвидени 24 милиона лева. Те са два пъти повече, спрямо средствата, с които разполага касата сега. От стенограмата на НЗОК става ясно, че пътят на 12 милиона лева от перо в перо, повдига много проблеми, един от който е каква ще е съдбата на таксата, която плаща касата на НАП.

 

Единственото разминаване

в предложението на касата и в становището на министъра на здравеопазването е свързана с разходите за издръжка. От НЗОК предлагат 12 милиона лева повече в това перо, а МЗ предлага друго. „Тези 12 млн. лв. от разходите за издръжка да преминат към разходи за болнична медицинска помощ. Мотивите за намаляването на разходите за издръжка в полза на разходите за здравноосигурителни плащания са това, че всички разходи, които са поемани за оперативната издръжка на институцията, би следвало да се оптимизират до и под нивата на настоящата година, като единственият фактор, върху който не може да се въздейства, е свързан със съдебните дела и изпълнителните листове по тях", казва зам.-министърът Жени Начева.

Управителят на Касата категорично

заяви, че с 12 млн. лв. Касата може да поеме разходите по съдебните дела, но са нужни още 12 милиона за да може да се гарантира информационна сигурност на фонда. „Искам да Ви уведомя, че липсата на такова увеличение, каквото се предлага, ще доведе до невъзможност за реализиране на мерки за обезпечаване на сигурността на информацията. Това са препоръки на ДАНС във връзка със сагата, която стана с НАП. И тези 12 млн. лв. увеличение са именно в тази посока, не за нещо друго", каза д-р Дечо Дечев. Освен това той добави, че хората, които работят в Касата са изключително ощетени от към заплащане, съобразно действащият Класификатор на длъжностите. „Защото искаме да увеличаваме на сестри, искаме да увеличаваме на лекари, а на хората, които работят тук и на които постоянно им се прехвърлят дейности и ангажименти, никой не подсказва, че трябва да бъдат увеличени възнагражденията.

Така че да ме извинявате от МЗ,

но за пореден път публично исках да го кажа, и искам това да се запише, че съм категорично против и че с действията си министър Ананиев персонално подлага на риск съществуването на ефективността на контрола и е пряко негативно отношение към целия екип, който работи в касата", каза д-р Дечев. Представителят на БСК проф. Григор Димитров, предложи друго решение на проблема.

Да отпаднат средствата, които НЗОК плаща на НАП

за събиране на здравноосигурителни вноски, в размер на 5 млн. и 600 хил. лв. „Това е безобразие. От 16 години се прави предложение за това, НОИ плаща ли събирането на вноски? Не. Защо ние ще плащаме?", каза проф. Димитров. И предложи парите от таксите за НАП да се прехвърлят към издръжката на касата. „Искам да Ви кажа, че като представител на обществената квота, ще направя всичко възможно да отпадне това плащане, тъй като не е нормално да се отделят средства за издръжка на НАП от здравни вноски. Направил съм сметка за 15 години. Тези средства не са по малко от 50 млн. лв.", категоричен бе проф. Димитров.

Идеята бе подкрепена и от синдикатите

д-р Иван Кокалов, заяви че и работниците не са съгласни с парите за здраве да се плащат такси.„ Аз не знам вече ние здравна каса ли сме, социална каса ли сме, инвалидна каса ли сме, изобщо каква сме. На всичкото отгоре винаги съм твърдял и съм искал хората да бъдат стимулирани, не само в Централно управление, а и в регионалните каси, защото ние имаме глад за кадри. И виждаме какви материали идват и от РЗОК, защото вече няма хора, които да работят за такива заплати. И е редно също да се помисли за тяхното стимулиране, докато има финикийски знаци то става с пари, т.е. ние първо трябва да направим тези места атрактивни, за да идват много хора, а тези, които са - да ги задържаме.

Аз доколкото си спомням, тук в годините

бях шашнат, че има доктори, които работят в РЗОК и заплатите им бяха 600 – 700 лв. Извинявайте, по-ниски даже от тези, които искаме за сестрите", каза д-р Кокалов. На финала всички се обединиха да се въведе един нов ред под разходите за издръжка за административни дейности, в който де е записано „ в това число суми за извършването на плащания на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания" – 12 млн. лв.Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
Удължен болничен престой по 3 КП

Удължен болничен престой по 3 КП

Промените са в новото НРД 2020, за които БЛС сигнализира НС на НЗОК и управителя на здравната каса
Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

През февруари министерството ще обяви още пет обществени поръчки за медикаменти за болниците
Разходите за здравни книжки солени

Разходите за здравни книжки солени

Желаещите да работят в обществена пералня ще трябва да ходят и на кожен лекар
ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

Над 800 000 лв. са щетите на НЗОК само за едно лекарство за 2019 г., каза д-р Дечев
Разходите за болнични нарастват

Разходите за болнични нарастват

За 8 години те са скочили почти двойно, днес правителството прие анализ на причините за тях
Отричаме нападките на шефа на НЗОК

Отричаме нападките на шефа на НЗОК

Заявяваме, че никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма „Алвоген"
Пластмасови бутилки в помощ на болница

Пластмасови бутилки в помощ на болница

Учениците от СУ "Димитър Маринов" събират пластмаса и в края на деня я пускат в Куба до Гимназията
Нужен е пълен анализ на изнесените данни

Нужен е пълен анализ на изнесените данни

Управителят на НЗОК все още не е информирал никого писмено за установеното от него драстично различие в цената, каза д-р Даниела Дариткова
60 лекари ще специализират в чужбина

60 лекари ще специализират в чужбина

Те ще бъдат изпратени от Столичната лекарска колегия по фонда за взаимопомощ, каза д-р Асен Меджидиев
1 2 3 4 5 ... 198 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020