Диабет

Специалисти: Трябва диабетна програма

01-11-2019 13:26
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Специалисти: Трябва диабетна програмаВ Австрия плащат допълнително на лични лекари за грижи към пациентите, каза проф. Томас Щулниг, председател на СЕDA
Необходима е национална диабетна програма за борба с диабета. Около тази теза се обединиха специалисти от България и чужбина по време на Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA), на който София е домакин. Опитът на Австрия показва, че благодарение на изпълнението на такива програми, пациентите живеят по-добре, заяви проф. Томас Щулниг, председател на СЕDA. Както clinica. bg вече писа, именно за създаването на такъв документ, подкрепен от държавата, настояват всички пациентски организации на хората с диабет в България.
"Meдицински специалисти следят рисковите фактори сред хората от различни градове. Има и програма насочена към личните лекари, по която те получават допълнително заплащане за грижите, които полагат за пациентите с диабет", обясни проф. Томас Щулниг. Зад необходимостта от национална програма застана и проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в Александровска болница и председател на Организационния комитет на Конгреса. Той акцентира върху ключовата роля на профилактиката и скрининга и очерта основните предизвикателства при диабета, който вече е пандемия у нас и в света.

Един от 11 души на Земята във възрастта
аааа
от 20 до 79 години има заболяването. Същевременно три пъти е нараснала заболеваемостта захарна болест в света за последните 20 години. През 2000-та година е имало 151 млн. пациенти, сега те са тройно повече, а след още 20 години се очаква да достигнат 650 млн. У нас те са близо половин милион, като 25-30% не са диагностицирани.  Диабетът води след себе си редица усложнения-влошаване на качеството на живот, поражения върху психиката, инвалидизация. Захарната болест е водеща причина и за бъбречна недостатъчност. Най-сериозните усложнения, обаче са заради повишения сърдечно-съдов риск, който е убиец номер 1, каза проф. Здравко Каменов. При диабетиците той е в пъти по-висок, отколкото при другите хора. Именно усложненията водят и до големи разходи. Годишно лечението на диабет струва между 700-800 млрд. долара в световен мащаб.
аааа
Същевременно обаче медицината напредва и
аааа
благодарение на иновативните подходи в лечението може да се подобри качеството на живот на пациентите. „Основната цел е намаляването на сърдечно-съдовия риск и само контролът на кръвната захар не е достатъчен. Три нови групи медикаменти промениха пейзажа за овладяването на инсулти, инфаркти и сърдечно-съдовия риск", обясни още проф. Здравко Каменов. Те са достъпни и у нас, като НЗОК ги заплаща за най-нуждаещите се. Предимството на новите терапии за захарен диабет тип 2 като DPP-4 инхибитор и GLP-1 RA ­рецепорни агонисти е, че влияят комплексно на заболяването. Ключов момент в новите подходи е, че контролът на гликемията трябва да бъде индивидуализиран. Изключително важен е и начинът на живот, както за пациентите, така и за рисковите групи, а с профилактиката и превенция заболяването може да се отложи във времето, както и да се избегнат тежките усложнения.

Отключващ фактор е затлъствяването, което вече засяга
ааа
2/3 от населението. Затова е много важно хората с наднормено тегло да отслабнат. По-този начин те могат да отложат развитието на диабета във времето. Във овладяването на теглото обаче не бива да се прибягва до бързите и нашумели диети с йо-йо ефект, които не само че не водят до трайна редукция на теглото, но и могат да навредят на организма. Депресията също може да отключи диабет, както и диабетът до доведат до депресия, обясни още проф. Каменов. Последните научни постижения в борбата със заболяването ще бъдат представни по време на  Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация. Той започна 31 октомври и ще продължи до 2 ноември. В него ще се включат лекари от 17 държави.


Двама от трима у нас с наднормено тегло

Двама от трима у нас с наднормено тегло

Затлъстяването увеличава риска за над 200 други хронични болести, сред които и диабет, казва проф. Здравко Каменов
Мерят безплатно гликиран  хемоглобин

Мерят безплатно гликиран хемоглобин

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за ранно откриване на диабет
Безплатни изследвания на холестерол

Безплатни изследвания на холестерол

Лекарите от ВМА ще мерят и кръвната захар в Световния ден за борба с диабета
Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Един новооткрит пациент с диабет може 5 години да не стигне до ендокринолог, което е абсурдно
Започва училище по диабет

Започва училище по диабет

Инициативата се провежда в МУ-София
Израел е блестящ пример за диабетна програма

Израел е блестящ пример за диабетна програма

Той е възможен и у нас, стига да не го побългарим, казва доц. Пламен Попиванов
Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Профилактиката на заболяването ще е и превенция на мозъчното стареене, казва акад. Лъчезар Трайков
Диабетната програма е необходимост за България

Диабетната програма е необходимост за България

Пациентите трябва да са наши съюзници, а не врагове на самите себе си, казва проф. Сабина Захариева
Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Ще представя това общо желание пред министъра на здравеопазването, казва д-р Даниела Дариткова
Подкрепа за диабетната програма

Подкрепа за диабетната програма

Здравната комисия в НС ще даде препоръка на МЗ за приемането й, медицинският елит защити необходимостта от стратегическия документ

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020