Koментар

МЗ показва късогледство по темата за диабета

28-10-2019 15:55
България е на последно място в Европа по качество на грижи за това заболяване, общата програма за незаразни болести не върши работа, казва д-р Адриан Стоев МЗ показва късогледство по темата за диабета
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Всички организации на хората с диабет в България апелираха за спешното създаване на Национална програма за борба със захарната болест. Въпросът кога МЗ ще изготви и приеме такъв документ бе поставен и от страна на депутати. Отговорът на ресорното министерство е, че и без такава програма се полагат достатъчно мерки насочени към профилактика и лечение на заболяването. За коментар по темата потърсиха д-р Адриан Стоев. Той е председател на Контролния съвет към Българска Асоциация Диабет.
Отговорът на МЗ по темата за националната диабетна програма показва липса на далновидност в управляващитеи притеснително късогледство. Ако този стратегически документ не се създаде, няма да има ефект и от останалите мерки, които се взимат. Отговорът на МЗ за мен е неадекватна реакцияна диабетната пандемия.

От 90-те години се говори, че в България трябва да има Национална програма за борба със захарния диабет. Още навремето проф. Драгомир Коев беше внесъл такава програма и тя изчезна в чекмеджетата на министерството. 0т 2006-та година и СЗО, и ООН, и IDFи Европейският парламент коментират нуждата от диабетни програми във всяка една страна. През 2016 година има отново Декларация на ЕП за нуждата от диабетни програми във всяка една страна в ЕС.

 

От СЗО отдавна предупредиха, че ако не се вземат мерки

 

за ограничаване на диабетната пандемия около 2025-2030 г. много голяма част от здравните бюджети на страните, особено в Източна Европа, ще фалират, защото няма да могат да покрият разходите за големия брой хора с диабет, които ще се появят и трябва да се лекуваттогава. И това е факт. Както виждате в нашето писмо казваме, че през 2040 година всеки десети българин се очаква да има диабет, а държавата не прави нищо за ограничаване на тази диабетна пандемия. През 2008-ма година НС приема Специална Декларация за диабета, която настоява да се създаде такава програма и Национален план за действие по отношение на ДИАБЕТА. От тогава са се смениливече 4 парламента и 7 различни правителства. Никой не си помръдна пръста да направи нещоза изпълнението на тази Декларация.

 

Но на никого не е потърсена отговорност за това,

 

че не изпълнява решенията на парламента, а България е парламентарна република. Недопустимо е това да се случва в една европейска държава. Има решение на парламента, но никой не го спазва. Като човек, който 45 години е с диагноза диабет тип 1 и е минал през всички „РЕФОРМИ" в нашето здравеопазване, мога да кажа, че до 1989 година България беше над средноевропейско ниво по отношение лечениетона диабета. Имахме ежемесечно обучение, поемаха ни всякакви изследванияи медикаменти, всичко беше безплатно, лекарите се грижеха за всички отклонения и увреждания надиабета. Всичко това се извършваше от диабетен екипв Диабетен център. Изведнъж след въвеждането на НЗОК, се промени политиката и започнаха да ни орязват все повече... Към момента България е на последно място в Европа по качество на диабетните грижи. Ако всичко е както трябва, както коментира министър Ананиев,

 

нямаше постоянно да сме на последно място.

 

Поне Румъния щеше да е след нас. В програмата за незаразните болести, която министър Ананиев дава като пример за документ, в който са очертани мерки за диабета, е записано, че до 2020 година, заболеваемостта трябва да се ограничи с поне 10%. Такова нещо изобщо няма, дори има увеличение на заболеваемостта. Изводът е, че явно такива ОБЩИпрограми, които се пишат, за да се отчете дейност, не вършат работа. Трябва да се направи специализирана програма от лекари-специалисти. Имаме ендокринолози, които са уважавани в цял свят. Те могат на направя идеална програма, която да обхване целия спектър на обучение, лечение, профилактика и т.н. В момента се взимат някоиположителнимерки като решението на НЗОК да реимбурсира сензорите за кръвназахар, но товаесамозаизмиване на ръцете.

 

Само 20-30% от парите, които се дават за диабет

 

са за лечение и самоконтрол, а 70- 80% се дават за лекуване на уврежданията на диабета. Доц. Радка Славова много правилно каза преди дни, че парите, които могат да се дадат за сензори сега, после ще се спестят от много по-скъпото лечение на инвалидизирани вече пациенти с диабетна ретинопатия, хемодиализи,рязане на крайници ит.н. За 1500 човека с диабет в България, които са на хемодиализа, се дават над 35 млн. лв. годишно. Сметнете колко икономии могат да се направят, ако тези хора изобщо не се разболеят...! Въвеждането на диабетни програми в други страни – като САЩ, Индия, Финландияпоказва, че няколко години след внедряването имзаболеваемостта е намаляла с 55% до 58%.

През 2014 от БАД предложихме на МОН въвеждането на задължителен предмет „Здравно образование", където всички деца да се обучават в здравословен начин на живот и хранене -през целия курс на обучение. Много малко пари са необходими за това децата да се научат да живеят правилно и да спортуват – за да не се разболяват от Диабет тип 2. Само две стъпки – обучението на здравословен начин на живот и хранене и осигуряване на условия за повече спорт в страната могат да намалят с над 50% заболеваемостта от диабет тип 2, който е все по-голям бич за света.


Двама от трима у нас с наднормено тегло

Двама от трима у нас с наднормено тегло

Затлъстяването увеличава риска за над 200 други хронични болести, сред които и диабет, казва проф. Здравко Каменов
Мерят безплатно гликиран  хемоглобин

Мерят безплатно гликиран хемоглобин

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за ранно откриване на диабет
Безплатни изследвания на холестерол

Безплатни изследвания на холестерол

Лекарите от ВМА ще мерят и кръвната захар в Световния ден за борба с диабета
Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Един новооткрит пациент с диабет може 5 години да не стигне до ендокринолог, което е абсурдно
Започва училище по диабет

Започва училище по диабет

Инициативата се провежда в МУ-София
Израел е блестящ пример за диабетна програма

Израел е блестящ пример за диабетна програма

Той е възможен и у нас, стига да не го побългарим, казва доц. Пламен Попиванов
Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Профилактиката на заболяването ще е и превенция на мозъчното стареене, казва акад. Лъчезар Трайков
Диабетната програма е необходимост за България

Диабетната програма е необходимост за България

Пациентите трябва да са наши съюзници, а не врагове на самите себе си, казва проф. Сабина Захариева
Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Ще представя това общо желание пред министъра на здравеопазването, казва д-р Даниела Дариткова
Подкрепа за диабетната програма

Подкрепа за диабетната програма

Здравната комисия в НС ще даде препоръка на МЗ за приемането й, медицинският елит защити необходимостта от стратегическия документ
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ